VÅREN

Har äntligen kommit och nu njuter man av solen, får lite livskraft tillbaks. Har varit så slarvig med bloggen och hade ju gett ett löft om att hålla den mer uppdaterad nu.
 
Jag har i alla fall en plan att jag ska dokumentera vårt får år nu om det finns några som vill läsa om det. Men lite bilder är det tänkt.
I år har vi en sen lammning, egentligen så brukar vi börja redan i december - januari. Det varierar lite beroende på vad tackorna vill från år till år. Men i år har vi beslutat att ha lammningen senare i maj istället. Så vi släppte in baggarna den 15 december och dom fick gå där till sista december. Och beräknad lammningsdatum är då, tidigast 2 maj till runt 7 maj och sen fram till i slutet av maj.
Vi betäckte inte hela besättningen utan skulle ha en mindre grupp i år på ca 50 tackor.
 
Det tyckte däremot inte våra tackor, 11 st som inte var betäckta lammade och fick 16 lamm. Dom startade den 30 dec. Som vi brukar. 1 tacka fick 4a och 2 st fick 2 lamm, resten fick 1 var av dom oplanerade tackorna.
Nåja det gick bra det med. Vi fick kämpa en del med en av fyrlingarna men hon tog sig och sen har vi fått stödmata dom med flaska.
 
I övrigt så har vi vägt och skickat bagglamm som blev över ifjol pga dåligt beten,  på slakteriet men skapliga vikter och klassningar. Man kan alltid bli bättre men det var inte dåligt så då får man vara nöjd.
 
Det är en stor del i arbetet med fåren, förutom hull, hälsa, lammningar, stängsling mm. Så är det just vägning. Vi har en LG vågbur och digital våg som vi väger i.
 
Sen har vi installerat Slättö kvarns foder automater i fårhuset i år för att se om det blir en mer jämn giva. Det har resulterat i tysta tackor vilken tid på dygnet man än går dit. Dom behöver inte ha en förväntan på oss då.
 
Framöver nu så blir det alltså lammning i början på maj, kommer bilder från det också. Och sen så är det stängsling, utsläpp och annat som ska göras på gården.
Kommer här också berätta en del om vår utfodring och annat. Har ni frågor så skriv gärna och undra. Svarar så gott jag kan utifrån vår erfarenhet.
 
Vi började med får 1991 så i år är det 24 år som vi hållit på. Minns när man byggde det nya fårhuset 1995-1998 och undrade om vi skulle orka hålla på dom 5 år som länsstyrelsen krävde för att få bidrag till bygget. Lite så man funderade på att inte söka för att slippa det kravet. Då skulle vi också var det tänkt bara ha ca 40 tackor. Hade då 22 st när vi började bygga 1995. Men idag har vi just för tillfället 100 tackor i fårhuset och 56 ungtackor i ett annat stall.
Brukar ligga på runt ca 120 lammande tackor varje år.
Mitt stora intresse ligger i lammningen och överlevnaden för lamm. Och vi har rätt bra statestik på att få lamm att klara sig och har mycket duktiga tackor som lammar. Har sanerat hårt genom åren för att inte ha tackor som exempelvis stångar lamm mm. Jag kommer berätta lite mer om hur vi började, om när vi lyckades köpa in Meade vissna djur, som vi tack och lov lyckades sanera ut igen också. Har M3 sedan flera år. Och annat som handlar om vår fårgård.
 
Vi har också vallhundskurser på gården och uppfödning av border collie. Just nu bokas det dagar för att komma hit och träna. Är instruktör sedan 2002 så jag hjälper till med det mesta. Ordnar också kurser med andra instruktörer när det finns tid. Och just nu har vi en kurs med Sven Sognevik mån den 27 till torsdagen den 30/ 7 inplanerad. Finns någon plats kvar om man är intresserad. Ring eller skicka ett email till mig då. Pris ca 1000 kr dan. Ej fullt uträknat än. Boende finns men priset är utanför kurspriset. Nr och email finns på hemsidan. Bilder från oss kommer.
www.viatt.se
 
Ska försöka få in bilder här i bloggen också men nu ska jag ut och hålla kurs. Så det får vänta lite.
Hoppas ni vill följa med här.
 
Mvh Nina Viätts Kennel & Fårgård.
 
 
 
 

RSS 2.0