När våren försvann.

Många var skeptiska och talade om att vi kommer få vinter igen. Så här kan det inte fortsätta. Jag är dock en stor optimist i det fallet och tyckte det var väldigt trevligt att få gå på barmark i mars månad.
 
Nu är det dock kört igen och det har dom senaste dagarna snöat för fullt här i norr. Aldrig får man vara riktigt glad.
2014-03-20  I Viätt. Full snöstorm idag, - 2 grader.
 
I övrigt så har vi fått 124 fina lamm i fårhuset nu och dom sista tackorna låter vänta på sig. Får väl se om alla är dräktig nu när vi klipper dom.
Baggarna gick dock med dom till slutet av december så det finns alla möjligheter på lammning senare också.
Ca 20 till är det som vi väntar på och många av dom har nu stora juver.
Året inledes med enfödda lamm men har sen planat ut och blivit tvillingar på nästan alla tackor. En kull född som är 4a har vi också.
 
Har ju räknat med ca 160 lamm innan det är klart. Har i alla fall beställt öronmärken till så många.. Vi får väl se.
Hur som helst så är det enormt trevligt att gå omkring i fårhuset, där det är skönt, ljust, och fint ströat. Djuren är tysta och nöjda, precis som det ska vara.
Lammen springer, busar och hoppar runt. Och ja visst dom är alltid på foderbordet där dom inte ska vara men ändå.. :-)
 
Vallhundstävlingar känns i alla fall långt bort just nu. Och i slutet av maj är det en bara ca 1 mil från oss. Hade väl tänkt anmäla ett par hundar. Men träna, vadå.. Vi får väl se.
 
Vi köpte in tre grisar för ett tag sen. Linderöds grisar. Dom växer som ogräs och ska få gå ute här i sommar och må gott. Många år sen vi hade grisar på gården. Och det är ett stort nöje faktiskt bara att mata dessa djur. Och sen på sommaren se dem hoppa runt och ha kul i hagen.
 
Har också börjat rida in ett sto, islandshäst som är 5 år. Har alltid velat ha en. Oj så roligt detta är. Känner att den här hästen passar mig som handen i handsken. Snygg är hon också lilla Gnista av Arctis. Nu har jag fullt upp att försöka få tag i sadel och andra saker som faktiskt passar på henne. Lånar fd ägarens bild på henne nu. Får ta en egen sen.

I övrigt så kommer det att tränas vallhund här hela sommaren. Så vill man boka in sig så finns det alla möjligheter till olika träningar. Alla välkomna. Men är man på nybörjar nivå så får man inte tillgång till fåren på egen hand utan då måste man ha mer kunskap.
Som nybörjare kan man boka in sig på nybörjar kurser både som enskild eller i grupp. Man kan även boka in sig på boende och flera dagars träning.
 
Vi åker gärna ut och pratar om får, utfodring, lammning, klippning, sjukdomar mm om man behöver få mer info , tips och funderingar ex på sin egen gård. Allt utifrån vår egen erfarenhet av får och djurskötsel sedan 1991.
 
Så vill man ha våra tips och råd så kan man boka in det. Eller komma på studiebesök hos oss.
 
Man kan se på föregånde blogg, när det finns lediga dagar. Kan finnas lite annat uppbokat också men det har jag inte lagt ut än.
 
Vi bor ca 3 mil norr om Kramfors. Ca 53 mil från Stockholm mm.
 
Men som sagt, välkomna om ni vill komma till Viätt, träna hund, ha semester i härlig miljö eller vara med och sköta djur på vår gård. Se föregående blogg. Förr eller senare så får ju även vi sommar :-)
 
Ja just det, funderar också på att ha en kull valpar framöver. Tiken som i så fall kommer att paras är Viätts Isa. Mer om henne finns på vår hemsida. www.viatt.se
Hanen är inte riktigt bestämt än. Intresserad av en valp, hör av er. Hon har haft en kull tidigare som ser mycket fina ut i vallningen och även är enormt trevliga i temprament.
 
