Dräktighet konstaterad!

For idag iväg till veterinären för att få det som jag misstänkt bekräftat!

Både Emma och Ronja är mycket dräktiga! Och i Emmas lilla mage är det jätte trångt! :-) Även i Ronjas trängs dom men där har dom lite mer yta att simma runt på eftersom hon haft valpar tidigare.

Viätts Emma parad med Spot ( Kevin Evans ) & Viätts Ronja parad med CMMS Suck ( Gunnel Boström )
Är alltså konstaterat dräktiga!! :-)

http://www.viatt.se/valpar.html

Valpar kommer att väntas under V 47. 21 -27 nov troligen.
Och då vill dom väl flytta hemifrån V 3 eller V 4 i januari.

Intresserad av en valp med starka vallnings anlag. Hör av er, nr står på hemsidan.

http://www.viatt.se/


Tills vidare så startar nu vår vanliga gissnings tävling!

Pris en dag i Viätt med vallning och övernattning! Vinner man båda så får man 2 dagar.. :-) Så en dag per kull.. Ha så kul! 

Hur många valpar får Emma &

Hur många valpar får Ronja?


Ni kan få lite ledtrådar! Mamma till Emma och Ronja har fått 10 ,11 & 13 valpar i kullarna! Ronja har fått 5 ,8 och 10 valpar i sina kullar. Och Emma valpar för första gången.. ;-)


Vi hörs sen! NinaDagarna går!

Nu har det gått 4 veckor sen Ronja och Emma blev parade. Emma parad med Kevin Evans Spot var först ut att visa tecken, dräktighets flytning och att maten smakar hemskt illa på morgonen. Hon har redan på 4 veckor blivit ordentligt mycket bredare över bröstkorgen, ett mycket bra tecken :-) 

Ronja som är parad med CMMS Suck är en halv vecka efter Emma, hon började i slutet av förra veckan att få dräktighets flytningar.

Nu mår också båda tikarna illa på morgonen och i helgen fick vi se även Ronja stå och blänga över matskålen för att idag äta 5 kulor på morgonen och sen inte vilja ha något mer.

Tro nu inte att dom inte får i sig mat, nej då dom äter men lite senare under morgonen och på kvällen brukar det vara som vanligt. :-) Morgonsjuka alltså ;-)

I övrigt har jag haft kurs hela helgen och nu var det 7 aussisar som kursade. Mycket funderande och tankar om hur man skall göra. Dessa hundar var jätte duktiga! En var nybörjare och det var ju egentligen inte en tänkt kurs för det. Men det gick väl det med. Trött blir man, 2 heldagar 8 till 16 varje dag.

KURS STARTEN: Nybörjar kurs och fortsättning i fårvallning 10 ggr som skall vara i Viätt börjar ju på söndag kl 10.

Jag håller fikat första gången och det är inte tänkt att vi ska valla något då utan endast prata och planera. Får finns säkert om det skulle bli någon tid över och inte mörkt innan vi är klara men då ska man kunna träna själv, jag kommer inte att vara med. Kan du absolut inte vara med så hör av dig i tid. 

Välkomna. 

Mina jätte duktiga praktikanter, 3 tjejer från Sth jobbar på som sjutton. Nu har dom verkligen bott in sig och vet vad som skall göras.. Önska man fick behålla dom allihop. I helgen fick dom vara med på kursen, fundera och ha en åsikt om vad som kunde tänkas vara rätt eller fel. Roligt att höra deras observationer som var betydligt klartänktare än många kursares. Och även hjälpa till med våra hundar när det gick snett. 

Kompisen Gabriella har lyckats få in länken till programmet med Barbro Börjesson utan att få med hela programmet i övrigt. Här kan ni kolla igen om ni vill eller inte har hittat det ;-) Och även se en planerad parning.

http://lammhagen.se/?p=131#more-131

Nu är det dags att göra nytta. Ha en bra vecka.

Nina 
 


Gokväll

Nu har det sänts och några var det som lyckades hinna se det trots att jag höll tyst hahaha.

