Kyla, valpar och rovdjur.

Kallt är det här och har nu varit länge. Har tappat räkningen på antal dagar som vi haft runt och över - 20 C. Upp till nästa -28 C har vi haft.
 
Under tiden så har jag trots det lyckats starta kursen med 5 ggr som ett gäng deltagare ska gå i vinter. Vi sa att vi börjar med 5 och får se hur långt in i vår vi kommer om dom vill köra fler.
 
Vi använder både, 25an, en större fålla och vinterhagen. Det för att ingen hund är i stort sett på samma nivå. Vi har allt från unga ny startad hund till den som tränar delning och fråndrivning. Jätte roligt och då får man använda hela registret hos sig själv för att ge uppgifter och fundera ut lösningar.
 
I söndags så hade vi kurs igen. Och en som går kurs här kommer en dag tidigare. På söndags morgonen så går hon på promenad utanför vår gård och förbi fårhagen. Hon kommer sen inspringande och säger, ganska chockad att det ligger döda får överallt i hagen. En fruktansvärd syn möter oss igen. För andra gången på 4 månader, förra var i september så har en lokatt slagit får i vår hage. 8 st tackor, födda 2012 låg utspridda i hagen. Dom var välvallade av hundarna och har antagligen sprungit i grupp, sen har lon slagit dom en efter en. Dessa djur hade vi dessutom stängt in efter att vi sett spår någon vecka tidigare även hittat ett dött tacklamm till. Det var mer ätet på så visste då inte om det var en lo eller nåt annat. Men nu vet vi. 8 tackor hade på nåt sätt kommit ur baracken. Dom andra, totalt 45 och då hälften, hälften i barackerna var kvar inne. Men en dörr stod lite på glänt.
 
I september så hände samma sak med bagglammen på betet i Myckelby. Då tog lon, en hona och antagligen ett par ungar trodde besiktningsmannen då. Nu däremot så var det en ensam fullvuxen lokatt som kom. Det syns också på tillväga gångsättet troligen en hane på jakt efter en tjej.
 
Förra gången så togs bagglamm på ca 35 kg fast det fanns större i hagen. Nu slog den tacklamm på runt 50 kg. Kanske mer på en del.
Om det är någon som nu tror att detta blir vi rika på.. Så kan jag berätta att vi har ännu inte fått någon ersättning för dom som revs i september. Och det är nu 4 månader sen. Lamm som vi normalt skulle ha slaktat eller sålt till liv. Bilder finns i picasa om ni vill se vad vi såg söndags morgonen den 20/1
Varning för otäcka bilder. https://picasaweb.google.com/viattskennel/Lodjursattack1912013IViatt8DodaTacklammDenDan#
 
Valparna dom växer och frodas. Nu kommer dom snart att flytta hemifrån. Den sista pojken har också fått en ägare och nu blir det 2 st ner till X läns vallhundsklubb där båda faktiskt kommer att jobba med köttdjur/kor är det tänkt. 1 kommer att stanna i vårt område och valla getter. Och 1 flyttar upp till Jämtland till ännu en getgård. Och sista valpen stannar här på gården och som det är tänkt så är det Vittra.
 
Jag har nu ögonspeglat alla 5 och även 2 vuxna, Kemi Tuss och Viätts Trollie. Alla hundarna var UA på ögonen.
Valparna har även fått reggnr. Veterinär besiktas och vaccineras mm den 28 och sen börjar dom bli färdiga att börja sitt nya liv. Det är livliga, glada valpar allihop. Hos ögonlysaren så var dom små änglar som så älskade allt och alla. Lite gnäll i bilen på väg ner, ingen som spydde och sen sov dom som ljus på väg hem.
Dom fick idag vara ute på sin första tur. Det har varit sån kyla att det har inte fungerat att släppa ut dom. Men nu så. Kan säga att dom mötte kylan lite olika. Vittra hon satt och ansåg att hon bokstavligen höll på att frysa ihjäl. Abbe han sprang glatt omkring och märkte inte av det så mycket. Kvick kom över den första chocken snabbt och ansåg att det här var ju stenkul. Vajja hon frös men var ändå betydligt mer nyfiken än sin stora syster. Rod han verkade mest vilja vara med matte från början men sen upptäckte han också att det var roligt och med den pälsen så var han inte så bekymrad över snön. Ny dag imorgon då ska dom få gå ut 2 gånger under dagen. Vi ökar långsamt. :-)
https://picasaweb.google.com/viattskennel/EmmasValparUteForstaGangen18C?authkey=Gv1sRgCLTdsKWo1pnf7AE#
 

REGV1037/2013

Viätt's Abbe

H

20121206

REGV1038/2013

Viätt's Kvick

H

20121206

REGV1039/2013

Viätt's Rod

H

20121206

REGV1040/2013

Viätt's Vajja

T

20121206

REGV1036/2013

Viätt's Vittra

T

20121206

 
Bokningarna här på gården har börjat rulla in. Ska försöka få till en prislista och en almenacka så man lät ser när det är bokat.
Men skriver några datum här nu. Men man kan alltid höra sig för. Vi har gått om sängplatser och vallningsmöjligheter och får så har man inga problem med att det finns andra på gården så är man välkommen att höra av sig alla datum. Då får man veta hur pass fullt det är. Oftast är det ju helger som är bokade så kan man under veckorna så är det bättre.
 
JANUARI
 
26/1 lördag Möte styrelsen i fåravelsföreningen.
 
FEBRUARI
 
1/2 - 5/2 Fredag till tisdag bokad kurs/tränings plats.
2/2 lördag kurs
5/2 tisdag framåt mer kurs/träning inbokad
9/2 lör Kurs
16/2 - 17/2 lör-Sön inbokad kurs/träning
24/2 Kurs
 
MARS
2-3/3 lör -sön Kurs grupp               Full
3 - 6/3 sön - Ons Kurs grupp V 10.  Full
7 - 10 Kurs med Eva Hallberg här i Viätt. Åhörare kan boka annars fullt.
V 11
16 - 17 / 3 SKKs avelskonferans.
24/3 SVAKs Årsmöte
 
APRIL
Lammning. Med början i februari.
 
 
MAJ
3 - 5 /5 Peter Nilsson har kurs i Viätt.
10-11 inbokat träning/boende. Mer plats finns om någon behöver inför eventuella tävlingar i norr.
11-12/5 tävlingar i Nyland
 
Detta är det som jag kommer ihåg nu. Ändrar och lägger till eftersom. Har också lagt till några datum när jag antagligen är borta. Men möjligheten att bo på gården och träna finns även då. Men inte ha mig som instruktör.
 
Ha en bra vecka / Nina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ninna & Lilo &Stitch & Allis

Fruktansvärt med rovdjursbesöket =`( hoppas ni slipper fler. Fullspäckat schema inför våren =) Längtar till vi kommer dit o får surra lite o valla förstås =)
Ha det bra !

2013-01-28 @ 12:28:14
URL: http://ninnasparla.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0