Ha en trevlig helg, Nina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Våren!

  Det har börjat enormt fort här i Viätt i år. Hela gårdsplanen är redan tinad och det är väldigt ovanligt hos oss i Ångermanland. Det värsta med det är att man måste kratta gården mm mitt i lammning mm.
 
Vi har haft full lammning här och den började i januari och än är det inte riktigt slut. Vi har i dagsläget fått ca 120 jättefina lamm. Innan vi är klara ska vi väl ha fått ca 160 lamm i år.
Jag har också börjat klippa fåren nu så dom sa vara fina innan vårutsläppet som säkert blir mycket tidigare i år.
 
I Övrigt så har jag haft kurs här i vinter och det har börjat bokas in en del under våren nu också. Tänkte skriva in en del här nedan så vet man om man vill boka en helg för träning eller boende mm hos oss.
Man kan även hyra vårt hus om man ska på andra aktiviteter i områdena runt oss. Eller bara vill ta semester i vackra Ångermanland. Här bor man. Äldre hus, men fullt utrustat, gott om sängar och tv med boxer finns.
Här kan man exempelvis, plocka bär, skogarna är oändliga, fiska, besöka Box för lite whiskey, bada på badplatsen på andra sidan sjön, fiska ädelfisk,  träffa gårdens djur, hästar, kor, får, katter, hundar, grisar, höns. Och naturligtvis valla så mycket man vill. Både egen träning och om man vill ta lektioner. Vi har  boende och vallnings möjligheter, sommar som vinter
 
 
Skriver in en del som jag just nu vet är bokat så man kan kolla av om man vill komma hit.
 
Funderar på att ha en tävlings / VP inspirerad kurs exempelvis 25 -27 april om det finns ett intresse. Kostnad. 700 kr dan + boende. Där ska hunden ha sån koll att du kan skicka på längre hämt, fråndrivning eller fösning beroende på intresse. Delning, singling / sortering och bana kör vi och diskuterar vad man ska tänka på. Efter önskemål. Instruktör, jag. MAX 6 deltagare.
Hör av er om ni är intresserad att vara med på nina.me@telia.com eller ring. Nr på hemsidan. www.viatt.se
 
Mars
1- 2/3 Kurs
4/ 3 Bokat
7/3 kurs
13/3 kurs
16/3 kurs
21/3 kurs
22/3 Västernorrlands Fåravelsförenings årsmöte i Viätt
30/3 Kurs
 
April
13/4 Bokat
20/4 Bokat
25-27/ 4 Eventuellt en tävlings inspirerad kurs om intresse finns.
 
Maj
1-3/5 Bokat
9-11/5 Bokat
30/5 -1/6 Bokat
 
Juni
13-15/ 6 Bokat
16-18/6 Bokat Ungdomskurs genom SVAK, kolla tidningen OMKRING för anmälan
 
Juli
10-13 /7 KENNELÄGER FÖR VIÄTTS UPPFÖDNINGAR,Anmäl till Stina Hällström så fort som möjligt om ni vill komma och vara med.
Planerat datum är 10-13 juli, alltså tors-sön v.28.
Planen är att vi ska träna vallning tillsammans i olika grupper, gemensam grillkväll och lite andra aktiviteter. Så nu är frågan vad ni är intresserade av förutom vallning. Agility? Lydnad? Spår? Annat förslag?... Anmäl ert intresse till: sting_91_@hotmail.com Skriv gärna hur många hundar och förare ni är som planerar att komma och vad ni är mest intresserade av för aktiviteter. Då kan vi lättare planera inför ett roligt och givande läger! Mvh Stina med Viätts Livh
 
Allt från oss för denna gång. Boende och träning med vallhundar som man har koll på för eget bruk kan man alltid boka. Kurs bokas när jag har tid.
 
Ha det bra Nina
 
 
 
 
 

RSS 2.0