VÅREN

Har äntligen kommit och nu njuter man av solen, får lite livskraft tillbaks. Har varit så slarvig med bloggen och hade ju gett ett löft om att hålla den mer uppdaterad nu.
 
Jag har i alla fall en plan att jag ska dokumentera vårt får år nu om det finns några som vill läsa om det. Men lite bilder är det tänkt.
I år har vi en sen lammning, egentligen så brukar vi börja redan i december - januari. Det varierar lite beroende på vad tackorna vill från år till år. Men i år har vi beslutat att ha lammningen senare i maj istället. Så vi släppte in baggarna den 15 december och dom fick gå där till sista december. Och beräknad lammningsdatum är då, tidigast 2 maj till runt 7 maj och sen fram till i slutet av maj.
Vi betäckte inte hela besättningen utan skulle ha en mindre grupp i år på ca 50 tackor.
 
Det tyckte däremot inte våra tackor, 11 st som inte var betäckta lammade och fick 16 lamm. Dom startade den 30 dec. Som vi brukar. 1 tacka fick 4a och 2 st fick 2 lamm, resten fick 1 var av dom oplanerade tackorna.
Nåja det gick bra det med. Vi fick kämpa en del med en av fyrlingarna men hon tog sig och sen har vi fått stödmata dom med flaska.
 
I övrigt så har vi vägt och skickat bagglamm som blev över ifjol pga dåligt beten,  på slakteriet men skapliga vikter och klassningar. Man kan alltid bli bättre men det var inte dåligt så då får man vara nöjd.
 
Det är en stor del i arbetet med fåren, förutom hull, hälsa, lammningar, stängsling mm. Så är det just vägning. Vi har en LG vågbur och digital våg som vi väger i.
 
Sen har vi installerat Slättö kvarns foder automater i fårhuset i år för att se om det blir en mer jämn giva. Det har resulterat i tysta tackor vilken tid på dygnet man än går dit. Dom behöver inte ha en förväntan på oss då.
 
Framöver nu så blir det alltså lammning i början på maj, kommer bilder från det också. Och sen så är det stängsling, utsläpp och annat som ska göras på gården.
Kommer här också berätta en del om vår utfodring och annat. Har ni frågor så skriv gärna och undra. Svarar så gott jag kan utifrån vår erfarenhet.
 
Vi började med får 1991 så i år är det 24 år som vi hållit på. Minns när man byggde det nya fårhuset 1995-1998 och undrade om vi skulle orka hålla på dom 5 år som länsstyrelsen krävde för att få bidrag till bygget. Lite så man funderade på att inte söka för att slippa det kravet. Då skulle vi också var det tänkt bara ha ca 40 tackor. Hade då 22 st när vi började bygga 1995. Men idag har vi just för tillfället 100 tackor i fårhuset och 56 ungtackor i ett annat stall.
Brukar ligga på runt ca 120 lammande tackor varje år.
Mitt stora intresse ligger i lammningen och överlevnaden för lamm. Och vi har rätt bra statestik på att få lamm att klara sig och har mycket duktiga tackor som lammar. Har sanerat hårt genom åren för att inte ha tackor som exempelvis stångar lamm mm. Jag kommer berätta lite mer om hur vi började, om när vi lyckades köpa in Meade vissna djur, som vi tack och lov lyckades sanera ut igen också. Har M3 sedan flera år. Och annat som handlar om vår fårgård.
 
Vi har också vallhundskurser på gården och uppfödning av border collie. Just nu bokas det dagar för att komma hit och träna. Är instruktör sedan 2002 så jag hjälper till med det mesta. Ordnar också kurser med andra instruktörer när det finns tid. Och just nu har vi en kurs med Sven Sognevik mån den 27 till torsdagen den 30/ 7 inplanerad. Finns någon plats kvar om man är intresserad. Ring eller skicka ett email till mig då. Pris ca 1000 kr dan. Ej fullt uträknat än. Boende finns men priset är utanför kurspriset. Nr och email finns på hemsidan. Bilder från oss kommer.
www.viatt.se
 
Ska försöka få in bilder här i bloggen också men nu ska jag ut och hålla kurs. Så det får vänta lite.
Hoppas ni vill följa med här.
 
Mvh Nina Viätts Kennel & Fårgård.
 
 
 
 

Kennelläger 2015

Nu är det ett nytt år och mycket som ska planeras in.
 
Har börjat kurser i helgen som var, 10 söndagar framöver så kommer vi att köra på. Deltagarna var så många så dom har fått välja i första hand 5 dagar var och där det går kan man välja någon dag till sen. Vi kommer att hålla på tills in i mars.
 
Är man sugen att komma till oss och träna hund, med eller utan hjälp i år så är man välkommen att boka. Finns ett helt hus med upp till 10 sängplatser i första hand som man får bo i. Men har även ett annat hus på gården så det finns lite fler sängar också.
 
Man kan boka egen träning om man har det kunskapen. Med mig som instruktör eller ha en egen instruktör med. Det kommer att finnas större grupper med får att valla på flera ställen om man exempelvis vill träna sortering mm. Alla utan lamm i år. Banor går att bygga efter önskemål för träning inför tävling.
Här kan man boka träning hela året om. Även nu på vintern. Med boende. Finns då en bra vinterhage och en 25a att träna i. ca 40 ungtackor som går att dela i grupper som man vill. Telefonnr står på hemsidan.
www.viatt.se
nina.me@telia.com är emailen om man vill ha kontakt.
 
Huset kan även bokas för boende när det inte är kurser om man behöver övernattning. Självhushåll, fullt utrustat.
 
 
OM KENNELLÄGRET 2015

 Nu är ett datum satt och det är torsdagen 16 till söndagen den 19 Juli. Alla med en Viätts hund är välkommen, ja och respektive naturligtvis. Vill gärna ha dom som hjälper till även i år med allt! Vi vidarutvecklar det vi gjorde 2014. Alltså kommer det behövas dom som tar olika grenar. Sussie och jag tar väl vallningen exempelvis. Men vi hade ju en hel del andra grenar med också

Vi funderade länge över datum, slåtter, tävlingar mm. Men nu kör vi så får vi se vilka som kan komma. Vi ville ha lite badsäsong vilket var väldigt populärt ifjol Vill man semestra här fler dar så är man välkommen. Vi delar på boende så gott det går, vi har vita huset, lillhuset, rum i vårt hus. Husvagn och tält. Så långt det går. Stuga finns att hyra på andra sidan sjön också genom föreningen Styrnäs Framtid. Och så har vi ett 6manna tält. Boendet bjuder vi på under läger dagarna för dem som bor på gården. Så vad vill ni göra, och vilka kommer, vilka dagar, hur vill ni bo. Boka det med Sussie i GOD TID så vi vet. Hoppas många kan komma.

Susanne Härneberg tar emot era anmälningar. Även här på fb, annars tele eller email. susanne_harneberg@hotmail.com

 

Vi kan även berätta att vi under december helt oväntat fick lamm. Vi hade planerat vår lammning till maj men det tyckte inte tackorna var en bra ide. 13 st kan vara betäckta, men än har 4 lammat med tillsammans ha 9 lamm, 1 fyrlingkull. Alla mår bra. Vi har åtminstone en till på gång. Tur vi är vana vid tidig lammning så allt finns ifråga om värmelampor mm om det behövs. Lammen var fina i storlek och genomsnitt 5 kg var på dom tvillingfödda och 3 på fyrlingarna.

Isas valpar flyttade också hemifrån och nu har det börjat komma rapporter att det går så bra. Tidiga att börja valla verkar dom vara. 3,5 månad gammal är dom väl nu.

