Det går mot jul!

Med stormsteg så närmar sig julen. Här i gården så småpysslar vi, det har börjat göras lite godis, ska göra mer under veckan. Vi ska baka lite och julklapps inköp fixas. Vi har lite som tradition att åka och handla tillsammans vilket är en dag som man kan mysa på, gå och fika mm. Vi bygger tomteland också, i en bokhylla och på ett skåp i vardagsrummet.  
 
Mer traditioner vi har är att leta gran tillsammans och sen klär den kvällen före julafton samtidigt som vi gör i ordning julskinkan. När granen är klädd och skinkan klar så är det dopp i grytan och kvällsmat. Efter det så börjar maken och jag med vårt pyssel när barnen har hamnat i säng. Paket inslagningen. Alltid lika kul.
 
När barnen sen vaknar dagen efter så ligger det många paket under granen! Det som är i kan många gånger inte vara det viktigaste utan att det är paket där under som man får titta på.
Våra ungar som i år blir 4st som är hemma. Har startat en egen tradition. Dom vill ha en morgon julklapp också. Den ska dom ha skattjakt för att hitta. Så nu måste vi göra skattkartor kvällen före också och fundera ut några bra saker till varje barn som underhåller dom under dagen.. Så vi slipper tjat om när tomten kommer :-)
 
Roligaste var ett år som vi inte hade alla barnen här utan bara 2 ( alla är ju egentligen inte våra egna ) Jag hade gjort i ordning 2 eller 3 stora påsar med julklappar som skulle köras ut till olika ställen. Alla andra hade jag gömt.. När vi sen kom hem och hade julhandlat så skulle maken åka med klapparna. Av någon anledning så tittade jag i påsarna och inser då att alla julklappar ligger huller om buller?? Dom låg inte ens i ordning till respektive adress? Fanns 2 st som varit hemma när vi handlat, äldsta tjejen och yngsta pojken. Han såg ut som ett frågetecken. Och äldsta hon förnekade i sten att hon skulle rört julklapparna ;-) Gissa vem som var mest nyfiken..Tagen på bar gärning var hon :-) När hon sen insett att inga var till henne hade hon snopet stoppat tillbaks dom utan att tänka på att dom låg på ett visst sätt! 
 
På julafton så myser vi på fm, stökar bort en del med djuren. Ser till att hundarna får julklappar i form av hundben mm så dom känner sig nöjda. Sen så är det ju Kalle Anka fast det brukar numera bli sporadiskt tittande. Mest för att jag och maken ska hinna få fram maten i köket.
 
När maten är uppäten så är det kaffe och godis mys. I väntan på tomten. Han kommer av traditionen alltid gående nedifrån vägen med en lykta i handen. Sonens önskan är att pappa inte ska vara i ladugården då vilket har gått i uppfyllelse några år nu. Men djuren måste ju få mat ;-)
 
Sonen har också som tradition att kolla tomten genom köksfönstret, numera i sällskap med äldsta jäntan och sen springa till dörren och hojta, INTE genom skorstenen, pappa eldar. Slår igen dörren och sätter han en jäkla fart in i vardagsrummet till farmor i soffan. Väntar sen spänt på att tomten ska komma in, lite halvrädd.
 
Har ett annat roligt minne från julafton 2009 när den nu 17 åriga tjejen flyttade in i huset. Hon var 13 år. Stöddig som sjutton stod hon i köksfönster och väntade på tomten. Helt säker på att hon visste vem tomten var... Vi försökte få henne att förstå att tomten han kommer från nordpolen. Sonen gjorde sin vanliga runda och varnade tomten, stod sen lite osäkert kvar då han hade sällskap av en tuff brud..  Men när tomten hördes på bron, då sprang han. In till farmor i soffan som vanligt :-) Jag säger då till jäntan att någon måste ju öppna dörren för tomten. Hon stegar tuff iväg och backar sedan lika fort in i rummet igen.. Och hela vägen in till vardagsrummet och lämnar mig i köket med tomten. Sen sitter hon i soffan och rör sig inte. Men vi tyckte väl att tomten kunde få en kram innan han gick.. En mycket motvillig kram blev det..:-) Tomten var ett halvt huvud kortare än den hon trodde det var ;-)
 
Har ni andra några rolig julminnen?
 