Men vill ni se det i alla fall så finns inlägget här nu.

http://svtplay.se/t/102930/gokvall

För er som inte vet.

Jag höll för ett tag sen en dag i vallning för Barbro Börjesson och hennes Västgötaspets. Det var en födelsedags present från Barbros kollegor till henne. Det blev att dom ville filma det åt Gokväll och Barbros hundskolan.

Vi hade en mycket rolig dag och av det så lyckades en mycket duktig film kille klippa ihop 7 min som nu har sänts. Det börjar 17.35 min in i programmet.

Viätts Emma och Dombäcks Lot är nu tv kändisar! Nog syns det att det är far och dotter.  

Ha så kul om ni vill titta..

Nina

Godkänd!

I helgen som var så for jag och kompisen upp till VK nords tävlingar i Luleå. Jätte roligt visade det sig att bli.
Först ut var Viätts Isa ef Linn och Lots sista kull och som är Emmas syster.

Hon blev GK vallhund med 87 p av 100 möjliga och hade 42 p av 50 i hämt! Jätte snyggt skötte hon sig på inte alldeles lätta får kan man väl säga. Men dom gav en utmaningar och det krävdes mycket tanke när man vallade.

Sen startade jag IK2 ned Lot och lyckades skrapa ihop 85 p på lördagen med honom och det resulterade i en 3 plats!! Och sen var det dags för Isas och min första iK 1 start! Start nr 1 hade vi!
Kändes nu som lätt när hon var godkänd så nu gick vi ut för att ha kul och komma runt!

Oj vad vi gjorde! Hon gick lika fint som på VP och tog ännu en gång 87 p och ett första pris! OCH hon vann dessutom!
Första pris är över 85 p. Lilla gumman och det på första tävlingen!
Hon lydde så fint och matte var så glad över att äntligen kunna visa upp min fina tjej.

På söndagen så startade vi igen IK1 igen men då hade vi en del kommunikations problem i fösningen och vi fick inte till delningen.. Men kom runt ändå. Placering kommer jag inte ihåg nu. Men matte var så lycklig så nu vet vi vad vi ska träna på.

Lots Ik 2 på söndagen gick bra men tyvärr inte poängmässigt! Matte körde fel i krossgrinden som vara samma som framdrivningsgrinden och tog dom samma väg en gång till efter att ha haft fina linjer på en svår fråndrivning! Fasiken!!
Nåja. Vi kom runt men strulade i delningen och fållan. Pålitlig är han mattes kille. För fixar det gör han! Placeringen blev 11 eller 12 tror jag och då vi den dan ledde VK nords IK2 kupp ( bästa resultat på Vk nords täv i Ale och Luleå) med 32 p.. Så blev det mycket spännande på slutet.. Dalle och Louis låg 2a på 30 p.. Dom hamnar på 9 plats efter att Gunnar Jonsson tog en placering ( 8a ) som sista ekipage ut i skymningen. Alltså hade Dalle och jag samma poäng då 32.. Men han har en vinst mer.. Och vinner cupen och 1000 kr i pris pengar!! Grattis Dalle! 

Nåja.. Vi vann Norrlandsmästerskapet i år tidigare i Ale.. Och fick en liten fin bricka för det! Dessutom fick vi Dalles 2 muggar som tröstpris ( tack ) ;-) Så nu har jag fått.. Vadå 10 fina te muggar minst i sommar! Tackar vi för! Är rätt kul att slåss på tävlingarna med Dalle! Duktig är han! 3 hundar i IK 2 och han ligger alltid på topp!

Min Lot, min Lot! Vad ska jag göra utan honom!! Bäst är han killen!! Får njuta medans man kan.  

Kommer mer sen om resan. Nu måste jag iväg en sväng.

Nina
Gula träd.

Nu är det bra vackert ute i alla fall. Men tyvärr så har vinterkänslan också anlänt. Jag brukar vilja stänga in mig då i värmen men det går ju inte.

Tävlingarna som vi varit på har ju inte gått något vidare! Varför kan man ju spekulera i. För lite träning eller som jag själv tror träning på fel saker. Kan ju konstatera bara att jag inte har tränat på en viss typ av får.. Som man kanske skulle behöva.