I övrigt så tränas det hund en del så dom kan börja jobba med fåren i sommar.

Ha en bra vecka. Nina

 

 
 
 
 

God Jul och Gott Nytt År

Har varit jätte dålig på att uppdatera bloggen nu. Men det blir liksom så enkelt när man ha facebook att lägga ut bilder mm. Tänkte att det ska ändras på till nästa år. Det är tanken i alla fall. Mer blogg mindre fb.
 
På gården så har vi jobbat med att stalla in djuren dom senaste månaderna, klippning, skötsel och allt annat som hör gården till.
Nu börjar man planera för nästa år. Kommer ha en senare lammning än vanligt i maj, med inte fullt lika många tackor som ska lamma. Ca 50 betäckta blir det. Vi behöver jobba med lite annat också så då drar man ner något år. Dock har vi resten av tackorna kvar, och även ett helt gäng ungtackor. Dom senare kan det finnas några till salu av till våren.
 
Några hundar har flyttat under sommaren, höst,vintern. Eddie, flyttade ju till Östersund och vallar på där uppe. Miro flyttade till en kogård i norrbotten där han hjälper till i ladugården. Sist ut nu var Tim, Eddies bror som av en slump flyttade ner till Skåne. Där har han det underbart och får träna det mesta.
 
Vi har eventuellt en hund till som finns till salu och det är en treårig hane, godkänd vallhund, färdig att jobba med. Hjärta och själ som en labrador. Väldigt, väldigt snäll och lyhörd. Intresserad, nr står på hemsidan. www.viatt.se
 
Vi i vår tur har ju skaffat en liten tik till i huset, är väl egentligen sådana vi ska ha eftersom vi gillar att avla på våra hundar. Och det blev en Astra Kelly, en busig, lycklig tjej är hon. Gillar att sitta i knät och mysa. Vi har även behållit Boss, efter Dell och Mick som föddes ensam här i somras. Han är bästis till Kelly och dom njuter av att vara 2 i nästan samma ålder. Om vi njuter, nja. Ibland så leker dom hela havet stormar i köket så stolar flyger, då kan man få mer än nog :-)
 
Igår och idag har det blivt kallare här uppe i norr. Så nu är det till att elda för att hålla värmen. Vi har det bra, det finns dom som har det sämre. Man tänker på det men ser inte en möjlighet till att kunna lösa allas problem. Så vi väljer dom som är oss nära att ge istället till.
 
Vi väntar på snön som inte än velat visa sig. Hoppas i alla fall det blir en vit jul. Sen blir det så mycket vitare och renare ute när den kommer. I helgen ska julpyntet upp. Än har det bara varit några ljusstakar mm men det blir ingen jul utan alla mina tomtar.
Julgrisen är i frysen och jag har saltat vår skinka som nu ligger i lagen. Känns som man lite är på väg till en gammeldags jul på gården då man gjorde så mycket av maten själv. Lite olika sillar ska också göras.  På vårt julbord så har vi skinkan, sillar, vår egen korv som kokas i bitar som en julkorv med lagerblad och kryddor, vi har lingonbröd som jag brukar baka, gravad lax och i år kommer det vara rökt regnbåge också, köttbullar, vår egen kryddkorv, vitlök och peppar korv, rökt fårfiol från egen gård, revbensspjäll och janssons, och kanske en liten gratäng som är som en ägglåda men räkor mm,  grillspett med kyckling är nåt som kommit dom senare åren pga barnen, och sen smör, ost och kanske lite annat. Ja just, julmusten! det är ett måste på julbordet.  
 
Sen kan man i ett par dagar bara sätta sig ner och njuta. Men det vi tycker absolut mest om av det här är resterna ;) Att man sen dom närmaste dagarna kan slappa, se på tv, spela spel och sen bara plocka fram ur kylskåpet och äta utan att behöva laga någon mat. Det är vår julhelg det :-)
 
Fast är man bonde så är man. Så utfodra djur kommer man inte undan. Det ska göras alla dagar på året. Men man kan förbereda med balar och halma så det är fint någon dag i förväg så julafton och juldagen är lite lugnare.
Alla djur på gården får också extra godsaker på julafton. Jag skär frukt i bitar och har knäckebröd i bitar i stora hinkar. Sen delar jag ut det överallt i våra hus. Hundarna får extra god mat och sen hundben som dom kan gnaga länge på. Alla ska må bra.
 
Ja vi har det bra. Och vi tänker fortsätta njuta av det vi byggt upp i vårt liv. Kan inte lösa hela världssvälten även om jag skulle vilja så då hjälper vi dom vi kan. I detta fall, barnen och vänner om dom behöver oss.
 
 
I övrigt så börjar nu vintern, vårens planering. Och har man funderingar på att boka in sig här på träningar framöver så gör gärna det i tid. Redan nu så droppar det in en del förfrågningar och planeringar i sommar. Har tanken på att ta någon annan instruktör till gården också för lite kurs någon, några helger. Har inte bestämt än vem eller vilka. Finns det önskemål så säg gärna till. Tar gärna emot tips.
 
Själv ska jag nu börja ha kurs under vintern, våren. Och ja ska höra av mig till er som bokat nu :-) Har varit lite fullt upp av allt.
 
Träna själv kan man boka in sig här nu och framöver, hage och 25a är i ordning. Som vanligt så gäller högsta kontroll på hundar och djurskydd. Men det vet jag att ni vet alla som kommer till oss. Avmaskning och rena kläder, skor om man har kontakt med andra djurbesättning. Boende i eget hus varmt och skönt med en vedspis som extra mysfaktor finns, om man vill ha sig en vinter ledighet med vallhundsträning.
 
Har tänkt ett tag nu att jag ska skriva ett nytt inlägg om IGS / B 12 brist som har kommit mer och mer på våra hundar. Och en fråga som en del ställer nu är, hur kunde det bli så mycket nu? Men se det är inte så. Detta har funnits länge. Om ni googlar på anorexia Border collie så kan ni hitta inlägg sedan väldigt många år tillbaks i bland annat England. Det finns nu hundar med norska, isds linjer, gamla svenska linjer som är sjuka. Det är inte landsbundet och inte heller rasbundet.
Det som händer nu är att, nu vet man, så diagnoserna och provtagningarna börjar bli rätt.
Den senaste tiden har det dykt upp ännu fler hundar som nu är diagnostiserade med IGS och har fått börja en behandling med B 12, tilläggas ska att dom är inte mig veterligen släkt med våra. Olika stammar är det. Men det gör mig otroligt glad för varje hund jag får höra som nu börjar behandlas med B12. Det betyder att det är en mindre hund som behöver dö eller bli svårt sjuk.
 
Det är väldigt enkelt att säga,  men då är det inget problem nu. Men än så är det ju det. Vi har väldigt många unga hundar efter linjer där det nu beviserligen finns. Och det finns en hel värld där ute som fortfarande inte vet!
Många verkar blunda för det också. Har man inte sett det så kan man inte ha det. Tills det bankar en i huvudet.
Men man är nog sån som person. Men jag fortsätter att tjata. Kan jag få 1 enda uppfödare att förstå, innan det har hänt. Så JAA, då slipper ni och era valpköpare gå igenom samma som ett par av oss andra nu gör.
 
Jag har personligen inte velat lägga ut dom linjerna som andra har då jag fått veta det genom att man ringt och frågat om råd. Men nu börjar det läggas ut och kommer väl förhoppningsvis nu upprättas en lista på vår klubbs hemsida. KOM ihåg snälla. Att ni kan alla ha denna gen i era hundarna. Man vet inte förräns man parar dessa hundar och får sjuka avkommor. Innan det dyker upp fall så är det väl spritt. Jag kan nu säga att det är väl minst 12 hundar som det senaste året fått diagnosen nu och behandlas med B12. Det är mycket i vårt land.
 