I övrigt så kan jag berätta att valparna växer och frodas. Har fortfarande en hane otingad. Bilder finns i picasa fotoalbum på hemsidan
https://picasaweb.google.com/viattskennel/EmmasValpar2012
https://picasaweb.google.com/viattskennel/EmmaValpar2012
Där lägger jag in bilder lite nu och då även om jag inte skriver nåt på bloggen så håll koll :-) Ligger 5 tjocka minigrisar i valplådan har vi sagt. Dom är jättefina. Kommer mer info om dom efter jul.
 
Ni får ha en god Jul och ett Gott Nytt år från oss i Viätt.
 
 
 
Önskar Nina med familj

Valpar!

För 2 dagar sen fick Emma 5 jättefina valpar! 3 pojkar och 2 flickor föddes. En flicka ställde till det lite när hon inte riktigt ville komma som hon skulle. Men med lite hjälp på traven så kom hon ut. Och sen kunde Emma få fortsätta sin valpning som hon skulle.
 
Men lite speciellt var det ju.. Hennes version som en vän sa skulle nog ha varit.
Dom drog ut mig i kylan in i en bil!! Jag som inte ens gillar det ;-) Sen körde dom och körde. I evigheter. ( 45 min )
Sen började en främmande karl gräva mig i häcken! Allt medan min valp envisades med att pussa mig i ansiktet för att matte höll henne där! Alltså..
Helt plötsligt fick jag i alla fall lägga mig på en filt som matte haft med. Då var det ju ett kladdigt knyte till där att ta hand om! Var kom hon ifrån??
Jaja skötte mitt jobb gjorde jag. Men dåå skulle jag helt plötsligt fotograferas också?? Länge!  Åtminstone kändes det så. Till slut så fick jag komma tillbaks på min filt på stengolvet och då fick jag äntligen lite lugn och ro.. Trodde jag. Nähä då kommer en annan människa och ska sticka mig i benet! Kolla kalknivån sas det visst.
Konstaterades att den var helt ok.. Och jag var visst pigg?
Efter ett tag så fick jag så där ont i magen igen.. In i rummet kommer en annan människa nu. Och sätter sig och stirrar på min bakdel.. Hon ville visst se nåt??
Men den här gången visste jag i alla fall var ungen kom ifrån ;-)
Hann ju knappt få han torr när matte bestämmer att nu ska vi ut och åka bil igen! Alltså hon var inte klok.. Låg bra där jag låg jag..
Nästan hemma så får jag ont igen och måste ju göra nåt, plötsligt kommer nåt blött igen och jag får slicka på. I en bil. Jag som inte ens gillar att åka bil i vanliga fall.
När jag kom hem så sprang jag in i min låda, slängde mig ner och som tur var kom tanten efter med ungarna! Hann ju bara slicka en så helt plötsligt kommer det en till!
Matte sa att jag var jätte duktig och jag var ganska så nöjd att hon var hos mig.. För det gick ju bra :-)
 
Ja det där skulle nog kunna vara Emmas version av det hela. Men hon skötte sig strålande hela tiden. Tvättade och fixade. Accepterade att alla var där för att hjälpa till. När vi fått fram proppen ( tiken ) Så ville vi stanna så att vi såg att nästa gick bra. Det gjorde det.
Nu sköter hon sina små här hemma. Eller små och små.. Dom är kraftiga och fina dessa valpar.
 Och jag skriver detta för att kanske andra kan se att det är inte hela världen att det inte går klockrent jämt. Och få några tips om vad som ska göras.
 
Finns en hanvalp att tinga om någon behöver en vallhund
telefonnr finns på hemsidan www.viatt.se
Alla valparna är jättefint 3 färgat tecknat. Och kommer nog att ha mycket av pappans utseende.
Och ingen vann tävlingen. Eller en gjorde det faktiskt i alla fall antal. Det var maken som gissat rätt.
Bilder finns nu i picasa på valparna
https://picasaweb.google.com/viattskennel/EmmasValpar2012#
 
Imorgon söndag så tränas det vallning här i Viätt om väder tillåter. Välkommen om någon vill. Från kl 11. Ring för väder koll.
 
