Höst, valpning och tävling

 
Man är förvånad på dagarna att det är så varmt fortfarande. Visserligen är det bara i början av september men vi brukar ju tycka att redan nu startar det att bli kallare om kvällarna. Man njuter dock och får massor gjort istället för att ha en längtan att vilja gå in när det är kallt och mörkt, så jobbar man på! :-)
 
Hade ett mycket intressant samtal förra veckan. Eller rättare sagt 2 :-) Och ett email. Det var först efter andra samtalet jag började förstå vem sjutton jag pratade med! Vill inte berätta mer just nu men kanske talar om det senare ;-) Kul var det i alla fall att få ett samtal som inte började med..
Vi kan göra din telefonräkning såå mycket billigare.. Utan, vi erbjuder dig så mycket....
 
Vi stängslar och har börjat klippa djur nu. Beta får ju djuren göra ett bara tag till. Men det finns en oro för rovdjur och jakthundar när man kollar av betena. Hemskt att man ska känna så!
Nu ska jag skriva nåt om ett väldigt infekterat ämne!    Vargen!
 
Förra veckan så gjorde vi ju i Fåravelsförbundet en gemensam sak, vi satte oss i våra fårhagar i hela Sverige och vaktade våra djur. Bilder från vår kväll kan ni ju se på förra bloggen.
 
Vi har ju fortfarande sluppit ha vargen i vår hage men dock har vi ju haft 3 anfall av lodjur. Som resulterat i många slagna lust jagade får. Bilder finns i picasa på vår hemsida på en grupp av 8 djur som slogs i januari 2013 i vår vinterhage. Vi hade attack i sept 2012 först och nu sist i Okt 2013 Totalt 19 tackor och bagglamm är dödade.
 
Nu slår vargen för fullt runt om i Sverige och många, många är så oroliga för sina djur. Det har nu även tagits större djur som kalvar och hästar. Vill vi verkligen ha det så här? Jag förstår att man kan tänka det när man sitter i en villa eller lägenhet någonstans , även om man bor på landet men inte har djur att ta hand om. Har själv haft disskutioner med människor som tycker att vi ska levande flora.. Men att vi som lever på landet är rädda för att gå utanför vår dörr med hundar eller snart också barnen. Har aldrig haft såna tankar tidigare men nu finns dom.
 
Den gård som ett rovdjur slår på är aldrig en trygg gård igen. För att ni ska förstå så kan man jämföra det med att någon kliver in i ert hem och rotar runt när ni ligger och sover. Hoppas ni förstår hur jag menar.
Det har inget med att man hatar vargar eller andra rovdjur att göra!
Man är inte trygg längre. Man går ute och kikar över axeln, man vill inte släppa lös sin hund så den får springa runt på gården, för tänk om något står där bakom ladugården. Det har gått så långt så det finns dom som inte vill åka till sina bete och kolla sina djur utan att ha ett gevär med sig. Människor som tar jakt licens för att kunna skydd sig!
Herregud vart är vi på väg. Och när frågar vi oss. Varför utrotade vi vargen. Varför vill man tro att andra länder gärna vill ha varg? Det är inte ett djur som går ihop med en levande landsbygd.
 
Vi är som sagt än befriade från den. Men jag vet att det finns en önska att alla norrlandslänen ska ha minst 1 föryngring av varg. Renar eller ej. Kom nu ihåg att en föryngring inte är några vargar som springer omkring i skogen. Det kan vara upp till 10 st. hona, ungar, fjolårs ungar, hane mm. På ett par år så sprider dom sig och förökar sig.
Det ska inte heller handla om våra stängsel! Vi ska stängsla för att hålla våra får i hagar, inte stängsla för att hålla ett rovdjur utanför. När vi har stängslat ute vargen så har vi också gjort våra får chanslösa. Dom kan inte, vågar inte hoppa över dessa elnät. Dom blir kvar i hagarna jagade till döds. Har vi tänkt på det?
 
Konstigt nog så har antal anfall av ex varg ökat dramatiskt det senaste året? Varför? Vi har elnät, som är 1,05 höga. Inga permanenta stängsel då vi inte äger markerna vi betar och oftast inte vet om vi får ha marken nästa år!
Att hålla koll på stängsel och gå igenom dom varje dag på alla beten är en omöjlighet. Det behöver bara ha regnat så är det en pinne som lutar eller det bildas vatten som gör en fåra under stängsel mm.. Vi bönder har familjer. Vi måste skjutsa till skolor, hämta barn, sköta allt runt om oss. Missar vi ett regnväder och en stolpe ger sig på stängslet, tråden hänger och vargen kommer in så är det vårt fel!
 
