God Jul och Gott Nytt År

Har varit jätte dålig på att uppdatera bloggen nu. Men det blir liksom så enkelt när man ha facebook att lägga ut bilder mm. Tänkte att det ska ändras på till nästa år. Det är tanken i alla fall. Mer blogg mindre fb.
 
På gården så har vi jobbat med att stalla in djuren dom senaste månaderna, klippning, skötsel och allt annat som hör gården till.
Nu börjar man planera för nästa år. Kommer ha en senare lammning än vanligt i maj, med inte fullt lika många tackor som ska lamma. Ca 50 betäckta blir det. Vi behöver jobba med lite annat också så då drar man ner något år. Dock har vi resten av tackorna kvar, och även ett helt gäng ungtackor. Dom senare kan det finnas några till salu av till våren.
 
Några hundar har flyttat under sommaren, höst,vintern. Eddie, flyttade ju till Östersund och vallar på där uppe. Miro flyttade till en kogård i norrbotten där han hjälper till i ladugården. Sist ut nu var Tim, Eddies bror som av en slump flyttade ner till Skåne. Där har han det underbart och får träna det mesta.
 
Vi har eventuellt en hund till som finns till salu och det är en treårig hane, godkänd vallhund, färdig att jobba med. Hjärta och själ som en labrador. Väldigt, väldigt snäll och lyhörd. Intresserad, nr står på hemsidan. www.viatt.se
 
Vi i vår tur har ju skaffat en liten tik till i huset, är väl egentligen sådana vi ska ha eftersom vi gillar att avla på våra hundar. Och det blev en Astra Kelly, en busig, lycklig tjej är hon. Gillar att sitta i knät och mysa. Vi har även behållit Boss, efter Dell och Mick som föddes ensam här i somras. Han är bästis till Kelly och dom njuter av att vara 2 i nästan samma ålder. Om vi njuter, nja. Ibland så leker dom hela havet stormar i köket så stolar flyger, då kan man få mer än nog :-)
 
Igår och idag har det blivt kallare här uppe i norr. Så nu är det till att elda för att hålla värmen. Vi har det bra, det finns dom som har det sämre. Man tänker på det men ser inte en möjlighet till att kunna lösa allas problem. Så vi väljer dom som är oss nära att ge istället till.
 
Vi väntar på snön som inte än velat visa sig. Hoppas i alla fall det blir en vit jul. Sen blir det så mycket vitare och renare ute när den kommer. I helgen ska julpyntet upp. Än har det bara varit några ljusstakar mm men det blir ingen jul utan alla mina tomtar.
Julgrisen är i frysen och jag har saltat vår skinka som nu ligger i lagen. Känns som man lite är på väg till en gammeldags jul på gården då man gjorde så mycket av maten själv. Lite olika sillar ska också göras.  På vårt julbord så har vi skinkan, sillar, vår egen korv som kokas i bitar som en julkorv med lagerblad och kryddor, vi har lingonbröd som jag brukar baka, gravad lax och i år kommer det vara rökt regnbåge också, köttbullar, vår egen kryddkorv, vitlök och peppar korv, rökt fårfiol från egen gård, revbensspjäll och janssons, och kanske en liten gratäng som är som en ägglåda men räkor mm,  grillspett med kyckling är nåt som kommit dom senare åren pga barnen, och sen smör, ost och kanske lite annat. Ja just, julmusten! det är ett måste på julbordet.  
 
Sen kan man i ett par dagar bara sätta sig ner och njuta. Men det vi tycker absolut mest om av det här är resterna ;) Att man sen dom närmaste dagarna kan slappa, se på tv, spela spel och sen bara plocka fram ur kylskåpet och äta utan att behöva laga någon mat. Det är vår julhelg det :-)
 
Fast är man bonde så är man. Så utfodra djur kommer man inte undan. Det ska göras alla dagar på året. Men man kan förbereda med balar och halma så det är fint någon dag i förväg så julafton och juldagen är lite lugnare.
Alla djur på gården får också extra godsaker på julafton. Jag skär frukt i bitar och har knäckebröd i bitar i stora hinkar. Sen delar jag ut det överallt i våra hus. Hundarna får extra god mat och sen hundben som dom kan gnaga länge på. Alla ska må bra.
 
Ja vi har det bra. Och vi tänker fortsätta njuta av det vi byggt upp i vårt liv. Kan inte lösa hela världssvälten även om jag skulle vilja så då hjälper vi dom vi kan. I detta fall, barnen och vänner om dom behöver oss.
 
