Snö och nomineringskväll!

Ja igår kom första snön i alla fall. Och riktigt förberedd är man ju aldrig. Hästarna och korna är installade sen ett par veckor men fåren har gått på bete tills nu men underhållna av ensilage balar. Dom mår så mycket bättre av att få gå fritt på åkrarna så länge som möjligt.
Men nu kände vi att det var dags. Snön som kom igår var väldigt blöt så man vill inte att dom ska behöva gå ute och bli kalla.
 
Hem kom då ett litet gäng bagglamm som går kvar fortfarande först. Sen gick jag och hämtade tacklammen och några äldre tackor som inte kommer att få gå kvar i vinter och därför går i tacklamms gruppen. När jag då går förbi hagen där bagglammen var så ser jag 2 till i den?? Var dom hade gömt sig vet jag inte men dom gjorde samma sak häromdagen när vi tog hem dom för vägning! Nåja, skickade en hund att hämta upp dom till tackgruppen och en hund fick hålla tackorna kvar på vägen. Isa och Emma jobbade som par den här dan.
 
Dom fick även jobba och lasta 37 lamm som skulle åka med djurtransporten på förmiddagen.
Då stannade en bil som inte kom förbi lastbilen och han sa när jag gick förbi men hundarna. Vilken otroligt fin lydnad du har på dom där! Var jättekul att få se dom jobba ihop! :-)
Alltid roligt med beröm! Ja Emma och Isa matchar varandra jättebra.
 
Sen var det den vita tackgruppen som gick nere vid sjön som skulle hem, har 1 vit och en svart i år. Den svarta går med en ren pälsbagge och den vita går med en köttrasbagge. Och dom 10 tackorna som kom hem från Böstabyns för ett tag sen. Så nu är alla där dom har tak över huvudet och torrt att ligga, inte för att dom gör det! Dom som kan gå ut gör det och lägger sig.. Men dom kan välja i alla fall. Maken körde in nya ensilagebalar till alla så nu mår dom prima.
 
Kan berätta att när jag hade gått alla dom där svängarna och hämtat djur här i vår lilla by så var jag så blöt att jag skakade. Trots tjocka kläder så la sig den blöta snön överallt. Men tack vare att den var blöt så är det inte mycket kvar idag men lite vitt på backen är det.
 
Nu börjar arbetet med att få ner ca 60 elnät som vi har uppe på betena innan det exempelvis fryser i sjön.
 
Det var lite om gårdagens arbete här, vilket inte skulle fungera alls om vi inte hade hundarna!
Samlade väl in en 160 djur igår, gick efter vägen och åkrar, det går så fort när man har bra vallhundar!
 
Sen kom nöjet!
Vi har för ett litet tag sen fått veta att vi blivit nominerade till att vara med på en företags gala i Kramfors genom kommunen.
Någon/ några, vi vet inte. Har skickat in oss som förslag och vi har nu blivit nominerade. Vi är 1 företag av 3 som tävlar mot varandra som företag i Gröna Näringen. Det var ute på nätet redan igår!  Här har ni en länk där ni kan läsa om det.
Tidningen Ångermanland
 
 
Vi tycker naturligtvis att detta är jätteroligt och tackar varmt den/dom som skickat in vår gård som förslag till nominering. Dessutom får vi ju gå på fest den 16/11 nu och det är då inte allt för ofta vi har tid med det! Så tack :-)
 
Full fart har vi ju som vanligt här, kan ju skriva lite om det också. Ikväll kommer det 2 st norrifrån som ska träna,  kursa här imorgon och troligen lite på fredag också innan dom åker vidare till tävlingar söderut.
 
 
Till helgen ska vi sen få besök av en gotlänska som kommer med husse för att hälsa på Lot. Får väl se om dom får tycke för varandra!
 
Och nästa helg kommer ett helt gäng, tror det var 6 förare och 8-10 hundar för träning och kurs under helgen.
Nu har vi ju också börjat få till köpet av ett hus till så det ska nog bli bra. Där det finns både toa och dusch, + många rum! Blir inventering och städning i det nu i veckan och funderingar över vad som kommer att behövas för att ta det i bruk!
 