Jätte grattis säger vi till
Ann-Catrine och Viätts Troy ( Vilma - Lot ) Som tävlat elit lydnad och fick ett 1a pris och en 2a plats!
Carin och Viätts Jessie ( Ronja - Ferry ) Som tävlat lydnads klass 1 och fått 185.5 p, 1a pris och klassvinst!
Ann-Charlotte som har Viätts Nova ( Ronja - Ferry ) Som fått A höfter.
 
Vi har också ikväll fått se på SKK att vår Mc Keos Sessan ( ef Mc Keos Yan och vår Lot ) Har A höfter! Grattis Mary och Staffan i Luleå som är uppfödare av henne.
Och även vår Viätts Trollie ( Ronja - Måsarps Max ) Har A höfter!
 
Ha en bra vecka / Nina
 
Valparna 1 dygn gamla
 
Hanvalp
 
Tiken: Proppen
 
 

Tempen svajar.

Lika bra att skriva en blogg till eftersom jag lovat att hålla er uppdaterade när det blir dags. Ikväll började tempen att svaja som den ska göra innan valpning. Men Emma tänker ta tid på sig så jag skulle gissa på att det blir imorgon eftermiddag ändå.. Men vi får se. Blir soffan för mig inatt så jag vet vad hon pysslar med. Kan ju sjunka snabbt också. Nu är det bara att vänta och gissa :-)
Det tråkiga är att det just stod att dom kommer att fixa med bloggen mellan 23.30 och 8.00 inatt vilket kunde innebära störningar..
För er som inte har facebook och vill följa valpningen om ni är vakna. Kolla på hemsidan. Klicka på länken nedan i så fall Emma-Sod valpar så uppdaterar jag där, ni lär väl märka om det inte händer nåt här ;-)
 
Onsdag 5/12 16.50 tempen är nu nere på 36.7 C så det är troligen en valpning på gång ikväll! Emma lugn är. Hon bara väntar. Kollar på Emma i lådan och undrar om det kan gå fortare än jag trott ;-) Vi får se. Just nu putsar hon hela sig.  
20.00 Det börjar dra ihop sig. Emma har börjat småbädda lite. Blir ikväll eller inatt. Men tror inte det är långt borta nu.
24.00 Fortfarande lugnt. Och helt normalt. Tempen stiger sakta men säkert.. När den är tillräckligt så ska det starta på allvar. Blir en låång natt. Emma bäddar lite, hässjar och vilar.
 
 Återkommer när valpningen börjar.
6/ 12 Till slut så!!
8.20 får Emma sin första valp Hane 410 g.
Vi stöter på problem. Emmas andra valp kommer bakfram och vill inte komma ut som den ska.. Troligen för att hon kunkurrerar med en pojke också som vill ut..
Ner till Härnösands veterinärstation och till samma tålmodiga veterinär som häromdagen..
Såg framför mig ett kejsarsnitt.. Men han fick ut Henne...
 
11.50 Tik stor.. 406 g
13.45 hane , 434 g Emma fixar det själv på veterinär stationen.
kl 15.00 vi börjar färden hem efter röntgen..
15.45 Emma valpar i bilen nästan hemma.. Hane 437 g
16.15 Emma i valplådan igen.. Får en tik 375 g.
 
Nu vilar vi..Allt gick bra!
 
 
Hur många valpar får Emma och Sod

 Vinsten blir en kursdag eller träningsdag om man vill sköta sig själv ;-) med övernattning här i Viätt. Har man någon innestående sedan tidigare tävling så får man se till att påminna och hämta ut den själv :-)

Tips : Match vikt på Emma är mellan 14-15 kg. 8.5 veckas dräktighet 23 kg..
 
