Djuren är ute!

Nu börjar sommaren komma på allvar till oss i norr. Igår hade vi +28 grader och än är det bara försommar. Det som behövs nu är ordentligt med regn för det är för torrt i backen så det växer så sakta och vi behöver beten, och att det växer så vi kan slå ensilage runt midsommar. Känns konstigt att läsa facebook och se att dom i södra Sverige har slagit första skörden redan. Här har ju isen nyss släppt på sjöarna. :-)
 
Nåja vi kommer igång vi norrlänningar också, är väl bara lite segstartade :-)
 
Våra 2 ( av 3 ) grisar är nu ute i en sommarhage i anslutning till ladugårn så dom har som ett öppet hus att gå in, äta och sova i. Dom njuter och har en kallkälla som går där som redan grävts upp en del, blir härlig lermark att rulla sig i. Precis som grisar ska ha det. Vi får väl se nu eftersom sommaren går om dom kommer att vara dräktiga och få ungar i augusti. Blev ju ett lite misstag där när en av våra ( 3 ) gyltor visade sig vara en galt, okastrerad och det upptäckte vi inte förräns dom började brunsta efter ett par månader. Inte lätt, man står ju och klappar huvudena jämt, och tittar väl inte bak om man inte förväntar sig det ;-) Nåja, dom är runda och fina så vi får vänta och se helt enkelt. Galten blev såld till en annan gård med grisar så han får nu bli pappa till fler så småningom. Allt löser sig.
Foto: Sol, sommar och glada grisar! Vad jag har saknat det!
Våra 2 äldre kor har också nu fått komma ut i solen och njuter för fullt. Och även hästarna har fått komma ut i sin sommarhage! Nyverkade fötter och klippta kan dom nu få njuta av gräset. Korna får först gå lite i hage runt gården för att förstå elstängslet sen flyttar dom ut till dom andra hagarna.
Foto: sommarbete nu! Lyckliga hästar nu också.
Foto
 
I övrigt så har vi en hund hemma som är till salu, det är Vince 2,5 år efter Kronvallarens Pandora och vår Dombäcks Lot. Ägarna har slutat med djuren på gården så han behöver komma någonstans där han får jobba.
Han är lydig och snäll, lugn och tyst i bil. Stark mentalt. Och en starkt vallhund. Men är inte grundtränad i vallning, dock lydig. Han kan jobba på alla djurslag med största sannorlikhet men behöver tränas först. Snygg stil, intensiv med bra flanker. Hans föräldrar är båda DNA testade fria för CEA, och hans pappa är även DNA testad Fri IGS ( B 12 brist ) Båda föräldrarna har A höfter. Just nu finns han hos oss. Skulle ta honom själv men han och min ena hane Mick drar inte jämt, vilket gör att det kan bli för jobbigt i längden. Inte hund elak alls är han, men kan valla andra hundar. Bra pris till rätt ägare. ring mig vid intresse. 073-8010190 el 0612-50013 kan visa honom i vallning ett tag till. Men säljs även till annat om det är rätt hem.
Hanen till höger är det, ska se om jag kan få en bättre bild sen. Svart-vit, långhårig.
http://vallreg.svak.se/d_findregnr.php?MENUSELECT=5&REGNR=V1080/2012
 
Lite från oss för denna gång, Isa löper inte än, men som jag räknat ut så löpte hon i december. Läs mer om det på föregående blogg.
 
Ha en trevlig helg. Nina
www.viatt.se
 
 

Kurs och valp planering.

Det är långt mellan gångerna man nu skriver på bloggen. Ber om ursäkt för det om ni är några som ändå vill se vad jag skriver.
Har varit en intensiv vår här nu. Många lamm har vi fått och eftersom vissa envisas med att dra ut på tiden så är det 3 st kvar fortfarande som man ser är dräktiga men tänker hålla på sig in i det sista!
Efter det så har alla tackor som vi hade planerat och 5 st som bestämde själv att bli mammor ( ungtackor ) som hoppade in när vi var tvungen att stänga in dom lite snabbt i fårhuset i sen höst pga att lodjuret slog till igen, dom 5 tog då en hopp tur in till baggen.
 
