Höst och kallt

Har det blivit nu! Tycker inte om det. Jo om man får vara inne hela tiden men när får man vara det?

Helgen som var tillbringades i södra Sverige, Sollebrunn. Där såg vi ett slott på avstånd och många vackra hjortar.
Vi var ju på SM i får vallningen som man kan säga inte gick riktigt som man kanske hoppades. Men vad gör det. Roligt att komma dit och se alla duktiga förare som fixade fåren och banan som hade en viss svårighets grad kan vi säga.

Efter ett skapligt bra hämt så körde vi tyvärr fast på krossen. Och där bröt vi.

Nu är det laddning för nästa tävling som är unghundscupen till helgen. Med Emma. Hon är en härlig tik att köra med men just nu har vi vissa problem i styrbarheten som uppstod i samband med löpet. Nyparad som hon nu är hoppas jag att det skall ha gått över till i helgen. Kan bli spännande där då vi tävlar mot hundar som varit med i SM och SM finalen. Haha, vi som endast startat en helg med IK 2. Men man vet aldrig hur det går. Det är det som är så roligt med vallningen.  

Tikarna ja. Skrattade nu på morgonen då det inte gått ens 2 veckor men man ibland kanske (inbillning ) ;-) kan se förändringar hos sina tikar!

Emma har förvandlats till ett matvrak och idag vräkte hon i sig sin egen mat för att rusa till nästa skål där någon lämna och käka upp det också. Och då får hon inte lite mat ska ni veta. Skrattade gott för när man känner Emma så vet man att hon aldrig varit speciellt intresserad av mat utan brukar istället flyga över grindarna mellan rummen ut i hallen för att gå ut direkt efter maten. ;-) Hon har ju alltid haft den slanka linjen. Så jag hoppas...

Ronja då.. Ja samma där. Hon har börjat med sin gravida stil! Man sitter helt på ändan med höfterna brett isär och magen, den lilla, putande utåt.. Precis som hon vill säga! Ser ni jag är med ungar hahaha. Sen ligger hon konstant på kökssoffan och myser. Ja hon fick 10 valpar förra gången så..

Syskon, föräldrar, avkomma (till Ronja) finns att träffa på gården.  Till både Emma och Ronja.

Intresserad av valpar. Hör av er. www.viatt.se

Det regnar ute så det blir nog lite städning först. Sen måste jag ut och träna. Idag skall vi åka iväg på ett annat ställe där det finns får.

Grattis

Säger vi till Carina & Viätts Spot ( Linn och Ferry ) som nu har öga UA.

Till Jeanette & Viätts Lotta ( Linn och Lot ) Som har fått GK B höfter!

Vår Dell och Emma är också nu röntgade. Dell med A höfter och Emma med B

Välkommen säger vi även till Pierre Daynac som nu fått en Viätts hund i present av frun. :-) Det är Viätts Jessie efter Ronja och Ferry som har flyttat ner till Utö i STH skärgård och nu äntligen skall få sätta igång sin vallhunds träning med någon som kan hund. Lycka till Pierre. Du vet var jag finns och många uppdateringar vill vi ha ;-)

Gentestat hundar har vi också gjort och tyvärr inte med det svar som jag helst ville ha. 

Emma var Carrier av Cea. Vilket betydet att hon aldrig kommer att få ögonsjukdomen Cea men är bärare av genen från sin mamma. Hennes valpar kommer inte heller att få en sjukdom.

Isa som är Emmas syster är också Carrier. 

Dell som är vår import efter Bobby Dalziels Spot och en tik som heter Fly var Normal. Vilket betyder att hon inte bär på genen. 

Dom har alltså inte en sjukdom eller kommer att få en. Dom bär på en gen som om man parar den med en annan genbärare kan bli en ögon sjukdom! Det gör man inte när man vet!

Emma är nu parad med Spot som i sin tur är fri/ Normal. Så valparna kommer inte att få några problem. Men ska man ha en avkomma till avel sen så rekommenderar jag starkt att man gentestar sin egen hund.

För kom ihåg! Det finns många hundar som aldrig är testade så vi vet inte där. Bättre att testa än att inte veta alls. Så testa era avelshundar!

Ni som funderar över vad detta betyder, slå en signal eller emaila så svarar jag på frågor. Men nedan kan ni läsa texten från Optigen som följer med dom som är Carrier. 

Test Results: Genotype of your dog is CARRIER.
Risk for developing Collie Eye Anomaly/Choroidal Hypoplasia (CEA/CH): This dog will never develop CEA/CH.
Significance for breeding: This dog should only be bred to a mate of normal CEA/CH genotype in order to avoid producing pups affected with CEA/CH.

This interpretation is based on the test result of the DNA test for the specific mutation identified as causing CEA/CH in Border Collies as of the date on this report.


Ha en bra vecka! Nina
 
Kommentarer
Postat av: Ninna & Stitch

Vi kommer nog över en sväng framåt hösten o hälsar på om vi kan få till en dag som passar =)

Ha det gott !

2011-10-05 @ 13:44:58
Postat av: Nina

Gör det ni! Så välkomna.

2011-10-05 @ 20:47:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0