EMMA - SOD VALPAR Beräknad valpning V 49, Valpar kan tingas
 
Nina: 8 st, 4 hanar + 4 tikar.                                     Maria F: 9 st, 4 t +5 h
Cicki:7st,  4 h + 3 t                                                  Karin R: 7 st, 4 t + 3 h
Charlotte: 7 st, 3 h + 4 t                                           Tove       8 st 4 h + 4 t
Ninna: 8 st, 5 h + 3 t                                                Carina:   6 st 3 t + 3 h
Ing-Marie: 7st, 4 t +3 h                                             Thomas T: 8 st 5 h + 3 t
Lina: 10 st, 5 t +5 h                                                  Gabriella: 11 st 6 h + 5 t
Carin: 10 st, 6 h + 4 t                                                Elsa 11 st ;-)
Caroline: 9 st, 4 h +5 t( viskat )                                  Cera: 12 st, 7 t +5 h 
Lasse W: 9 st, 5 h + 4 t                                            Anna-Karin: 7 st, 5 t + 2 h
Camilla: 7 st, 5 t + 2 h                                              Mona: 7 st, 3 h + 4 t
Catti & Cessna : 8 st, 5 t + 3 h                                   Kent: 6 st, 2 h  +4 t
Marlene: 9 st, 6 h + 3 t                                              Sussie & Nova : 8 st, 6 h + 2 t
Carina & Zebbe 10 st, 7 h + 3 t                                  Stina: 9 st, 5 h + 4 t
Ann-Marie: 12 st, 6 h + 6 t                                          Oscar: 11 st, 5 h + 6 t                        
Annika M: 10 st, 5 t + 5 h                                          Sanna: 8 st, 6 h + 2 t
Fam Jonsson: 7 st, 3 t + 4 h                                       Anette: 9 st, 5 h + 4 t
Carina & Kia: 8 st, 6 t+ 2 h                                        Ewa-Lena: 11 st, 6 h + 5 t
Rolf-Rune: 10 st, 4 tisper & 5 hanner                           Ingrid: 9 st, 3 h + 6 t
Sanna: 7 st, 4 h + 3 t                                                 Kurt:11 st, 3 h + 8 t
Sophie: 12 st, 6 h +6 t
                                                        
Gissa på, tryck på kommentars fälten nedan så kan ni gissa. Ha en härlig helg och vecka. Valpar kan tingas.
Ha det bra / Nina
 

Dag 62 och snö

Eller om man funderar på det så kan det även vara dag 60, beroende på om Emma tänker att det var på andra parningen som hon tog. Då går tiden ut på fredag. Less börjar både hon och jag bli på att vänta nu. Sitter och tittar på henne som sover djupt brevid mig här i kammaren.
På hennes sida så buktar det ut nåt som är en hel valp! Här snackar vi inte om en tass eller så. Här har vi en som tycker att det är dags och försöker ta sig igenom hela huden :-) Säkert en av killarna ;-)  Emma sover djupt. Mest hela tiden nu, vilar sig inför det som ska komma.
Äta är nåt som hon som senaste 2 dagarna tycker är överdrivet. Får muta henne med alla godsaker jag kan för att få i henne mat. Stor skillnad från förra valpningen för 1 år sen då hon åt hela tiden. Men som dom roterar inne i den där magen så förstår jag henne..
 
Än i alla fall ingen förändring i temp eller så. Känns som det kan gå fort när det börjar. Så vi väntar!
 
Och tittar på snön som nu äntligen kommer. Idag har det snöat hela förmiddagen och jag vet barn som kommer att bli jätte glada över det! Nu kan pulkor och sparkar komma fram äntligen.
 
Tack Charlotte, du är i alla fall intresserad av hundträning ;-) Får hoppas att fler är det fast dom inte skriver det.
Har inte blivit någon träning nu på några dagar. Har varit kallt.Upp till -18,6 hade vi här. Däremot så var jag och 4a hundar på utflykt igår. Trollie ( Ronja - Max kullen) Sessan ( Lot - Mc keos Yan ) Skulle HD röntgas nu när dom är 1,5 år. Ben ( Emma - Spot ) och Ajco ( Ronja - Suck ) skulle 1 års vaccineras.
Sagt och gjort, in med alla hundarna i bilen, fixade min make på morgonen. Han kollade även på min fråga att det hängde ett antal koppel i bilen.
Stamtavlor med och allt klart för den ca timme långa färd till Härnösand. Trollie och Ajco, Sessan och Ben åker på varsin sida bak i bilen.
 