Hjälp till att testa border collie, skicka in svaren till Mary Lundgren i Avelsrådet. Och snälla inte bara dom som är UA, det är linjerna man behöver veta nu. Tror detta kan hjälpa oss så mycket och det är ett enkelt test som skickas till Laboklin i Tyskland, sök på Immerslund Gräsbeck Syndrom, Laboklin, så får ni upp ett papper som ni kan ta med till veterinären för gentest. Kostar ungefär 500 kr för testet + veterinärens pris för blodprov. Naturligvis behöver man inte testa om man inte ska avla på hunden och har en mycket gammal hund. Utan har man en unghund, som kanske har svårt att lägga på sig hur mycket mat man än ger, eller hundar som ska avlas på. Testa.
Svarar gärna på alla frågor om detta och hänvisar gärna till dom som vet mer. Hör av er bara.
Nog för denna gång.
 
Hoppas ni alla har det bra i jul så möts vi väl kanske efter.
 
En mycket varm och God Jul och Gott Nytt År önskar vi er från Viätts Kennel & Fårgård.

TÄVLING 25-26/10 I VIÄTT

Nu ska vi förbereda allt inför tävling.  Vi ska ha IK 1 och IK 2 tävlingar. Det första blir att ställa i ordning nere på åkern med enstaka buskar mm som ska tas bort. Sen ska fåren nu göras i ordning och tackorna kommer klippas.
 
Tävlingen kommer gå på vuxna tackor och större tacklamm. Alla väl vallade och sköter sig mycket bra tillsammans med hund.
 
Tävlingsplats är här hos oss i Viätt och vi kommer vara längst nere vid sjön mitt emot vår gård. Och skicka på hämt jäms med sjön. En mycket vacker tävlingsplats. Även nu på hösten. 
 
Det finns ett antal diken på åkern som måste passeras. Inga som fåren påverkas av och vi har haft tävling för några år se och det var inga hundar som heller märkte av dom.
Tävlingsfälteten, flera åkrar i ett är långsmalt men bredare än man tror och drygare för hundarna att springa. Det kommer att medföra sina klurigheter.
Klicka på bilderna så blir dom större
Bild 1: Tävlingsfält.
 
Det kommer finnas både fika och mat att äta så sponsra oss gärna med att köpa det.
Parkering kommer att vara uppe vid vägen, man kan inte köra ner bilarna till tävlingsplatsen. Och husvagnar kan parkeras vid det vita hus som ligger uppe vid gården. Säger man till så går det utmärkt att koppla in sig på elen i huset och använda dusch och toa mm där. 50 kr natten för elen/husvagn.
Där kan även övriga tävlande gå på toa om man behöver. Annars kommer det troligen att finns ett utedass nere vid tävlingsplats.
 
Boendet i övrigt hänvisar vi till Sandslåns vandrarhem som håller öppet längre för oss. Tackar vi för.
http://www.sandslansgastgiveri.se/
 
Vi som ska jobba i Viätt hoppas att ni ska få ett par trevliga dagar hos oss och att det inte snöar eller regnar :-)
Fler sponsorer kommer att fyllas på eftersom. Stort tack till alla dom!
 
Välkommen till  Viätts Fårgård & Kennel
 
/ Nina
 
 
Det kommer att finnas ett mycket fint prisbord till dom tävlande och är sponsrade av
 
ROYAL CANIN
 
FOLKSAM
Motorcentralen Umeå
BODISTRA
 
 
Anderssons Hund & Fritid
Håkan Hägglund, Böstabyns Kennel
Tonny Molander
Ingrid Wigur
Gunnar & Marie Mäki Jonssons Honung
Lantmagasinet Kramfors
 
 
 
 
 
 
 

Viätt i höstfärger.

Nu kommer höst regnet och det har dom senaste dagarna blivit mycket kallare. Dock ingen snö än och man får hålla tummarna för att det fortsätter så här ända fram till slutet av månaden så vi kan ha tävlingarna som vi tänkt. Man ser inte fram mot vintern direkt men den kommer varje år så. Mysigt att tända ljus och idag fick man elda i vedspisen för att strömmen gick. Verkar bli ett sånt år så man får ladda med ficklampor och ljus mm.
 
Hade ett kennel läger i helgen åt en annan kennel. Som tränade vallning hela dagarna. Lite annat fick dom väl tid till också. Kul att man trivs hos oss med träning utanför dörren i stort sett. :-)
 
Valparna växer och mår bra. Dom har gott om mat om man känner på deras tunga kroppar. Jättefina är dom och det finns bilder i Picasa på dem. Här är en länk till dom senaste.
https://plus.google.com/photos/116401535897674743521/albums/6067138548800543601
 
Vi har en hane otingad. Ingen har än valt valp så vilken det är blir en senare fundering.
Intresserad av en valp efter Viätts Isa och Mick ( Sven Sogneviks hane) slå en signal. Nr på hemsidan längst ner. www.viatt.se
Valparna är leveransklara och 8 v den 23 november.
 
Det är full fart på alla valpar just nu. Vi har Tim 1 år, Kelly 3 mån och lille Boss snart 6 v som härjar vilt tillsammans om dagarna. Roligt har dom och man är förvånad att den lille mannen hänger med som han gör. Har ett enormt självförtroende. Ska bli roligt att se vad det blir av dem.
 
Det var allt för tillfället. Känner mig just nu idefattig :-) Har någon en ide vad ni vill läsa om så säg till :-)
 
Ha det bra / Nina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lugnet har återställts.

Nu har vi hunnit sova ikapp lite i alla fall både jag och Isa. Valparna äter och mår bra. Det blev som sagt 7 st. 5 pojkar och 2 tikar. Hade mest tikägare som spekulanter på valparna men nu har en del av dom tänkt om :-) och tar en hane istället! Tack för det. Könsfördelningen kan man ju inte göra nåt åt. Har en hane kvar just nu som går att tinga och en tik som vi ska behålla själva tills vidare.
 
Hade planerat denna kull just för att jag ville ha en tikvalp efter Isa, har ju en efter Emma och Ronja också. Så då har man svårt att släppa den tanken. Men vi behåller även Dells hanvalp och sen har vi vår nyinköpta lilla skotska tik Kelly :-) Så nu får jag att göra.
 
Har eventuellt en vuxen korthårig hane till salu. Blir 3 år nu i november, godkänd vallhund och är en duktig arbets hund. Eventuellt bra tävlingshund till rätt person. Glad och go som en labrador med en svans som viftar jämt. Lugn och snäll inomhus.Fungerar bra ihop med alla gårdens hundar. Till salu endast för att jag har en lika gammal hane som jag tränar mer med och som passar mig bättre. Intresserad kan ta honom på prov. Hittills så har mina hundar som säljs vuxna fungerat mycket bra när dom flyttat. Nr finns på hemsidan om man vill höra mer om honom. Som förare bör du vara lugn
 
Kan även tänkas ha en 1 årig hane också korthårig hane till salu också. Beroende på intresserad. Släppt på får, mycket trevlig vallning, mycket naturligt och att vara lätt jobbad. Bra nybörjar hund. En mjuk kille som skulle behöva vara ensam hund eller leva med lite mindre flock. Snäll med alla andra hundar och människor älskar han. Behöver få valla mer, men har stort intresse. Nr på hemsidan.
 
Valparna är som sagt jätte söta och det är även Boss, Dell och Micks valp. En snygg en. Här nedan kommer några bilder på valparna och dom andra hundarna.
 