Men ni som vill boka in er till våren för träningar här kommer att få bo i det huset! Som vanligt gångavstånd till alla våra träningsställen.
Ja vill man komma och träna under vintern så finns ju även den möjligheten. Vinterhagen ca 50*60 m finns med lyse och 25a. Lämpliga ytor som vi skottar hela vintern för träningar, där går 30 till 40 trevliga ungtackor hela vintern, man kan valla på hela gruppen eller dela av det antal man vill ha. Perfekt om man till ex vill träna delning. Vi ordnar den träning ni vill ha! Vid lite snö kan man även valla på åkrarna nära husen. 
 
 Man kan ta med familjen så kan dom dra till skidbacken i Sollefteå eller pimpelfiska under tiden, självhushåll är det som gäller. Kanske bara åka spark och leka i snö som vi brukar ha rätt gott om! Och grilla korv från vår gård mm. Finns mycket att göra här.
 
Emma har nu gått 2 veckor av sin dräktighet och jag tycker hon har blivit markant bredare över ryggen! Maken kommenterade igår att fortsätter du så där så var ska det sluta till Emma. Så det är inte bara jag som ser det.
 
Insåg igår också vid en liten inventering av hemsidan att här måste jag rycka upp mig! Ska ordna till den när jag får tid framöver.
Men under tiden så kan ni ju titta även på Jeanettes fina saker som man kan köpa till julklappar. Sortegårdens blogg ska man också läsa där dom har börjat lägga in bilder mm själva :-)  Så glöm nu inte beställa fina julklappar.
 
Hoppas ni får en trevlig vecka och helg. Här blir det full fart som vanligt.
 
/ Nina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vallhundar, agility hundar eller lydnads hundar.

Vad tror ni är tanken med dagens överskrift?
Jo ibland får jag en kommentar om att jag föder upp agility hundar och jag säger skrattande ja men det är väl bra! Behövs ju bra såna också!
Har även en del som tränar lydnad, rally lydnad och bruks, spår mm. Men dom märks inte lika mycket även om Viätts Spot var lydnads champion innan han var 2 år med matte Carina som duktig förare!
 
Gör jag det då?
Satt och räknade med eventuellt någon missad på hur många hundar jag har sålt av nu 80 uppfödda valpar till just agility.
Med som sagt lite fel marginal så har jag sålt 12 hundar till någon som tränar agility. Av dom är 1 nu tyvärr död. Vår fina lilla Bill som fick cancer som 1 åring. Men även han startade sin träning som vallhund innan han blev sjuk.
Av dom andra 11 så är 4 stycken idag Godkända vallhundar.1 i Norge.
6 st som tränar vallning och 1 som inte gjort det!
Många av dessa är dessutom unga hundar så det kommer att bli fler som har vallnings meriter misstänker jag.
En av dessa hundar kom dessutom 10a på VM i agility i år med norska Thomas Thiesen som förare! Det är Viätts Kick Ass som är efter Lot och Linn och en syster till våra Isa och Emma, lilla syster till Ronja och Charlie. Bara att gratulera jätte mycket till en suverän prestation!
Flera av hundarna går jätte bra, bland annat SM 2012, dom får championat mm. Så det är klart! Dom hundar som vi har sålt till detta är hos jätte duktiga förare som visar upp dom.
 
 
Lydnad och annat
Där /haft har vi om jag minns rätt nu.. Vissa har bytt karriärs inriktning 
11 st hundar som tränar och tävlar. En av dom är numera hos en ny ägare och vallar kor i Värmland.
Så då är det 10 kvar.
1 har blivit gårdshund när matte nu köpt gård och dessutom har han tävlat en del i vallning i sommar! Gk vallhund.
1 är GK vallhund och jobbar på husses och mattes gård.
1 har endast vallat när hon varit hit men tävlar, tränar aktivt i rallylydnad och spår.
4 har tränat vallning en hel del genom dom första åren men nu slutat och tränar annat. Pga av skador eller annat.
3 st tränar aktivt vallning och siktar på vallhundsprov
 
Som sagt, kan ha glömt någon men då är det inte meningen ;-)
 
För att gå tillbaks till inledningen då.
det var 80 hundar från början.                                                              80 
Det var ursprungligen 12 agility hundar, - 1 som är död                          11 ( 4 GK V )
Det var 11 lydnad och annat. - 1 som nu är nöthund!                             10  ( 2 GK V )
Har alltså sålt, behållit 59 hundar till bönder och dom som                   59
har får, getter eller kor mm
                                                                                      
Av dom 21 hundarna som alltså såldes till annat än rena vallhundar!
Så är i dagsdatum 6 st GK vallhundar  
Och 9 st som tränar vallning på olika ställen i Sverige och i Norge.
2 som inte tränat vallning och 4 som slutat av olika anledningar.
 