 Väl där nere så upptäcker jag att 1 hund på varje sida bak ( har en vägg emellan ) har spytt, troligen Sessan och Ben, det ordnar sig på hemvägen då någon, troligen någon av dom som inte spydde äter upp det, Urk!!
Nu till saken. Få hundar ur bilen och in på veterinär stationen. Bestämmer att Sessan ska få gå in först och sövas, samtidigt som jag tar med mig hanhundarna in för vaccinationen. Slår 3 flugor i en smäll!
 
Men! Min bagagelucka gillar inte vintern, eller rättare sagt, när jag säkrat Ajco med ett extra koppel, han är ju rätt rymningsbenägen med mig. Fått Ben och Sessan ur bilen. Upptäckt att Sessan har ett halsband som är alldeles för stort, Ben har ett flishalsband som hotar att gå av och Ajco rycker i min arm för att dra iväg! Så slår bagageluckan ner i huvudet på mig. ( Volvo = tung lucka! )
 
Det resulterar i att Trollie som så snällt skulle vara kvar i bilen tar chansen och hoppar ur! Paniken kom snabbt då jag insåg att hon inte tänkte komma till mig så länge jag hade en bagagelucka på ryggen och stod så det såg ut som om hon skulle vara tvungen att hoppa in igen!! Mitt i vägen stod hon. Inte jättetrafikerat men tillräckligt. Samtidigt så kommer dom som huserar i huset brevid veterinärstationen ( hunddagis ) med en 15 hundar från en promenad!
Se mig framför er.. Ben och Ajco var inte överrens åt vilket håll dom skulle.. Sessan som försökte krypa ur halsbandet och så Trollie! Herre milde, aldrig mer 4 hundar under 1,5 år samtidigt ensam till en veterinär!
Nå, jag släppte bagageluckan, fick Trollie att komma, kastade henne in i bilen igen, hållande luckan med en hand, 3 koppel som hundar stretade i med samma hand.. Och Trollie i den andra.
Till slut så.....
Nu kom nästa problem. Vägning. Här fick jag hjälp av en assistent. Tack.. Hon tog Ben och Sessan medans jag vägde Ajco. Vände på huvudet en sekund när jag sen vägde Sessan så hade Ajco, hanhund som han är pinkat mot väggen mittemot vågen! In i undersökningsrummet!
 
Veterinären kommer! Försöker ta i hand med 3 totalt ouppfostrade hundar i koppel! Sessan bestämmer sig för att veterinären älskar henne, så hon hoppar konstant på honom. Ben han står faktiskt lugnt och väntar medans Ajco försöker sätta in en stöt både på en vägg och sen bestämmer sig även han att veterinären behöver pussas!! Nu pratar vi stor kille..
Sessan sövs! Slocknar som ett ljus. Ajco får sin spruta och måste då släppa Bens koppel vilket resulterar i att han lyfter på benet mot undersökningsbordet och gör en stor simpöl! När jag sen försöker hålla Ben för hans spruta och desperat hålla Ajco därifrån med en hand för han är konstant nyfiken och godis är gott!  Så lyckas han även lyfta på benet mot en stol!! 
 
Säger snabbt till veterinären, kan jag möjligen slänga ut dessa killar i bilen nu.. Ja säger han, med en ängels tålamod.
Ut till bilen. Rastar killarna på vägen men se nu är det inte en av dom som behöver lyfta på benet!! Fick bagageluckan i huvudet igen! Slänger in Ben på en sida och sen Ajco på samma sida som Trollie. Då tar hon chansen igen och hoppar ur bilen!! ( note: måste träna detta ) Slår igen buren till Ajco. Nu kommer hunddagiset naturligtvis tillbaks med alla hundar!! Men jag hojtar stanna, samtidigt så kommer en bil och en karl som stoppat in en kattbur i bilen brevid. Ber honom försöka locka på Trollie. Då bestämmer hon sig för att hon ska vara hos mig. Så han behövde aldrig försöka. På med koppel på Trollie och tar med henne in också! Känner att det är inte läge att försöka få henne in i bilen igen för då sticker väl någon av dom andra i stället!
Söver henne också på en gång. Lugnet infinner sig en stund hos en stressad hundägare ;-)
Röntgen gick bra, Sessan sov helt utslagen och Trollie hon viftade på svansen när vi hämtade in henne. Nu är det bara att vänta på resultaten och se..
Väl hemma så kommer maken ut för att hjälpa mig in med hundarna. Han öppnar bagageluckan och.... Den står öppen precis som den ska!!
Ni ska veta att jag vanligtvis har ett bra rykte hos veterinärer men fina väluppfostrade, lugna hundar :-)
Aldrig mer! Åker jag till veterinären med 4a unghundar ensam! :-)
Återkommer när valpningen börjar.
 