Sonen hade rätt gissning av valparna :-) Till er andra, tack för att ni vill vara med och gissa :-) Vill man komma till oss och träna mm så går det ju alltid att boka in sig ;-)
 
Hanhund 3 år.
 
Hanhund 1 år
 
 
Bilder på valparna kan ni se här
https://plus.google.com/photos/116401535897674743521/albums/6064531303182652321?banner=pwa
 
 Och så någon bild på vår Dell - Mick valp på söndag 5 veckor gammal. Söt, långhårig och jättefull i bus! Sötast när han sover säger husse ;-)
Bild
Och på vår söta ny tik från Skottland. Kelly
 
 
Det som nu kommer att hända i Viätt är att till helgen kommer det att vara ett kennel läger åt en annan kennel. Med vallhundsträning.
Vi ska även ha vallhundstävlingar hos oss den 25 - 26 oktober om man vill komma och titta eller hjälpa till.
Klippning av fåren står nu och stampar, samt allt annat som har med hösten, vintern att göra. Men allt brukar lösa sig till slut.
 
Mer valpbilder kommer i picasa, håll koll. Och är man intresserad att träffa någon av hanhundarna eller är sugen på den sista hanvalpen så finns telefonnr på första sidan, hemsidan www.viatt.se
 
JAG KOMMER INTE ATT SVARA PÅ EMAIL OM HUNDARNA. Utan är man intresserad så ringer man. Har slösat bort många timmar på att vara snäll och svara på saker för att sen inte bli nåt i alla fall. Men pratar gärna i telefon så välkommen att höra av sig :-)
 
TILL SALU
 
Vi har också många fina fårskinn till salu inför vintern. Sköna att sitta på i alla lägen, eller ha i barnvagn, pulkan mm.
Lammkötts lådor kan också beställas och kommer levereras från nu och fram till  jul mm. Brukar även gå att beställa under resten av året.  
 
Klicka på bilderna nedan så syns dom bättre. Har många mer skinn än dessa i flera färgnyanser och storlekar.
 
 
Ha en trevlig helg / Nina
 
 
 
 
 
 
 

Isas valpning dag 2

GODMORGON!
 
Allt för att göra saker både spännande och tröttande så går vi nu in på dag 2 med Isas valpning. Hon håller sig än inom tidsrammen och dom kan ha låg temp upp till 36 timmar utan att man ska oroa sig.
 
Vilket jag kan tala om är förbaskat svårt. Nu är det här ju en av mina egna uppfödda tikar som dessutom valpat förut. Och jag har haft hennes syster innan som gjort precis likadant. Kan man kolla på tidigare bloggar om det var på denna bloggsida jag skrev då. Men hur som helst. Isa har haft en tuff natt och flämtat sig igenom den mest hela natten. Jag har sovit i en säng till och från brevid hennes låda. Dags att koka kaffe. Nu har i alla fall tempen stigit upp, och tänker den inte ramla ner igen så....
 
Temp kl 07.00: 37,3
Isa är oroligare, flämtigare och bäddar ihop allt..Och ja just det, hon försöker nu slita sönder det som matte bäddat lådan med!
9.25 Isa krystar.
 
10.04 Valp 1) Hane, 368 g
10.38 valp 2 ) Hane, 401 g
11.09 Valp 3 ) Hane, 337 g
11.38 Valp 4 ) Hane, 360 g  Med reservation att jag kan se fel i farten här.. Får kolla kön närmare sen..
12.32, Isa vilar lite. Trodde nyss en till var på väg. För än känns det inte tomt ;-) Hon har fått 4a snabba envisa killar hittills..
13.25 Valp 5 ) Tik, 340 g
14.06 Nu har Isa och jag varit ute en sväng.
14.11 Valp nr 6 Hane, 424 g
14.53 Valp nr 7 Tik, 347g
16.15 Isa vilar med sina valpar. Inte helt säker på att alla är ute riktigt än. Bara att vänta och se. Men 7 jättefina pigga valpar har hon nu.
 
17.30 Nu tror vi ändå kanske att det är klart. Isa -Mick har fått 7 jättefina pigga valpar.
 
Nu tror vi ändå kanske att det är klart. Isa - Mick valpar. 5 hanar + 2 tikar blev det. Jättefina allihop.
 
Kommer att finnas många pojkar att fundera över ;-)
 
 
 Dom 4 första hanarna.
 
Nina Melins foto.Nr 1.
 
 
Just nu ser hon mest ut som bilderna nedan.
 
 
Under tiden kan ni ju gissa på om ni vill. Isas vikt är nu 25,5 kg. Gå tillbaks någon blogg så hittar ni ursprungsvikten :-)
 
Vinst 2 nätter med vallhundsträning i Viätt. Eller bara övernattning och semester om man så vill :-)
 
Hur många valpar får Isa & Mick. Vill ni läsa mer om kullen så kolla på hemsidan.
 
Marre: Isa : 12st 2 t + 10 h                      Anneli: Isa : 10 st 3 h + 7 t
 
Carin : Isa: 10 st 4 h +  6 t                       Fredrik : Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt :  Isa: 9 st 5 h  + 4 t                          Peter : Isa : 7 st 2 h  + 5 t
 
Ingrid : Isa : 8 st 3 h + 5 t                        Thomas : sa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Isa: 8 st 4 h + 4 t                    Anette: Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika : Isa : 9 st 4 h + 5 t                    Inger :  Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Patrik : Isa : 6 st 2 h + 4 t                        Lena : Isa : 6 st 4 h + 2 t
 
Mikael : Isa: 7 st 5 h + 2 t                        Inger :  Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Ing-Marie : Isa : 9 st 5 t + 4 h                  Sussie : Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Camilla : Isa : 6 st 4 h + 2 t                     Dokka :  Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Lena :  Isa : 8 st 5 t + 3 h                         Lasse : Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Anita :  Isa :5 st 3 h + 2 t                         Lars-Börje : Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Kaarin K : Isa : 10 st 4 h + 6 t                  Anette : Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
AnnaKarin :  Isa : 7 st 5 t + 2 h                Maria : Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Maria F :  Isa : 9 s 6 t + 3 h                      Cicki : Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Anki : Isa : 9 st 4 t + 5 h                            Jenny B  : 7 st 3 t + 4h                       
 
Ylva : Isa : 9 st 5 t + 4 h                            Kalle : Isa : 11 st 5 h + 6 t                             
 
Frida : Isa : 8 st 4 h + 4 t                           Cattis W : Isa : 9 st 6 h + 3 t
 
Tove G : Isa : 10 st 5 h + 5 t                     Siv: Isa: 6 st 5 h+ 1 t    
 
 
Ps: Varför bloggar jag om valpningar egentligen. Kan ju alltid gå på tok och då ska man förklara sen vad som hände. Men jag skriver, först för mina valpköpare. sen lite för min egen del, tycker det är roligt att gå tillbaks och läsa ibland. Men även för andra som har valpningar. Har själv flera gånger använt mig av andras bloggar när det gäller valpningar och är så tacksam att det finns fler som jag som skriver om det.
 
Ha en härlig söndag. Här väntar vi nu på att se vad som händer.
 
/ Nina

Isas valpning: På gång

I natt vid 24,30 så tempade jag Isa för att jag såg att hon var så flämtig. Tempen stod på 37,3. Då lät jag Isa sova hos matte inatt. Och det blev en något orolig natt med en flämtande Isa, som då och då bytt liggplats och nästan alltid stack upp nosen till mig så man vaknade.
Nu vill hon vara med mig, nära, så mina stängsel och vägningsplaner idag kan man glömma. Blir till att vara inne och städa istället.
 