Nu har vi dessutom skickat i väg större delen av ungtackor som varit kvar på slakteriet mm. Känns sorgligt varje gång. Man skulle önska att alla får leva och bli gamla. Men tyvärr så är inte verkligheten. Man får göra sitt bästa och ta hand om sina djur så länge dom finns.
 
I övrigt så har vi också haft klippning av fåren, nu väntar stängslingar av hagar för alla djur. Vi har också upptäckt under våren att en av dom 3 grisarna vi köpte i våras var en galt. Vilket vi inte upptäckte förräns dom brunstade tyvärr... ( fråga inte hur det gick till ;-)  Nåja vi lyckades får sälja vår pojke så nu lever han lycklig bland massa andra flickor på en annan gård och för oss återstår att se. Kommer vi att få griskultingar efter 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. Väntar med spänning på augusti då det lär blir. Och så kanske våra 2 julgrisar blir 20 grisar istället. Vem vet.
 
Så om någon vill köpa renrasiga linderöds grisar sen så finns det en risk att vi har. Dom har dock ingen stamtavla.
 
Nu är det för det mesta ett underbart väder ute mest hela tiden och här på gården så har det varit en intensiv tid med kursare och boende. Och det bokas mest hela tiden framöver också.
 
Pratade dock idag med Sven Sognevik, domare, instruktör och även landslagsledare i Svenska Vallhunds klubben, SVAK.
Det kommer att vara en tävlings helg i Nordanåker i slutet av maj och då började vi spåna om att Sven skulle kunna komma upp och hålla en kurs några dagar innan. Sagt och gjort, jag bestämde idag att kolla läget. Så jag la ut det på facebook idag och nu här.
 
FÖRST TILL KVARN gäller här 6 deltagare per dag. Kurs med Sven Sognevik, instruktör och domare i SVAK ( Svenska vallhundsklubben  ) 
Dagarna blir Ons den 28 maj och tors den 29 maj. Prel om det skulle vara stor efterfrågan så även tis den 27. Men det blir nödfall. Kursen kommer att vara hos oss i Viätt.

Upplägg: Antingen ex 2 dagar med tävlings inriktade hundförare. Och ex tränings tävling med bana och bedömning. Eller en dag med  förare som har unghundar, och en dag med mer tävlingsvana  förare /hundar. Efterfrågan styr upplägget. Boende finns dom dagarna på gården men är fullbokat under tävlingshelgen 30/5 -1/6
Är ni intresserade? Vill bestämma detta lite snabbt i så fall. 0612-50013 el 073-8010190
 
Eftersom jag la ut det på fb så har jag redan nu en del bokat. OBS: 6 hundar per dag!
ONSDAGEN ÄR FULLBOKAD
 
Några platser finns kvar på Torsdag och då ska du vara tävlings klar. Eller Tisdagen som jag kör om det kommer fler anmälningar.
 
 
I övrigt så går jag och funderar på att para Isa när hon löper igen. Hon löpte i december förra gången och har nu fällt ur massor med päls. Så vi får se. Tilltänkt hanhund är i alla fall Sven Sogneviks Mick. En hane som jag tittat på ett bra tag nu. När det blir har jag ingen aning om men så blir det om allt fungerar. Förväntade typ av valpar, snygga med långa tungor :-) SKÄMTAR! Mer om det kommer när och om det blir parat. Intresserad av en valp hör av er, nr står på hemsidan www.viatt.se
 
 
http://vallreg.svak.se/d_findregnr.php?MENUSELECT=5&REGNR=V1076/2011&SHOWPIC=1
Bilden lånad från vallreg.
 
Ha det bra, Nina
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0