Hur många valpar får Emma och Sod

 Vinsten blir en kursdag eller träningsdag om man vill sköta sig själv ;-) med övernattning här i Viätt. Har man någon innestående sedan tidigare tävling så får man se till att påminna och hämta ut den själv :-)

Tips : Match vikt på Emma är mellan 14-15 kg. 8.5 veckas dräktighet 23 kg..
 
EMMA - SOD VALPAR Beräknad valpning V 49, Valpar kan tingas
 
Nina: 8 st, 4 hanar + 4 tikar.                                     Maria F: 9 st, 4 t +5 h
Cicki:7st,  4 h + 3 t                                                  Karin R: 7 st, 4 t + 3 h
Charlotte: 7 st, 3 h + 4 t                                           Tove       8 st 4 h + 4 t
Ninna: 8 st, 5 h + 3 t                                                Carina:   6 st 3 t + 3 h
Ing-Marie: 7st, 4 t +3 h                                             Thomas T: 8 st 5 h + 3 t
Lina: 10 st, 5 t +5 h                                                  Gabriella: 11 st 6 h + 5 t
Carin: 10 st, 6 h + 4 t                                                Elsa 11 st ;-)
Caroline: 9 st, 4 h +5 t( viskat )                                  Cera: 12 st, 7 t +5 h 
Lasse W: 9 st, 5 h + 4 t                                            Anna-Karin: 7 st, 5 t + 2 h
Camilla: 7 st, 5 t + 2 h                                              Mona: 7 st, 3 h + 4 t
Catti & Cessna : 8 st, 5 t + 3 h                                   Kent: 6 st, 2 h  +4 t
Marlene: 9 st, 6 h + 3 t                                              Sussie & Nova : 8 st, 6 h + 2 t
Carina & Zebbe 10 st, 7 h + 3 t                                  Stina: 9 st, 5 h + 4 t
Ann-Marie: 12 st, 6 h + 6 t                                          Oscar: 11 st, 5 h + 6 t                        
Annika M: 10 st, 5 t + 5 h                                          Sanna: 8 st, 6 h + 2 t
Fam Jonsson: 7 st, 3 t + 4 h                                       Anette: 9 st, 5 h + 4 t
Carina & Kia: 8 st, 6 t+ 2 h                                        Ewa-Lena: 11 st, 6 h + 5 t
Rolf-Rune: 10 st, 4 tisper & 5 hanner                           Ingrid: 9 st, 3 h + 6 t
                                                        
Gissa på, tryck på kommentars fälten nedan så kan ni gissa. Ha en härlig helg och vecka. Valpar kan tingas.
 
Ha en bra vecka
Viätt idag 4 december 2012, det vita huset på nedre bilden är vårt nyinköpta grannhus. Som man får bo in när man kommer hit.
 
 
 
 

Dag 60

Som ni ser så räknar vi numera dagar! Och vi räknar alltså dagar fram till valpning. Har sagt att tiden går ut på onsdag men det är faktiskt så att det kan dra ut ända till fredag även om jag har på känn att det inte gör det. Av den anledningen att vi parade ju hundarna samma dag som Anja och pappa Sod klarade kval tävlingen till SM och blev klara till final.
Så onsdag och fredag var parningsdagarna. Bara att vänta och se. Dom sparkar och vänder sig i magen på Emma. Och igår hör jag maken säga i soffan, nu kände jag ett huvud :-) Förstår ni att detta är som att vara föräldrar själva. Barnen i huset sitter och stryker Emma över magen varje dag. Dom är så spända på att få se de små. Ungarna är så stora nu så dom kan vara med på valpningarna utan att störa tiken. Dom brukar få titta när det föds någon valp. Men största tiden är det jag och tiken ensamma. Brukar ju också vara så att dom envisas med att komma sent på kvällen så då är det tyst och bara jag vaken.
 