Nu på morgonen så är tempen 36,7 och alltså i undertemp nu och kan ju ha varit så i antal timmar. Så nu är det bara att vänta. När tempen stiger, och mina hundars fall oftast runt 37,3 så bör valpningen sätta igång. Kan också tala om att i natt har det headbangas i magen en hel del. Och överallt där man lagt handen, från ljumsken till bröstkorg så har det varit små knölar som skallas och sparkas. Känns ganska packat där inne. Vi lär väl upptäcka om det är 5 jättar eller 10 mindre eller nåt där emellan någon gång idag skulle jag gissa på. Nu är det bara valparna och Isa som vet när det tänker sätta igång. Kommer väl tempa Isa ca varannan timme framöver.
 
Skriver mer här om när jag tempar henne.. Om ni vill följa detta med mig. Kunde vara kul med en kommentar så man inte tror man skriver för sig själv ;-)
 
8,40 : 36,7
11.30: 36,9,  känns som tempen är på väg upp. Isa är orolig, sitter, ligger, slickar sig bak ibland.
12.00 Isa börjar bädda lite smått.
13.00 Än är det lugnt, bäddar ibland, och vilar mycket. Lugnet före stormen känns det som.
14.40 Fortfarande väldigt lugnt. Isa flåsar och har nu fått lite god mat, i form av blodpudding, filmjölk mm som hon faktiskt åt. Så hon får lite extra kraft. Kommer nog bli en lång natt.
15.50 Temp 37 C på väg upp?
20,30. Tempen fortfarande låg.. vi väntar..
23.00 fortfarande lugnt. bäddar lite mer ibland.
00.40 Vi väntar och väntar. Nu ska vi sova en liten stund tror jag.. Allt normalt.
 
 
Valplådan är fint bäddad!   Bild 2) Verkar som Isa bäddar när inte matte ser ;-)
 
 
Bilder nedan kl 14.00 klickar ni på bilderna så blir dom större. Bilder från valplådan :-)
 
 
Under tiden kan ni ju gissa på om ni vill. Isas vikt är nu 25,5 kg. Gå tillbaks någon blogg så hittar ni ursprungsvikten :-)
 
Vinst 2 nätter med vallhundsträning i Viätt. Eller bara övernattning och semester om man så vill :-)
 
Hur många valpar får Isa & Mick. Vill ni läsa mer om kullen så kolla på hemsidan.
 
Marre: Isa : 12st 2 t + 10 h                      Anneli: Isa : 10 st 3 h + 7 t
 
Carin : Isa: 10 st 4 h +  6 t                       Fredrik : Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt :  Isa: 9 st 5 h  + 4 t                          Peter : Isa : 7 st 2 h  + 5 t
 
Ingrid : Isa : 8 st 3 h + 5 t                        Thomas : sa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Isa: 8 st 4 h + 4 t                    Anette: Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika : Isa : 9 st 4 h + 5 t                    Inger :  Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Patrik : Isa : 6 st 2 h + 4 t                        Lena : Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Mikael : Isa: 7 st 5 h + 2 t                        Inger :  Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Ing-Marie : Isa : 9 st 5 t + 4 h                  Sussie : Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Camilla : Isa : 6 st 4 h + 2 t                     Dokka :  Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Lena :  Isa : 8 st 5 t + 3 h                         Lasse : Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Anita :  Isa :5 st 3 h + 2 t                         Lars-Börje : Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Kaarin K : Isa : 10 st 4 h + 6 t                  Anette : Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
AnnaKarin :  Isa : 7 st 5 t + 2 h                Maria : Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Maria F :  Isa : 9 s 6 t + 3 h                      Cicki : Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Anki : Isa : 9 st 4 t + 5 h                            Jenny B  : 7 st 3 t + 4h                       
 
Ylva : Isa : 9 st 5 t + 4 h                            Kalle : Isa : 11 st 5 h + 6 t                             
 
Frida : Isa : 8 st 4 h + 4 t                           Cattis W : Isa : 9 st 6 h + 3 t
 
Tove G : Isa : 10 st 5 h + 5 t                     Siv: Isa: 6 st 5 h+ 1 t         
 
   
 
 
 
Mer om vilken pappa det är mm står på hemsidan under valpar planeras.
 
Ha en mysig lördag / Nina
 

Snart dags.

Idag kändes det som sista dagen som jag kan åka från gården på ett tag nu. Isa ska ju valpa i helgen och jag brukar inte vilja lämna en nyvalpad tik innan valparna är ca 10 dagar.
Men idag fick jag ett uppdrag. Och det gjorde, hör och häpna att jag åt lunch med landshövdingen som nu slutar sitt uppdrag i Västernorrland efter 6 år. Jätte roligt faktiskt att sitta brevid honom till lunchen. Man kan undra hur många gånger man kommer göra nåt sånt i sitt liv.Och att det faktiskt är tack vare fåren. :-) Spännade i alla fall!
 
Men ännu mer spännande  ;-) är att  nu har Isas temp har börjat sjunka lite. Ännu i kväll stabil på 37,6 och har stått på 37,4 idag också. Men 38 är normalt så nu vet vi att det närmar sig.
 
Kan börja imorgon men även på söndag. Vi får väl se.. Håll koll, kommer blogga under valpningen och förhoppningsvis ska vi inte hamna på veterinärstationen denna gång ;-)
Under tiden kan ni ju gissa på om ni vill. Isas vikt är nu 25,5 kg. Gå tillbaks någon blogg så hittar ni ursprungsvikten :-)
 
Vinst 2 nätter med vallhundsträning i Viätt. Eller bara övernattning och semester om man så vill :-)
 
Hur många valpar får Isa & Mick. Vill ni läsa mer om kullen så kolla på hemsidan.
 
Carin : Isa: 10 st 4 h +  6 t                       Fredrik : Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt :  Isa: 9 st 5 h  + 4 t                          Peter : Isa : 7 st 2 h  + 5 t
 
Ingrid : Isa : 8 st 3 h + 5 t                        Thomas : sa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Isa: 8 st 4 h + 4 t                    Anette: Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika : Isa : 9 st 4 h + 5 t                    Inger :  Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Patrik : Isa : 6 st 2 h + 4 t                        Lena : Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Mikael : Isa: 7 st 5 h + 2 t                        Inger :  Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Ing-Marie : Isa : 9 st 5 t + 4 h                  Sussie : Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Camilla : Isa : 6 st 4 h + 2 t                     Dokka :  Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Lena :  Isa : 8 st 5 t + 3 h                         Lasse : Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Anita :  Isa :5 st 3 h + 2 t                         Lars-Börje : Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Kaarin K : Isa : 10 st 4 h + 6 t                  Anette : Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
AnnaKarin :  Isa : 7 st 5 t + 2 h                Maria : Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Maria F :  Isa : 9 s 6 t + 3 h                      Cicki : Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Anki : Isa : 9 st 4 t + 5 h                            Jenny B  : 7 st 3 t + 4h                       
 
Ylva : Isa : 9 st 5 t + 4 h                            Kalle : Isa : 11 st 5 h + 6 t                             
 
Frida : Isa : 8 st 4 h + 4 t                           Cattis W : Isa : 9 st 6 h + 3 t
 
Tove G : Isa : 10 st 5 h + 5 t                    
 
   
 
 
Sen nån bild på vår nya lilla 12 veckors Kelly, från Skottland.
 
 
 
 
 Ha en trevlig helg. Återkommer när det börjar. Nina

Praktikanter och kurser

Den senaste tiden, ja det är väl egentligen som det varit hela sommaren så har jag haft kurser och träningar. Till min assistans har jag dom senaste 2 veckorna och denna vecka haft först 3 och nu 4a praktikanter från Grans naturbruks gymnasium i Piteå. Jättefina tjejer som får göra allt från att sköta hundar, träna hundar, motionera dem, till ta hand om valp, har ju just nu bara 1 liten men sen också sköta alla andra djur. Dom har stängslat, flyttat får, klippt hästar,  fårklippning, ridit hästar, tagit hand om hönsen, fått se kycklingar kläckas. Matat grisar och allt annat där emellan.
 