Vargen gräver, den hoppar, den är ingen idiot. Den känner hunger alltså klämmer den sig in i hagar på alla möjliga sätt. Kan vi inte bli överrens om det så kan vi fundera över hur F-n vi ska lösa problemet. Ska vi kunna ha permaneta stängsel så får jordbruksverket börja betala ut ersättningar så vi kan betala mer arvoden till markägare och människor som sätter upp stängsel, ja till och med till dom som kan hjälpa till att varannan till varje dag gå runt alla stängsel och hagar för att se att det sitter uppe som det ska så alla parter är nöjda.
 
 Lodjuren har gjort det hos oss. Lodjurs föryngring = 6 djur. Lodjurshonans tikungar, bosätter sig utanför mammans revir, vilket gör att dom sprider sig utåt som ringar på vattnet. Vi väntar bara på vargen..
 
Jag beundrar vilda djur! Men för det får dom inte äta upp mina får. Och dom får definitivt inte bara döda som en lek!
Vi mår dåligt av detta, våra barn mår dåligt, mina vänner och kunder som bor på gården och hittar döda djur i vår fårhage mår dåligt.
 
 Tillåt oss att skjuta dom djur som river. Då tror jag alla kommer att kunna leva med ett visst antal djur i vår natur.
Nog om det.
Är mörkt ute nu och jag är orolig för dom 5 lamm jag stängde in i vinterhagen i natt trots att där är ett riktigt viltstängsel. Dom är unga och kan inte försvara sig. Strömmen är på. Hoppas dom får vara ifred.
 
TÄVLING.
Det har nu lagts in tävlingar på vallreg som kommer att vara hos oss den 25-26/ 10. Vi får väl hoppas vi fixar ljuset och att det går bra :-) Lär väl visa sig. Vill ha ett vp på fredagen också men måste ha lite koll på domare och intresse först. Så skriv gärna en liten intresse anmälan om ni är intresserad att gå hos oss på fredagen., Lovar inget än men det är några veckor kvar ;-)
 
Valpar
 
Lilleman som föddes förra vecka växer som ogräs. Fri tillgång till matbaren tycker han är så bra :-)
Hur vi gör med honom sen kommer framtiden att få utvisa. Dell och han mår jättebra i alla fall.
Stark, långhårig och envis är han i alla fall.
 
Foto: imorgon blir jag 7 dagar och lurvig är jag..
 
 ISA
Vänta på sin valpkull. Ultraljudet visade att hon hade en bra grupp i magen. Vi vägde henne då också och nu väger hon snart 22 kg, 21,8. Hon verka öka nästan 1 kg i veckan nu.. Men än är det ca 20 dagar kvar att vänta.
 
Foto: Nu har jag gått 40 av 63 dagar. Bara.. 23 dagar kvar..
 
Under tiden kan ni ju gissa vidare.
Hur många valpar får Isa & Mick. Vill ni läsa mer om kullen så kolla på hemsidan.
 
Carin : Isa: 10 st 4 h +  6 t                       Fredrik : Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt :  Isa: 9 st 5 h  + 4 t                          Peter : Isa : 7 st 2 h  + 5 t
 
Ingrid : Isa : 8 st 3 h + 5 t                        Thomas : sa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Isa: 8 st 4 h + 4 t                    Anette: Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika : Isa : 9 st 4 h + 5 t                    Inger :  Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Patrik : Isa : 6 st 2 h + 4 t                        Lena : Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Mikael : Isa: 7 st 5 h + 2 t                        Inger :  Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Ing-Marie : Isa : 9 st 5 t + 4 h                  Sussie : Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Camilla : Isa : 6 st 4 h + 2 t                     Dokka :  Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Lena :  Isa : 8 st 5 t + 3 h                         Lasse : Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Anita :  Isa :5 st 3 h + 2 t                         Lars-Börje : Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Kaarin K : Isa : 10 st 4 h + 6 t                  Anette : Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
AnnaKarin :  Isa : 7 st 5 t + 2 h                Maria : Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Maria F :  Isa : 9 s 6 t + 3 h                      Cicki : Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Anki : Isa : 9 st 4 t + 5 h                            Jenny B : Isa : 7 st 3 t + 4h                       
 
Ylva : Isa : 9 st 5 t + 4 h                                      
 
Frida : Isa : 8 st 4 h + 4 t     
 
Ha en bra vecka. / Nina
www.viatt.se
                  
 
                                              
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0