Snön har fallit, men inte fick vi mycket här inte. Det är vitt på backen men inga problem att valla om man skulle vilja det. Dock 11 grader kallt idag. Själv tränar jag mest i 25an då jag har en del unghundar mm som ska tränas. Vinterhagen är i ordningställd om någon vill träna där nu, bara att höra av sig! Den och 25an kommer att vara plogad hela vintern för träning när det är bra väder.  Som en mycket duktig kille från Norge sa. Man behöver ingen stor yta för att träna en duktig hund. Tränar mest nu med Ben ( Emma - Spot ) och Ajco ( Ronja - Suck ) Båda är duktiga, lika gamla 1 åriga hanar. Roligt att se hur fort dom lär sig nu.
 
Lovade ju att jag skulle skriva lite mer om träningen med Ajco som är här på lite träningsläger.
Vi har haft våra duster om just inkallning, denna kille tycker att kommer man lös då ska man ha jätte kul! Han springer av glädje och busar som sjutton. Han smet för andra gången i från kopplet igår när jag skulle hämta honom och Ben till vallning. Denna gång lurade jag in honom i fårhuset ;-) Fast.. Han lyder säkert sin husse på hemmaplan men mig tycker han att man kan busa med :-) Han gör det dock med glimten i ögat så han är ingen jäklig hund om ni fattar vad jag menar. Bara en stor glad valp. En sån kan man inte bli arg på. Bara att träna.
 
Och det gör vi. Igår var faktiskt det andra passet i vallning. Ville han ska få smälta emellan och inte ha för bråttom. Första gången var det hög svans, lite skäll när tackorna fastnade mot stängsel men inga problem att gå runt dom trångt. Var dock lite osäker på hur han skulle flytta dom. Vilket kan vara lite intränat då han varit på foderbordet hos getterna hemma. Skallet alltså. Han har ju inte fått flytta på dem. Bara en teori.
Jag skriver hur jag uppfattar det hela, inte med en negativ åsikt alltså utan vad som kan vara en orsak.
 
Dag 2 som var igår.
Började jag med att bara låta honom balansera dom som han ville. Sköter sig bra, men gick lite nära. Inga bitningar eller dumheter, och inget skall denna gång. Men alla vi som hållit på ett tag vet att tackor lär sig snabbt att genomskåda en hund som jobbar osäkert. Så jag talade om med lite mörkare röst att han skulle lugna ner sig. Vilket resulterade i en hund som på en gång hamnade på avstånd från tackorna. Han hade heller ingen hög svans denna gång utan var mycket lugnare. Han är ingen svår hund denna utan väldigt lugn i huvudet när han jobbar.
 
Vi svängde åt olika håll och jag talade bara lite ogillande om när jag tyckte att han kom upp för högt på sidorna om tackorna, då föll han snabbt in i balans punkten kl 12 bakom fåren. Tränade lite på ligg när jag stod i balans punkt alltså med fåren mellan honom och mig. Han lydde det jättebra! Och jag insåg att ligg det kan den här killen. Han tog det varsomhelst runt djuren faktiskt. Duktig matte och husse!  
 
Efter att vi hållit på så ett tag så tyckte jag att nu går vi vidare. Nu gällde det inkallningen. Jag backade mot ett stängsel med fåren, sa ligg åt Ajco och sen gick jag ut därifrån. Ni ska inte tro att jag någonsin skulle göra det enkelt och gå till hunden för att ta fast den sen ;-) Nej det lär dom sig inget på enligt min åsikt.
Om hunden sticker i detta läge så skär jag linjen till fåren och talar om för hunden att den är dum. Skäller på den med mörk röst samtidigt som jag står i vägen. Jag lägger aldrig hunden igen i det läget. När jag ser att hunden börjar fundera vad jag vill så lägger jag den. Och går ännu en gång ut från fåren. Jag är noga med att säga ligg medan jag rör mig från djuren.  Detta upprepas till hunden ligger kvar och funderar på vad jag vill. Då ropar jag på den. Och berömmer mycket när den kommer till mig. Jag vill att hunden ska lära sig att kommer den till mig så är det positivt och gör den inte det så är det inte lika kul ;-)
 