 
I övrigt så börjar nu vintern, vårens planering. Och har man funderingar på att boka in sig här på träningar framöver så gör gärna det i tid. Redan nu så droppar det in en del förfrågningar och planeringar i sommar. Har tanken på att ta någon annan instruktör till gården också för lite kurs någon, några helger. Har inte bestämt än vem eller vilka. Finns det önskemål så säg gärna till. Tar gärna emot tips.
 
Själv ska jag nu börja ha kurs under vintern, våren. Och ja ska höra av mig till er som bokat nu :-) Har varit lite fullt upp av allt.
 
Träna själv kan man boka in sig här nu och framöver, hage och 25a är i ordning. Som vanligt så gäller högsta kontroll på hundar och djurskydd. Men det vet jag att ni vet alla som kommer till oss. Avmaskning och rena kläder, skor om man har kontakt med andra djurbesättning. Boende i eget hus varmt och skönt med en vedspis som extra mysfaktor finns, om man vill ha sig en vinter ledighet med vallhundsträning.
 
Har tänkt ett tag nu att jag ska skriva ett nytt inlägg om IGS / B 12 brist som har kommit mer och mer på våra hundar. Och en fråga som en del ställer nu är, hur kunde det bli så mycket nu? Men se det är inte så. Detta har funnits länge. Om ni googlar på anorexia Border collie så kan ni hitta inlägg sedan väldigt många år tillbaks i bland annat England. Det finns nu hundar med norska, isds linjer, gamla svenska linjer som är sjuka. Det är inte landsbundet och inte heller rasbundet.
Det som händer nu är att, nu vet man, så diagnoserna och provtagningarna börjar bli rätt.
Den senaste tiden har det dykt upp ännu fler hundar som nu är diagnostiserade med IGS och har fått börja en behandling med B 12, tilläggas ska att dom är inte mig veterligen släkt med våra. Olika stammar är det. Men det gör mig otroligt glad för varje hund jag får höra som nu börjar behandlas med B12. Det betyder att det är en mindre hund som behöver dö eller bli svårt sjuk.
 
Det är väldigt enkelt att säga,  men då är det inget problem nu. Men än så är det ju det. Vi har väldigt många unga hundar efter linjer där det nu beviserligen finns. Och det finns en hel värld där ute som fortfarande inte vet!
Många verkar blunda för det också. Har man inte sett det så kan man inte ha det. Tills det bankar en i huvudet.
Men man är nog sån som person. Men jag fortsätter att tjata. Kan jag få 1 enda uppfödare att förstå, innan det har hänt. Så JAA, då slipper ni och era valpköpare gå igenom samma som ett par av oss andra nu gör.
 
Jag har personligen inte velat lägga ut dom linjerna som andra har då jag fått veta det genom att man ringt och frågat om råd. Men nu börjar det läggas ut och kommer väl förhoppningsvis nu upprättas en lista på vår klubbs hemsida. KOM ihåg snälla. Att ni kan alla ha denna gen i era hundarna. Man vet inte förräns man parar dessa hundar och får sjuka avkommor. Innan det dyker upp fall så är det väl spritt. Jag kan nu säga att det är väl minst 12 hundar som det senaste året fått diagnosen nu och behandlas med B12. Det är mycket i vårt land.
 
Hjälp till att testa border collie, skicka in svaren till Mary Lundgren i Avelsrådet. Och snälla inte bara dom som är UA, det är linjerna man behöver veta nu. Tror detta kan hjälpa oss så mycket och det är ett enkelt test som skickas till Laboklin i Tyskland, sök på Immerslund Gräsbeck Syndrom, Laboklin, så får ni upp ett papper som ni kan ta med till veterinären för gentest. Kostar ungefär 500 kr för testet + veterinärens pris för blodprov. Naturligvis behöver man inte testa om man inte ska avla på hunden och har en mycket gammal hund. Utan har man en unghund, som kanske har svårt att lägga på sig hur mycket mat man än ger, eller hundar som ska avlas på. Testa.
Svarar gärna på alla frågor om detta och hänvisar gärna till dom som vet mer. Hör av er bara.
Nog för denna gång.
 
Hoppas ni alla har det bra i jul så möts vi väl kanske efter.
 
En mycket varm och God Jul och Gott Nytt År önskar vi er från Viätts Kennel & Fårgård.

RSS 2.0