Gick fort!

Nu var dom snälla på SKK. Det gick superfort att registrera valpkullen. Nu har alltså alla valparna ett reggnr.
Nu kan ni söka dem på skk och få upp hela deras stamtavla!

Trevlig helg. Nina

Valpar efter Viätts Ronja och Måsarps Max.

REGV1260/2011 Viätt's Bill H 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1261/2011 Viätt's Boss H 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1263/2011 Viätt's Fräck H 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1266/2011 Viätt's Sid H 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1267/2011 Viätt's Greg H 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1268/2011 Viätt's My T 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1264/2011 Viätt's Selma T 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1265/2011 Viätt's Beth T 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1262/2011 Viätt's Trollie Ii T 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Max
REGV1259/2011 Viätt's Dimma T 20110326 REGV1449/2006 Måsarps Ma


Vallning!

Ja det har vi ägnat oss åt dom senaste dagarna. Som vanligt så har det varit fullt med folk här. Själv har jag tränat en hel del unghundar, men även Lot har börjat få finlira lite med långa fråndrivningar.
Med honom är det som vanligt inga större problem utan bara lite träning för att få honom mer i form. För herre milde vad dålig kondis hundarna har.
Zeb, den nya hanen tränas i stopp och att hålla cirkeln runt fåren mm. En hel del fösning också. Han har fått en härlig låg stil när han går emot djuren med massor av focus.
Vi kommer rätt bra överrens Zeb och jag, hmm passar mitt temprament. För han tål träning den killen.
:-)
Emma hon är så duktig och har fått tagit över en hel del av pappa Lots roll som hjälpreda. Hon är ju likadan, ställer inte till det och kan stoppa djur överallt. Dessutom kan vem som helst gå ut och träna med henne och hon jobbar på. Mattes lilla hjärta.

Idag har jag i alla fall skickat in regg pappren på valpkullen. Håller tummarna att jag får tillbaks det innan ögonspeglingen. Lite kort om tid men ville ju att alla valpköpare skulle få träffa valparna först. Nu har ändå inte alla fått gjort det men det kan jag inte göra något åt.
Dom har nu namn allihop, se nedan.. Men kom ihåg inga valpar är helt ihop parade med en ägare förräns dom är minst 6 v. Dom blir 5 till helgen. Men däremot har jag satt era namn på dem nu i stamtavlan.
Ni kan matcha namnen med valparnas bild när dom är 2 veckor så ser ni vilken valp som det står ert namn på, dom står i ordningen dom är född.. Alla kommer inte att få den dom önskar i dags läget.. Vi får se sen.

Kurs blir det alltså här
Fortsättnings kursen lördagen 14/5 kl 10
Nybörjare söndagen 23/5 kl 10

Till helgen har jag inbokade kurser så det kommer inte bli några andra träningar här då.

1) Dimma, Tik         Långhår, trefärgad
2) Bill,       Hane      Långhår, trefärgad
3) Boss      Hane     (Långhår kanske ) svartvit
4) Trollie 2  Tik       Korthår   Trefärgad ( stannar på Viätts)
5) Fräck      Hane    Långhår svart-vit, har 1 blått öga
6) Selma     Tik       Svartvit långhår
7) Beth        Tik      Trefärgad långhår
8) Sid         Hane    Trefärgad långhår, har 1 blått öga
9) Greg       Hane    Korthår, svartvit, har 1 blått öga
10) My        Tik        Svart-vit korthår

Kan också berätta att nu har jag anmält till dom första tävlingarna, Källbomark, Byske 11-12 juni. Dom har tacksam nog nu lagt in ett VP också så jag skall se om jag kan få Miro och Isa helt klara till dess så ska dom få gå VP där.
Emma skall starta IK 1, kan bli någon fler, beror lite på hur träningarna går.
Lot skall starta IK 2 som vanligt. Får se om jag orkar ta med mig en hund till där.. Nu har man ett mål med träningen i alla fall.

Ha en härlig vecka.

Nina

Barmark!

Äntligen visar sig våren här i Viätt också. Nu har vi haft vår första träning ute på åkrarna.