Tror dom kommer åka hem fullmatade med info om allt mellan himmel och jord som har med djur att göra.
Jag tuffar på som vanligt och tycker det är roligt att hjälpa andra och få se det utvecklas hos hundar och förare.
 
Sen har det överraskningsvis flyttat hem en ny liten tik till oss. Hon kommer från Skottland och är 11 veckor gammal. Tanken är att få in lite nytt blod hos oss också. Ska bli intressant att se vad det blir av denna lilla framåt tjejen. Glad och positiv i alla lägen är hon! Namnet har vi nu bestämt blir Kelly på henne.
 
Foto: B har landat! Namnförslag?? Och ja det är en tjej och kan bara skottska.
 
Lilleman / Dells valp har nu blivit 2 v, går runt i lådan och viftar på svansen åt en. Han har även börjat få upp ögonen nu. Namnförslag på honom är Lukas, men vi får väl se.
 
Isa hon blir bara tjockare och tjockare. Förra veckan den 15/9 så vägde hon 22,8 kg. Idag vägde hon 24,3 kg. 500 g på 4 dagar har hon ökat nu.
 
Ursprungsvikten är ungefär 19 kg. Kan vara 18 ibland också och jag räknar oftast ungefär 500 gr per valp i magen
;-) Hon ökar alltså stadigt. Och än är ju några dar kvar, tid ute 27-28/9. Så gissa på ni om man vill vinna en övernattning hos oss.
 
Foto
 
Hur många valpar får Isa & Mick. Vill ni läsa mer om kullen så kolla på hemsidan.
 
Carin : Isa: 10 st 4 h +  6 t                       Fredrik : Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt :  Isa: 9 st 5 h  + 4 t                          Peter : Isa : 7 st 2 h  + 5 t
 
Ingrid : Isa : 8 st 3 h + 5 t                        Thomas : sa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Isa: 8 st 4 h + 4 t                    Anette: Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika : Isa : 9 st 4 h + 5 t                    Inger :  Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Patrik : Isa : 6 st 2 h + 4 t                        Lena : Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Mikael : Isa: 7 st 5 h + 2 t                        Inger :  Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Ing-Marie : Isa : 9 st 5 t + 4 h                  Sussie : Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Camilla : Isa : 6 st 4 h + 2 t                     Dokka :  Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Lena :  Isa : 8 st 5 t + 3 h                         Lasse : Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Anita :  Isa :5 st 3 h + 2 t                         Lars-Börje : Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Kaarin K : Isa : 10 st 4 h + 6 t                  Anette : Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
AnnaKarin :  Isa : 7 st 5 t + 2 h                Maria : Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Maria F :  Isa : 9 s 6 t + 3 h                      Cicki : Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Anki : Isa : 9 st 4 t + 5 h                            Jenny B  : 7 st 3 t + 4h                       
 
Ylva : Isa : 9 st 5 t + 4 h                            Kalle : Isa : 11 st 5 h + 6 t                             
 
Frida : Isa : 8 st 4 h + 4 t     
 
 
Nu ska jag ut och ha kurs igen så ha en bra vecka / Nina
 
 
 
 

Höst, valpning och tävling

 
Man är förvånad på dagarna att det är så varmt fortfarande. Visserligen är det bara i början av september men vi brukar ju tycka att redan nu startar det att bli kallare om kvällarna. Man njuter dock och får massor gjort istället för att ha en längtan att vilja gå in när det är kallt och mörkt, så jobbar man på! :-)
 
Hade ett mycket intressant samtal förra veckan. Eller rättare sagt 2 :-) Och ett email. Det var först efter andra samtalet jag började förstå vem sjutton jag pratade med! Vill inte berätta mer just nu men kanske talar om det senare ;-) Kul var det i alla fall att få ett samtal som inte började med..
Vi kan göra din telefonräkning såå mycket billigare.. Utan, vi erbjuder dig så mycket....
 
Vi stängslar och har börjat klippa djur nu. Beta får ju djuren göra ett bara tag till. Men det finns en oro för rovdjur och jakthundar när man kollar av betena. Hemskt att man ska känna så!
Nu ska jag skriva nåt om ett väldigt infekterat ämne!    Vargen!
 
Förra veckan så gjorde vi ju i Fåravelsförbundet en gemensam sak, vi satte oss i våra fårhagar i hela Sverige och vaktade våra djur. Bilder från vår kväll kan ni ju se på förra bloggen.
 
Vi har ju fortfarande sluppit ha vargen i vår hage men dock har vi ju haft 3 anfall av lodjur. Som resulterat i många slagna lust jagade får. Bilder finns i picasa på vår hemsida på en grupp av 8 djur som slogs i januari 2013 i vår vinterhage. Vi hade attack i sept 2012 först och nu sist i Okt 2013 Totalt 19 tackor och bagglamm är dödade.
 
Nu slår vargen för fullt runt om i Sverige och många, många är så oroliga för sina djur. Det har nu även tagits större djur som kalvar och hästar. Vill vi verkligen ha det så här? Jag förstår att man kan tänka det när man sitter i en villa eller lägenhet någonstans , även om man bor på landet men inte har djur att ta hand om. Har själv haft disskutioner med människor som tycker att vi ska levande flora.. Men att vi som lever på landet är rädda för att gå utanför vår dörr med hundar eller snart också barnen. Har aldrig haft såna tankar tidigare men nu finns dom.
 
Den gård som ett rovdjur slår på är aldrig en trygg gård igen. För att ni ska förstå så kan man jämföra det med att någon kliver in i ert hem och rotar runt när ni ligger och sover. Hoppas ni förstår hur jag menar.
Det har inget med att man hatar vargar eller andra rovdjur att göra!
Man är inte trygg längre. Man går ute och kikar över axeln, man vill inte släppa lös sin hund så den får springa runt på gården, för tänk om något står där bakom ladugården. Det har gått så långt så det finns dom som inte vill åka till sina bete och kolla sina djur utan att ha ett gevär med sig. Människor som tar jakt licens för att kunna skydd sig!
Herregud vart är vi på väg. Och när frågar vi oss. Varför utrotade vi vargen. Varför vill man tro att andra länder gärna vill ha varg? Det är inte ett djur som går ihop med en levande landsbygd.
 
Vi är som sagt än befriade från den. Men jag vet att det finns en önska att alla norrlandslänen ska ha minst 1 föryngring av varg. Renar eller ej. Kom nu ihåg att en föryngring inte är några vargar som springer omkring i skogen. Det kan vara upp till 10 st. hona, ungar, fjolårs ungar, hane mm. På ett par år så sprider dom sig och förökar sig.
Det ska inte heller handla om våra stängsel! Vi ska stängsla för att hålla våra får i hagar, inte stängsla för att hålla ett rovdjur utanför. När vi har stängslat ute vargen så har vi också gjort våra får chanslösa. Dom kan inte, vågar inte hoppa över dessa elnät. Dom blir kvar i hagarna jagade till döds. Har vi tänkt på det?
 
Konstigt nog så har antal anfall av ex varg ökat dramatiskt det senaste året? Varför? Vi har elnät, som är 1,05 höga. Inga permanenta stängsel då vi inte äger markerna vi betar och oftast inte vet om vi får ha marken nästa år!
Att hålla koll på stängsel och gå igenom dom varje dag på alla beten är en omöjlighet. Det behöver bara ha regnat så är det en pinne som lutar eller det bildas vatten som gör en fåra under stängsel mm.. Vi bönder har familjer. Vi måste skjutsa till skolor, hämta barn, sköta allt runt om oss. Missar vi ett regnväder och en stolpe ger sig på stängslet, tråden hänger och vargen kommer in så är det vårt fel!
 