Men det är väl som det är, både Lot på Sm och Emma på unghundscupen gjorde sitt bästa och det räcker för mig. Vet vad dom kan så. 

I övrigt har det varit mycket körning nu och jag är ganska så less och har en massa jobb här hemma som inte riktigt hinner med. Men ändå så är det en helg kvar.. Vp, Ik1 och Ik 2 i Luleå.. Och beroende på hur Isa och jag lyckas där ska jag fundera på om jag ska anmäla mig på IK 1 i Vallsta första helgen i november. Går det inte bra för oss då struntar jag i det.

Men fin är hon Isa och lydig. Hon jobbar på som sjutton och det konstiga är att det borde inte vara några problem att tävla men vi har kört fast lite på utställarna på tävling.. Har tränat det en hel del och mer blir det men.. Vi får se.

Solen kommer idag kan jag berätta och det ser ut att bli en mycket vacker höstdag.

Har ett 100 tal nyklippta tackor nu.. Blev sugen på att köra en tävling här hemma men.. Det är ju fullbokat med dessa känns det som så det blir inget.  
Och man vet ju aldrig när snön kommer.

Dräktighet då!
Jo då nog känns det som att det kommer att bli småvalpar här vecka 47. Emmas små spenar har blivit alldeles gris skära och hon breddar över ryggen synligt för varje dag som går. Det trots att det bara gått 3 veckor imorgon. Men det är ju som tur var inte bara jag som ser det.

Ronja får man vänta att fundera med, hon har ju gått 3 veckor först till helgen. Och rutinerad som hon är tänker hon inte visa några tecken än.. Men hon är då fortfarande svullen efter löpet. Vilket dom ska vara om dom är dräktiga.

Så nog tror jag det. Och antagligen så kommer en hel bunt med valpar. Båda är ju efter en mycket fertil mor. Och Ronja fick ju 10 st sist. Några mindre denna gång skulle vara roligt.. ;-)Men dom är så duktiga mammor dessa tikar att dom har absolut inga problem med stora kullar.
Valpköpar spekulanter börjar anmäla sitt intresse! Jätte roligt!! Följ tikarna på bloggen och även sen valpningarna.
Intresserad av en från oss. Hör av er.

KURS!

Den 30/10 KL 11
Kör vi igång med kurs. Den är individuell så du tränar i vinter på det som du och din hund behöver.
Ni som har kurs gånger kvar  sen förra vintern/våren. Får gärna höra av er till mig så vi kan göra upp en träff. Eller så är ni också välkomna att komma detta datum. Bjuder på fika första gången!

GRATTIS!!!! Glömde jag ju förra bloggen att säga till vår nu första Godkända Viätts hund på Nöt (kor alltså )

Viätts Nisse (efter Lantis Vilma och Lot ) Med Susanne Frennesson som förare
72 p och 45 i hämt! Med kommentaren:  Hund m mycket motor, väl förd, lydig.
Jätte grattis Susanne. Den första att ha godkänt på både får och nöt!

Nu är det dags att jobba. På tors em far jag uppåt igen och finns på mobilen.

Ha en bra helg och skriv nåt... Nina

Höst och kallt

Har det blivit nu! Tycker inte om det. Jo om man får vara inne hela tiden men när får man vara det?

Helgen som var tillbringades i södra Sverige, Sollebrunn. Där såg vi ett slott på avstånd och många vackra hjortar.
Vi var ju på SM i får vallningen som man kan säga inte gick riktigt som man kanske hoppades. Men vad gör det. Roligt att komma dit och se alla duktiga förare som fixade fåren och banan som hade en viss svårighets grad kan vi säga.

Efter ett skapligt bra hämt så körde vi tyvärr fast på krossen. Och där bröt vi.