Mår dessa hundar dåligt?
Herre milde nej. Dom har kanon fina ägare allihop som tränar och tävlar sina hundar aktivt och ger mig ett jättebra rykte! Vilket jag är stort tacksam för!
Det är ni som säljer våra valpar och som visar upp vad det är vi föder upp på denna gård! 
Ni är alltid välkomna hit för hjälp eller slå en signal!
 
Vi säljer vallhundar!
Att dom sen lyckas bra i andra hundsporter är helt på grund av deras duktiga ägares prestationer!
Vi tackar er som köpt/ köper en hund här, det är ni som visar upp våra hundar och vad det är vi har.
Ni är jätte duktiga allihop, vad än ni tränar med era hundar! Och vi får rapporter från andra om våra hundar med jämna mellanrum vilket är så kul!
Min poäng är klar! Ni får dra er egen slutsats av den men jag står för vad jag säljer. Och när jag sen får höra att en annan instruktör sagt till en visserligen lite lessen elev just då.. Att Nina hon föder upp vallhundar! Så du kan inte jämföra din med dom andra på kursen som kanske är mer allround.. ;-) Då kan jag inte annat än le och tacka för den kommentaren för även om matte just då hade velat ha en mer allround hund, som kanske var lite mjukare så har hon en fin arbetshund i alla fall :-) Hon köpte ju sin hund för lydnad men tränar ju bara vallning ;-)
 
Är det någon skillnad då?? Ja säg det ni som har hundarna.
Här kan ni se vår uppfödning på vallreg
http://vallreg.svak.se/b_kennel.php?MENUSELECT=16&KENNEL=VI%C4TTS
 
Det jag skulle vilja är få fler hundar som ögonspeglas och höftledsröntgas i kullarna! Skulle vara så glad för det. 
 
Nu till något annat!
 
Vi säger JÄTTE GRATTIS till
 
Thomas Thiesen och Viätts Kick
som kom 10a på agility VM nu för ett par helger sen!
 
Till Karin Rönnåbakk och Viätts Tanja ( Thea ) som nu tävlar i rallylydnads klass 3 i Norge.
 
Till Sanna Krans och Viätts Fräck som gjort ett jättefint MH och har 1a på skott även han.
 
Till Cicki Wincent och Viätts Grim och
Anna-Karin Andersson och Viätts Vie För fina agility prestationer i sommar.
 
Till Carina Andersson och Viätts Spot som gjort jättefina resultat i vallningen i sommar!
 
Kent Dahlen och Viätts Neo
Kurt Nygren och Viätts Jessie, tog det nu i helgen i Luleå! 
som kämpat hårt och lyckades få sitt GK vallhundsprov.
 
Sussie Härnberg och Viätts Tyne som gjorde fin premiär på IK 2 i sommar och lyckas komma till final på Norrlands Mästerskapet och sen komma 2a dessutom!
 
Hoppas nu att ingen är glömd. Skicka ett email till mig i så fall och påminn! :-)
 
Kan berätta att Emma är jätte gravid om man frågar henne.. Hon har nu gått 1 vecka och sitter som en, ja vad ska man säga.. Jätte brett med bakbenen och skjuter magen i vädret. Hon har faktiskt en kulmage som måste bero på jag vet inte! För några valpar är det inte än i alla fall.. Ska bli spännande att se, hungrig är hon konstant och svullen bak än så nog är hon dräktig!
 
Jag saknar kommentarer på bloggen! Tänkte jag skulle uppdatera flitigare nu men jag tycker det är så tråkigt att skriva för mig själv..
 
Ha en härlig vecka / Nina
 
 
 
 
 
 
                                                                                                   
 
 
 
 
 
 
 
 

Vackert

Vad mycket man kan få se när man bilar runt i vårt avlånga land. Förra veckan så tillbringade jag sön till söndag på resande fot. Åkte först ner till Borås och var där fram till torsdag. Sen gick resan ner till Kalmar för att delta i SM får vallning. 
 Med på resan hade jag en höglöpande Emma och en mycket pigg Lot. Som blev extremt pigg av att ligga brevid sin dotter i bilen även om det var en skiva emellan.