Vargen gräver, den hoppar, den är ingen idiot. Den känner hunger alltså klämmer den sig in i hagar på alla möjliga sätt. Kan vi inte bli överrens om det så kan vi fundera över hur F-n vi ska lösa problemet. Ska vi kunna ha permaneta stängsel så får jordbruksverket börja betala ut ersättningar så vi kan betala mer arvoden till markägare och människor som sätter upp stängsel, ja till och med till dom som kan hjälpa till att varannan till varje dag gå runt alla stängsel och hagar för att se att det sitter uppe som det ska så alla parter är nöjda.
 
 Lodjuren har gjort det hos oss. Lodjurs föryngring = 6 djur. Lodjurshonans tikungar, bosätter sig utanför mammans revir, vilket gör att dom sprider sig utåt som ringar på vattnet. Vi väntar bara på vargen..
 
Jag beundrar vilda djur! Men för det får dom inte äta upp mina får. Och dom får definitivt inte bara döda som en lek!
Vi mår dåligt av detta, våra barn mår dåligt, mina vänner och kunder som bor på gården och hittar döda djur i vår fårhage mår dåligt.
 
 Tillåt oss att skjuta dom djur som river. Då tror jag alla kommer att kunna leva med ett visst antal djur i vår natur.
Nog om det.
Är mörkt ute nu och jag är orolig för dom 5 lamm jag stängde in i vinterhagen i natt trots att där är ett riktigt viltstängsel. Dom är unga och kan inte försvara sig. Strömmen är på. Hoppas dom får vara ifred.
 
TÄVLING.
Det har nu lagts in tävlingar på vallreg som kommer att vara hos oss den 25-26/ 10. Vi får väl hoppas vi fixar ljuset och att det går bra :-) Lär väl visa sig. Vill ha ett vp på fredagen också men måste ha lite koll på domare och intresse först. Så skriv gärna en liten intresse anmälan om ni är intresserad att gå hos oss på fredagen., Lovar inget än men det är några veckor kvar ;-)
 
Valpar
 
Lilleman som föddes förra vecka växer som ogräs. Fri tillgång till matbaren tycker han är så bra :-)
Hur vi gör med honom sen kommer framtiden att få utvisa. Dell och han mår jättebra i alla fall.
Stark, långhårig och envis är han i alla fall.
 
Foto: imorgon blir jag 7 dagar och lurvig är jag..
 
 ISA
Vänta på sin valpkull. Ultraljudet visade att hon hade en bra grupp i magen. Vi vägde henne då också och nu väger hon snart 22 kg, 21,8. Hon verka öka nästan 1 kg i veckan nu.. Men än är det ca 20 dagar kvar att vänta.
 
Foto: Nu har jag gått 40 av 63 dagar. Bara.. 23 dagar kvar..
 
Under tiden kan ni ju gissa vidare.
Hur många valpar får Isa & Mick. Vill ni läsa mer om kullen så kolla på hemsidan.
 
Carin : Isa: 10 st 4 h +  6 t                       Fredrik : Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt :  Isa: 9 st 5 h  + 4 t                          Peter : Isa : 7 st 2 h  + 5 t
 
Ingrid : Isa : 8 st 3 h + 5 t                        Thomas : sa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Isa: 8 st 4 h + 4 t                    Anette: Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika : Isa : 9 st 4 h + 5 t                    Inger :  Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Patrik : Isa : 6 st 2 h + 4 t                        Lena : Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Mikael : Isa: 7 st 5 h + 2 t                        Inger :  Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Ing-Marie : Isa : 9 st 5 t + 4 h                  Sussie : Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Camilla : Isa : 6 st 4 h + 2 t                     Dokka :  Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Lena :  Isa : 8 st 5 t + 3 h                         Lasse : Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Anita :  Isa :5 st 3 h + 2 t                         Lars-Börje : Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Kaarin K : Isa : 10 st 4 h + 6 t                  Anette : Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
AnnaKarin :  Isa : 7 st 5 t + 2 h                Maria : Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Maria F :  Isa : 9 s 6 t + 3 h                      Cicki : Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Anki : Isa : 9 st 4 t + 5 h                            Jenny B : Isa : 7 st 3 t + 4h                       
 
Ylva : Isa : 9 st 5 t + 4 h                                      
 
Frida : Isa : 8 st 4 h + 4 t     
 
Ha en bra vecka. / Nina
www.viatt.se
                  
 
                                              
 
 

Ultraljud och rovdjursvaka.

Idag blev en intensiv dag med först ultraljud av Isa på förmiddagen. En snabb koll på hennes mage visade att det sparkade en hel hög där inne, minst normal kull troligen fler ;-)...precis som vi trott. Hon väger nu 21 kg och har ca 4 veckor kvar, vilket är dom tyngsta nu. Får väl se vad slut vikten blir. Tog ett kort idag när jag rakade magen inför ultraljudet. Den är så utspänd som det ser ut.
 
Foto: Ultraljudet bekräftade! Isa har en rejäl hög valpar i magen :-) Vägde henne också, 21 kg. 4 veckor kvar!
 
Dell och hennes son mår utmärkt. Hon tvättar och sköter, han äter, sover och skiter :-) Kommer mer bilder sen på killen när han är lite större så han ser ut som nåt :-)
 
Ikväll har vi även haft en rovdjursvaka på gården. Genom Fåravelsförbundet. MÅNGA fårgårdar mm var det som ställde upp! BRA gjort. Enade är vi starka och det här drabbar oss alla, även om vi än är befriad från varg så är nu lo och björn ett stort hot. Vi accepterar inte läget som det är nu att vi inte får försvara våra djur.
 
Tog lite bilder från vår mysiga kväll i fårhagen med utsikt över alla får även nere vid sjön.
 
 Fåren spanade också efter rovdjur!
Det blev middag i fårhagen ikväll.
Naturligvis så äter vi korv från våra egna lamm när vi grillar.
Blev mörkt till slut, så nu är tackorna ensamma i mörkret.
 
Mvh Nina
www.viatt.se

Första gången för allt. Dells valpning.

Dom senaste dagarna har ni kunnat följa spänningen inför Dells valpning. Dell är en import så man har ju ingen backup med att veta hur hennes mamma haft det mm med valpningar som vi har med Isa och dom andra tikarna som vi fött upp själva.
 
Min magkänsla sa hela dan igår att nåt var fel enda sen tempen steg kl 8.00 på morgonen utan att nåt hände. Dell bäddade, det ökade visst under dan med den saken men hon fick inga riktiga krystvärkar.
 
Kontakt med veterinärer under dagen lugnade mig så vi avvaktade eftersom det hände nåt. Men hade satt en gräns på kl 16 då vi skulle bli tvungna att åka ända till Sundsvall, 13 mil enkel resa för jour veterinären på en söndag.
 
Jag är inte en hemlig person av mig så jag berättar saker, på gott och ont som det är ;-) Har liksom inget att dölja. Kanske kan någon annan få hjälp av det man skriver.
 
Kl blev 16.00 och jag pratade åter med veterinär. Och då bestämde vi att börja åka neröver för vi har ca 13 mil till jourhavande veterinär i Sundsvall.
Dell hade förvärkarna till och från hela dan men fick inga riktiga krystvärkar. Vilket tydligen kan hända om dom har bara 1 valp.
 