Ajco testade första gången att sticka till fåren. Positivt.. Ska han vilja. Han prövade en andra gång.. Men tredje gången så kom han. Efter varje gång så klappade jag bara om honom och sen så fick han fortsätta valla. Tar alltså inte fast hunden då. När jag sen slutade så stannade jag fåren mitt i hagen. klev från dom mot sidan på Ajco och samtidigt i riktning mot grinden, ropade på honom och han kommer som ett skott :-) kopplar jag honom och går därifrån.
 
Mer om Ajcos träning sen. Detta är alltså en unghund på 1 år som kommit hit för en del träning.
Detta är mitt sätt med denna hund. Skriv gärna och disskutera tränings metoder om ni vill. Eller fråga. Är alltid kul med respons. Vill ni läsa sånt här??
 
Emmas valplåda är nu på plats och den har jag ställt brevid mig i rummet där jag har datorn. Så jag kommer att blogga under valpningen också som vanligt. Ni kan följa när valparna föds om inget går på tok och vi måste på veterinär stationen, men det får man väl verkligen inte hoppas. Är lite bortskämd med lätta valpningar på mina tikar hittills. Inte många problem. Gissa på!
Tror Emma valpade på dag 61 eller 62 förra gången..
 
 Hur många valpar får Emma och Sod

 Vinsten blir en kursdag eller träningsdag om man vill sköta sig själv ;-) med övernattning här i Viätt. Har man någon innestående sedan tidigare tävling så får man se till att påminna och hämta ut den själv :-)

Tips : Match vikt på Emma är mellan 14-15 kg. 8.5 veckas dräktighet 23 kg..
 
EMMA - SOD VALPAR Beräknad valpning V 49
Nina: 8 st, 4 hanar + 4 tikar.                                     Maria F: 9 st, 4 t +5 h
Cicki:7st,  4 h + 3 t                                                  Karin R: 7 st, 4 t + 3 h
Charlotte: 7 st, 3 h + 4 t                                           Tove       8 st 4 h + 4 t
Ninna: 8 st, 5 h + 3 t                                                Carina:   6 st 3 t + 3 h
Ing-Marie: 7st, 4 t +3 h                                             Thomas T: 8 st 5 h + 3 t
Lina: 10 st, 5 t +5 h                                                  Gabriella: 11 st 6 h + 5 t
Carin: 10 st, 6 h + 4 t                                                Elsa 11 st ;-)
Caroline: 9 st, 4 h +5 t( viskat )                                  Cera: 12 st, 7 t +5 h 
Lasse W: 9 st, 5 h + 4 t                                            Anna-Karin: 7 st, 5 t + 2 h
Camilla: 7 st, 5 t + 2 h                                              Mona: 7 st, 3 h + 4 t
Catti & Cessna : 8 st, 5 t + 3 h                                   Kent: 6 st, 2 h  +4 t
Marlene: 9 st, 6 h + 3 t                                              Sussie & Nova : 8 st, 6 h + 2 t
Carina & Zebbe 10 st, 7 h + 3 t                                  Stina: 9 st, 5 h + 4 t
Ann-Marie: 12 st, 6 h + 6 t                                          Oscar: 11 st, 5 h + 6 t                        
Annika M: 10 st, 5 t + 5 h                                          Sanna: 8 st, 6 h + 2 t
Fam Jonsson: 7 st, 3 t + 4 h                                       Anette: 9 st, 5 h + 4 t
Carina & Kia: 8 st, 6 t+ 2 h                                        Ewa-Lena: 11 st, 6 h + 5 t
Rolf-Rune: 10 st, 4 tisper & 5 hanner ;-)
                                                        
Gissa på, tryck på kommentars fälten nedan så kan ni gissa. Ha en härlig helg och vecka. Valpar kan tingas.
Emma i valplådan, dag 60
 
 
Ha en härlig vecka
/ Nina

RSS 2.0