Hade ju fått ett tips om en bra hanhund som jag skulle åka ner och para Emma med och hade sån tur att Anja som äger Random Sod bor i Borås, 10 minuter från där vi bodde. Vi började presentera dom för varandra på måndagen men då var det inte rätt dag. På onsdagen träffades vi igen och hade sån tur att det slutade vräka ner just den stunden som vi behövde för att släppa ut hundarna tillsammans. Första parningen var klar och vi bestämde att vi kunde pröva igen på fredagen efter att Anja och Sod hade tävlat sitt kval på SM.

För där hade vi ju tur igen. Dom skulle ju ner på samma SM och dessutom hade dom bokat boende på samma ställe som jag. :-) Kändes lugnt.
Nu fick ju Emma 7 valpar förra gången efter bara en parning så jag räknade med att det kanske inte skulle behövas så mycket mer men det är ju bra att vara säker.

Torsdagen blev resdag, då drog jag och hundarn ner mot Kalmar. Ljudböcker är mycket bra att ha när man ska åka på långresa.
Installerar mig i stugan och umgås lite med Anja och Ylva Holgersson på torsdags kvällen. Sen på fredags morgonen bär det iväg för att titta på dagens SM kval. Anja och Sod går ut som nr 3 och lyckas få ihop 93 p av 110p vilket visar sig sen hålla hela vägen till final plats. Tyckte jag var extra kul när man nu också hade parat Emma med Sod. 

Anja sa sen att hon hade sagt åt Sod att om han skötte sig och såg till att dom kom till final så skulle han få en tjej på kvällen ;-) Här mutar vi inte hundar med hundgodis i vallningssammanhang utan här kör vi med parningar.
Först så stack jag, Anja, och hennes lilla söta dotter, Ylva och Karin Fransson ut och firade med en middag på fredags kvällen.
Sen väl tillbaks i stugan så släppte vi ihop Emma och Sod igen. Även denna gång blev det en parning!

Ni kan läsa mer om parningen på hemsidan under fliken valpar planeras.

lördagen var det sen dags för Lots och mitt Sm kval. Det vill man kanske helst glömma men vi gick i alla fall runt på 80 p, eftersom det är 2 domare så 160 av 220 p totalt. Klarade alla momenten och tiden men tyvärr med en mycket het på gröten Lot som tyckte allt var stenkul så blev det för mycket i svängarna.

Nåja, vi slutade på 14 av 25 i kvalet på lördagen. Och då var det slut för oss. 91,5 p var den som hade lägst till finalen den dag tror jag.
Såg hela kvalet på lördagen och bestämde mig sen för att åka hemåt! Stina och Håkan Hägglund åkte samtidigt så vi sammanstrålade och käkade en middag ihop innan jag drog till Sth och hade en mycket trevlig lördags kväll hos Caroline och Oskar. Tack snälla för övernattningen!

söndagen så var det sen dags att åka hemåt. Kollade med Hägglunds var dom var och sammanstrålade igen i Uppsala, käkade lunch på Ikea och sen kunde jag och Stina shoppa lite :-)
Blev senare än tänkt men jag hade ingen brådska.

Men jag följde hela SM finalen via mobilen på väg hem, en mycket duktig tjej satt och skrev en blogg om hela SM och det var så roligt. Helst efter som Anja och Sod startar som nr 1 och sen inser jag att det håller hela vägen ut! Dom vinner SM 2012. Då kan man inte annat än le när man inser att man valde rätt hanhund så långt.

Nu är man hemma igen och det är en massa jobb som ska göras och djur som ska ställas in. Sitter och tittar på en jätte duktig Zack som håller på att träna nere på åkern med matte Jill. Zack är en otroligt duktig Aussie! Jättefin arbetshund.
Kommer ihåg när vi började med dom! Och ser nu hur hon står och kör fråndrivningar med honom och hämt med jättefina bågar. Så roligt Jill!

Här kan ni läsa om valpkullen som är på gång. Valparna planeras komma v 49 och kan då flytta hemifrån i början på februari. Telefonnr och annat finns på hemsidan.
http://www.viatt.se/valpar.html

Dell kommer också att paras när hon löper men där har jag inte helt bestämt hane än.

Ha en bra vecka / Nina


RSS 2.0