Valparna växer och frodas och just nu har jag inte haft tid att ta några kort alls på dem. Vi håller på en hel del i fårhuset nu. Sortera tackor och väga lamm. Sen blir det klippning nu och klövar som ska verkas. Efter det så är det stängsel som ska sättas upp och maken måste ut på åkern och köra.

Men dom mår bra i alla fall och den 6 maj skall vi ögonlysa allihop i Härnösand, då blir dom också chippade så innan dess behöver jag ett namn till stamtavlorna. Nu blir dom 4 veckor på lördag och så smått ska dom få börja upptäcka världen utanför. Dom äter nu själva flera gånger om dagen, men Ronja går in ibland så dom får lite mjölk också.   
Namn just nu:
Tikarna

Trollie 2
Dimma
Beth
Selma
My

Hanarna
Greg
Fräck
Boss
Bill
Sid

KURSER

Vi har ju 2 ggr kvar på varje kurs.
Jag kan ha kurs ex fortsättningskursen 14 maj lördag.
Och nybörjar kursen antingen lör eller sönd den 21-22 maj, helst söndag kanske.


Hör av er allihop så jag vet när och om ni kan.

Nä nu ska valparna ha mat, sen ett lamm. Och sen iväg med en jänta och köpa skor.
Ha en härlig glad PÅSK!

Nina i Viätt.


Torsdags kväll i valplådan

Ja jag förstår att ni är nyfikna och vill se valparna nu.
Nu är dom snart, på lördag 3 veckor gamla och i veckan har dom nu öppnat ögonen, upptäckt att det existerar en hel värld utanför. 
Dom morrar, slåss och håller redan på att upptäcka hur man skulle kunna tänkas klättra ur valplådan. 
Dagens Bråkstake varierar ;-) Den som verkade vildast från början är nu lugnast. 
På dom nya bilderna så har dom just ätit mat. Dom har nu börjat få äta samma valpfoder som Ronja äter och det smakar jätte gott tydligen. Men tyvärr kan man väl säga att bordsskicket inte är det bästa så här från början, därav dem smutsiga ansiktena och tassarna på en del valpar:-)

Nu har vi en procedur nämligen. Först får valparna mat. Sen sitter jag och väntar ut dom för att det kommer ganska omgående en massa skit att ta rätt på. Efter det så hoppar Ronja in för rengöring av valplåda ;-) Hon äter spillet. Och sen rengöring av valpar, samma där.. Goda rester ;-) Sen måste dom ju äta lite av mamma med. Mjölk är gott! 10 hundvalpar kan inte ha fel :-)

När ni ser bilderna så ser ögonen blåa ut. Det har alla valparna nu. Senare kan man upptäcka om det exempelvis blir en blåögd valp. Jag har bara fått en hittills på 57 uppfödda valpar. Emma, och hon har bara ett blått öga. 

Om dom blir lång eller korthårig, ja er gissning är lika bra som min just nu. Ena dan tycker jag alla ser korthåriga ut och nästa ingen.. 
Men jo, några blir det nog. 

Hur som helst här på gården har vi fullt upp. Förra veckan var jag och hämtade den härligaste lilla tik i från Luleå. Det är en parnings valp efter min egen hane Lot. 
Sessan är hennes namn. Och goare hund får man leta efter. Just nu tycker hon att hon är trött och då kommer hon och skall vara i knät och lägger huvudet mot skuldran på mig och ska sova på bröstet.. Tänk vad mysiga dom är när dom är så här små. 9 veckor är hon på lördag. 

Sen lammar det fortfarande. Tar aldrig slut känns det som. I helgen skall vi dock bara mysa, städa gården och kanske grilla lite korv. 
Hundrummet tar färg och nu sitter alla väggar och innertak. 

Håll till godo med lite halvdåliga valpbilder ;-) Nåja dom syns ju.

https://picasaweb.google.com/viattskennel/RonjasValpar3V#

Nej nu är det kväll. 
Ha en mysig helg. 
 
Nina
 

Grävlingar

Igår hände något intressant. Sent vid kvälls rastningen så hördes ett ljud nedanför grannens hus! Det lät som om en av våra katter blev uppäten! Vilket skrik!  