Nu är det laddning för nästa tävling som är unghundscupen till helgen. Med Emma. Hon är en härlig tik att köra med men just nu har vi vissa problem i styrbarheten som uppstod i samband med löpet. Nyparad som hon nu är hoppas jag att det skall ha gått över till i helgen. Kan bli spännande där då vi tävlar mot hundar som varit med i SM och SM finalen. Haha, vi som endast startat en helg med IK 2. Men man vet aldrig hur det går. Det är det som är så roligt med vallningen.  

Tikarna ja. Skrattade nu på morgonen då det inte gått ens 2 veckor men man ibland kanske (inbillning ) ;-) kan se förändringar hos sina tikar!

Emma har förvandlats till ett matvrak och idag vräkte hon i sig sin egen mat för att rusa till nästa skål där någon lämna och käka upp det också. Och då får hon inte lite mat ska ni veta. Skrattade gott för när man känner Emma så vet man att hon aldrig varit speciellt intresserad av mat utan brukar istället flyga över grindarna mellan rummen ut i hallen för att gå ut direkt efter maten. ;-) Hon har ju alltid haft den slanka linjen. Så jag hoppas...

Ronja då.. Ja samma där. Hon har börjat med sin gravida stil! Man sitter helt på ändan med höfterna brett isär och magen, den lilla, putande utåt.. Precis som hon vill säga! Ser ni jag är med ungar hahaha. Sen ligger hon konstant på kökssoffan och myser. Ja hon fick 10 valpar förra gången så..

Syskon, föräldrar, avkomma (till Ronja) finns att träffa på gården.  Till både Emma och Ronja.

Intresserad av valpar. Hör av er. www.viatt.se

Det regnar ute så det blir nog lite städning först. Sen måste jag ut och träna. Idag skall vi åka iväg på ett annat ställe där det finns får.

Grattis

Säger vi till Carina & Viätts Spot ( Linn och Ferry ) som nu har öga UA.

Till Jeanette & Viätts Lotta ( Linn och Lot ) Som har fått GK B höfter!

Vår Dell och Emma är också nu röntgade. Dell med A höfter och Emma med B

Välkommen säger vi även till Pierre Daynac som nu fått en Viätts hund i present av frun. :-) Det är Viätts Jessie efter Ronja och Ferry som har flyttat ner till Utö i STH skärgård och nu äntligen skall få sätta igång sin vallhunds träning med någon som kan hund. Lycka till Pierre. Du vet var jag finns och många uppdateringar vill vi ha ;-)

Gentestat hundar har vi också gjort och tyvärr inte med det svar som jag helst ville ha. 

Emma var Carrier av Cea. Vilket betydet att hon aldrig kommer att få ögonsjukdomen Cea men är bärare av genen från sin mamma. Hennes valpar kommer inte heller att få en sjukdom.

Isa som är Emmas syster är också Carrier. 

Dell som är vår import efter Bobby Dalziels Spot och en tik som heter Fly var Normal. Vilket betyder att hon inte bär på genen. 

Dom har alltså inte en sjukdom eller kommer att få en. Dom bär på en gen som om man parar den med en annan genbärare kan bli en ögon sjukdom! Det gör man inte när man vet!

Emma är nu parad med Spot som i sin tur är fri/ Normal. Så valparna kommer inte att få några problem. Men ska man ha en avkomma till avel sen så rekommenderar jag starkt att man gentestar sin egen hund.

För kom ihåg! Det finns många hundar som aldrig är testade så vi vet inte där. Bättre att testa än att inte veta alls. Så testa era avelshundar!

Ni som funderar över vad detta betyder, slå en signal eller emaila så svarar jag på frågor. Men nedan kan ni läsa texten från Optigen som följer med dom som är Carrier. 

Test Results: Genotype of your dog is CARRIER.
Risk for developing Collie Eye Anomaly/Choroidal Hypoplasia (CEA/CH): This dog will never develop CEA/CH.
Significance for breeding: This dog should only be bred to a mate of normal CEA/CH genotype in order to avoid producing pups affected with CEA/CH.

This interpretation is based on the test result of the DNA test for the specific mutation identified as causing CEA/CH in Border Collies as of the date on this report.


Ha en bra vecka! Nina
 
RSS 2.0