Maken rusar dit med ficklampan i högsta hugg! För att rädda sina älskade katter! Men var det katterna då?
Nej, mitt på vägen med 3 m till maken slåss? Parar sig? 2 grävlingar!  Med tanke på skriken så är jag mer benägen att tro på slagsmål.
Så nu vet vi att vi har i alla fall 2 grävlingar runt gården igen!  Hundarna drar efter dom med jämna mellanrum så jag kan lugnt säga att jag inte är så förtjust i tanken.

I övrigt så går livet sin gilla gång. Och det lammar fortfarande här. Trodde det skulle vara slut nu men nä. Har väl bara hittat en 5-6 st som inte verkar dräktiga. Men det är bra det så jag kan plocka ut några tränings får i alla fall.
Någon som är sugen? Har inte varit där än men 25an verkar ha torkat upp bra så man kan träna i den om man vill. Från nästa vecka blir det. Eller kanske på söndag också. 

På fredag är planen att jag skall åka upp till Luleå och hämta hem en tik valp. Det är en parnings valp efter Lot med Staffan V Yan som mamma. Mycket nyfiken på den parningen. Alltid kul med något nytt. Dom har en hanvalp kvar efter ett återbud. Verkar vara en korthårig hane, lik Lot. Jag åker som sagt uppåt på fredag om någon är intresserad av valpen så kan jag nog få ner den, eller så kan man åka med mig upp. http://bordercollievallhundar.blogspot.com/
Det roligaste var att jag härom kvällen jobbade med mina 2 engelska tikar i fårhuset, maken skulle halma och behövde hjälp att hålla tackorna och lammen på plats.    Älskar dom jobben, då man kan träna unghundar samtidigt på, ligg, höger, vänster, flanker och att komma när matte säger till. Bestämde mig för att ta Dell och Tuss med mig. Dell för att hon har fått göra alldeles för lite i vinter och Tuss för att hon behöver mer får tid.

Oj säger jag vad roligt det var. Nu fick man verkligen se Dells förmåga att driva djur, det som jag sett hennes systrar göra i Danmark. Gör hon på precis samma sätt. Skall bli så roligt att köra henne på en stor flock ute till våren.
Min lilla Tuss då  mattes lilla bortskämda hjärta. Det var nog ännu roligare för hon tog täten. Och efter att ha insett en stund senare att dom här djuren flyttar sig gärna för mig så matade hon dom gående bakåt. Hon var längst fram och mest på hela tiden och jag kunde verkligen både jobba med henne och få henne att köra på.
Så roligt var det att se! Helt plötsligt var mjuka lilla Tussen som bortblåst  Ska bli jättekul att sätta igång henne nu igen.

Isa har fått träna lite också. Och jag säger det vilken hund. Tyvärr är jag partisk då jag fött upp henne själv, men hon är så härlig. Ska bli jätte kul att börja tävla med henne i sommar. Och nu har jag börjat fundera om jag hinner få henne helt klar till Källbomark.. Hur var det nu.. Man var inte tvungen att gå ett VP först va innan man startar IK 1? Tror inte det är något VP däruppe. Måste läsa reglerna igen..

Dit ska jag i alla fall och tävla, mina hundar brukar gilla förutsättningarna där uppe. Och jag skall, tror jag köra Lot och Linn på IK2.

Valparna då. Ja dom växer. Än har dom inte öppnat ögonen, 11 dagar idag men man ser att springorna blir större. Bra mår dom och massor med mat har dom. Ronja hon är rund och fin nästan på gränsen till tjock  precis som man skall vara när man har 10 valpar i lådan.

Alla valparna är i alla fall tingade och jag är väldigt nöjd med det.
Funderar man valp härifrån så kommer det antagligen bli någon kull till hösten eller våren. Eller båda antagligen.

Tinar på åkern gör det och jag bara längtar tills man kan gå ut och träna. Inte så långt kvar tror jag i den här farten. 
Hundrummet tar nu färg. Maken sliter och jobbar där ute och nu skall det upp en väv idag som skall målas i en ljus gul ton på halva övre väggen. Sen blir det plyfa skivor där hund boxarna skall vara. Måste beställa galler också. Är det någon som har tips på bra grindar som stämmer med måtten enligt jordbruksverket? 

Ni kan se nya bilder i picasa sen igår på valparna. Och jag lägger in lite jätte dåliga bilder på Dell och Tuss i fårhuset. Så ni får se lite vardags arbete hos oss..
Ursäktar Tussens leriga päls men man ser ut så där om man nyss rullat sig i hundgården..
Ops...

 Håller fåren

 Samarbete.

Mer bilder här
https://picasaweb.google.com/viattskennel/Dell#

Valparna här: https://picasaweb.google.com/viattskennel/Valparna10Dar#

Ha en härlig vecka.


  Nina

  

 

Tinar

Gör det ute nu! Imorse var det +3 och lite mulet ute. Men för alla som undrar! Ja vi har massor av snö kvar och kommer inte att plantera blommor dom närmaste veckorna  Eller träna hundar, för nu är det halka här.

Ronjas valpar växer och växer! Nu idag är dom 7 dagar gamla. Mår så bra allihop och valpköparna har börjat droppa in och träffa dom små. Ronja, hon tycker mest att alla ska komma för hennes skull. Är sååå tråkigt att ligga där inne i valplådan ensam.
Men annars pysslar hon och tvättar dom precis som hos ska.  Hon är en mycket bra mamma.

Igår fick nu valparna och lådan flytta in i badrummet där dom egentligen skall vara, från vardagsrummet. Så inatt har jag fått sova första natten i sängen på en vecka! Har inte velat lämna dom ensamma då det är så lätt hänt att även den försiktigaste tik kan lägga sig på en valp. Och i vardagsrummet hör man inte upp till sovrummet om det piper. Men nu så. Från badrummet hör vi allt som händer. Vi håller på att måla hundrummet i nya utbyggnaden och det luktade så in i badrummet så vi kunde inte ha dom där förut.
Passade då också på att ta lite nya bilder på allihop när vi flyttade dom.

Som det ser ut nu så kanske hälften av valparna blir långhåriga och hälfen kort. Men det ändrar sig ju hela tiden så vi får se.

Alla valparna är i alla fall tingade. Om inte något speciellt händer så finns det alltså ingen till salu i denna kull. Men om någon har valpar att sälja och vill att jag rekommenderar dom så hör av er. Eller om ni söker efter en valp! Jag vet var det finns en hel del fina BC kullar!

Vill ni ha ifrån oss så kommer nästa kull antagligen att planeras till hösten, nästa vår. Beroende på hur tikarna löper. Först ska vi ut och meritera oss i sommar med tjejerna, sen skall dom gentestas, röntgas mm. Därefter planerar jag vad som skall avlas på sen.
Men har en hel del fina ungtikar på gång nu. Sitter och kolla hanhundar, fortfarande inne på en hane som jag tänkt para med denna gång men som inte blev av nu.
Sen finns det en nära.. Som jag vill ska gentesta sin hund!!  Du vet nog vem du är..Som har en fin hane. Och som jag tror skulle passa utmärkt till mina tikar.
Återkommer med dom funderingarna sen. 
Som det verkar nu så kommer valparna att hamna. Många kommer alltså att hamna i vår egen vallhunds klubb  Här.. 
Sollefteå. 3 st
Umeå 2 st.
Piteå
Härnösand
Mariestad
Enånger

Ska sen också hämta hem en parnings valp från Luleå. Kan ju vara sista chansen att få en efter Lot nu. En tik som kommer att heta Sessan kommer hem nästa helg. Sen har jag gett min familj 6 veckor på att fundera om dom vill ha 2 tikvalpar i huset samtidigt haha eller om det slutar med att vi säljer Ronjas tik valp  Bjuder man dyrt så kanske.. ...
Här har ni nya bilder.

https://picasaweb.google.com/viattskennel/Valparna6Dagar#

Ha en bra härlig helg. 

Nina

 

 


RSS 2.0