Framme på Södra Bergets veterinär klinik så mötte oss Ulrik och sen gjorde han ett ultraljud på Dell efter att ha kollat hur hon kändes. Konstaterades då och sen genom röntgen att det tyvärr bara var en valp.
Den killen ( visste vi inte då ) låg dessutom med bakben och svans bakåt. Tror ena benet låg framåt dessutom.
I nästan 2 timmar så fick hon sen medel för värkstimulering och annat och hon kämpade men den killen ville inte ut.
Så då blev det snitt kl 21 på kvällen en söndag .. Ulriks kollega hade då också kommit så nu var dom 2.
Han kollade hjärtat  på valpen från början och jag frågade om den var stressad för det körde maraton där inne :-) Men nej svarade han, ju fortare det slår desto starkare är valpen, så det var positivt.
 
Men då 2 timmar senare kl 21 så var jag säker att den valpen kommer inte ha klarat detta. Men huvudsaken jag fick tillbaks min älskling.
En sån gång kan jag säga att man funderar allvarligt på om man ska föda upp mer hundar! Trots att man aldrig råkat ut för detta tidigare, och då har vi haft några kullar nu.
 
Väntan var hemsk. Helt säker på att valpen var död så satt vi där i väntrummet och tittade på Lisbeth Sallander deckaren. Då SMSar Laila! Kan jag göra nåt, är ni hungriga.
Ja, vi åkte kl 17 vilket betyder ingen middag. Men jag skrev bara, men du bor ju inte i stan? Får till svar:
1,5 mil bara, jag kommer! Vad vill ni ha. Laila, om du vet hur värdefullt det var att få maten just då, vi hade ju 1,5 timme som vi skulle vänta! Tack så enormt mycket!  Det glömmer vi inte!
 
När vi sitter där Laila, Leif och jag väntande så kommer veterinären ut till slut. Han hade sagt att han skulle komma med valpen. Och ja nu vet ni ju vad vi trodde den skulle komma ut som.
Han kom med en enormt livlig svartvit kille! Som jäklar inte hade gett upp! :-)
Så fin så fin.
Sen kom Dell, lilla gumman med tratt om halsen och en stor böld över hela nacken så det såg ut som hon inte hade någon nacke. Uppvätskad där fick jag som svar på det!
Hon band med sin valp inatt, vi kom hem vid 01-01,30 något sånt.  Det var aldrig nåt problem. Veterinären berättade skrattande att hon hade fått hålla fast den lilla killen hårt för han kröp iväg hela tiden!
Jätte pigg, fin allt var normalt, ja förutom att han fick komma till genom ett snitt!
 
Nåja, nu är vi hemma, tyvärr några som inte fick en valp i denna kull. Anledningen till att det gick som det gjorde kan man bara spekulera om..
1 )jag parade dom troligen väldigt sent i löpet, kan vara därför hon inte fick fler valpar! ( obs, har ingen aning om det är så! ) Bryr mig inte heller. Så glad att hon fick  valp!
2), finns en anledning till som inte angår någon utom oss ;-)
3) Kan även vara för att Dell nu är 5 år óch det är första kullen..
4) värkarna startade inte på grund av att det bara var 1 valp!
5 Vem fan bryr sig, huvudsaken dom lever båda 2 :-)
 
Kommer vi ta fler valpar på henne. Ingen aning, det får framtiden mm utvisa.Vill inte riskera nåt med henne. Men OM då kommer vi i så fall ta ett ultraljud! Har ju fler avelstikar så..
Så nu vet ni. Det var vad som hände. Och jag hoppas ni kommer ihåg en sak jag skrev på någon blogg innan..
Hade jag inte tempat Dell och haft så många kullar så hade jag aldrig förstått vad som var fel. När tempen gick helt upp och stannade där i många timmar utan att krystvärkar satte igång. Magkänslan sa hela dan att nåt inte stämde.
Är glad att jag tog beslutet att åka och inte vänta till ex dan efter. Nu har vi en fin pigg hanvalp och Dell mår bra. Han väger 400 g och kommer få all mat i världen nu ;-)
Han kommer om ett par veckor få fler kompisar så han kommer inte att bli ensam.
 
Vi är så vana med stora kullar så detta blev en stor överraskning. Men inte desto mindre efterlängtad. Vi har inte i dagsläget beslutat vad som ska hända med honom. Är ju väldigt sugen nu att behålla honom själv. Hade ju tänkt mig en tik efter Dell.
 
Den enda som gissade rätt var JAG :-) Som häromdagen på fb skrev att jag fått för mig att hon hade bara 1 eller 2 valpar. Men ni får 1 chans till på Isas valpar..
 
Men nu för vår egen del så kommer jag att ultraljuda Isa imorgon. Man blir rätt skraj när man går igenom en sån här sak som uppfödare. Man älskar ju sin hund!
Kommer inte tala om hur många valpar hon har.. Men skriva en hint om det :-) Men kom nu ihåg, Isa är min uppfödning, hon har haft en kull redan på 8a valpar. Hon är inte parad med samma hane ens. Så att dom ska få liknande kullar, ja då är det nåt i vattnet ;-)
Vi har haft både hennes mamma Linn med kullar på 10-11-13 valpar. Hennes syster Ronja med 5-8-10-6 valpar. Syrran Emma med 5- 7 -6 valpar.
Sist men inte minst några bilder. På tjocka Isa. Och Dell med sin fina hanvalp.
 
Isa fortfarande väntande
Foto: Det här är Isa, hon är mycket dräktig, enl praktikanterna som kom till oss igår :-) Hon är inte släkt med Dell så lugn i stormen nu :-) Och har valpat förut, 8 valpar ;-) Men Hon har sina värsta veckor kvar 4 st...Och vi kommer göra ett ultraljud nu för att stilla mattes oroliga hjärta ;-) För gårdagen var en sorts pärs :-)
 
 Dell med sin son, hemma igen!
Foto: Dell fick en in stark hane och det gick bra. Hon tvättar och tar hand om sin fina kille.Hon hade bara en valp, så den enda som gissade rätt var.... JAG ;-)
 Lillkillen diar första gången på veterinär stationen.
 Foto: Dell o hennes son
Mor och son har funnit varandra!
Foto
 
 Gissningarna har ni på förra bloggen tills vidare.
 
Ha det bra / Nina

Dagen V

= Valpning
Flyttar upp texten så blir det enklare att hänga med i dag Söndag.
 
05,50 Söndag, Dells temp är fortfarande runt 37,1 - 37,2 så än har det inte startat. Matte får somna till íbland ;-) Det blir morgon valpar som det verkar!
8,30 Nu har Dells temp ökat. Och hon bäddar intensivt, vatten har gått ( om hon nu inte kissade på sig ) Hon flämtar och hon gnäller. Inte lätt att valpa för första gången.
10.30 konstaterade att det inte varit vattnet som gick. Lugnt, bäddar ibland. Vi får vänta. Tror hon väntar ut gränsen till måndag..
13.40 så ni ska veta att allt är ok så är vi fortfarande på det väntande stadiet. Dell har ätit en tallrik mannagryns gröt och matte har hunnit fundera massor. Sen har hon vilat för att nu för en stund sen börja bädda igen. Valparna kommer när dom är klara, tänk om man kunde lära sig det. :-)
 
Se nästa blogg! Om vad som hände sen.
 
Foto
 
 
 Foto
 
 
 
Lördag: 
Nu har Dells temp i dag gått från 3,3 igår kväll kl 24,00, idag kl 11,00  37,1 till  3 timmar senare kl 14 36,8.
 
Det betyder att nu är det på gång. Men först ska tempen gå upp igen så nu kommer jag ta den med ett par timmars mellanrum så jag hänger med på vad som händer.
 
Dellan hon tar det med ro än och ligger i sin valplåda vilande än har hon inte börjat bädda men man ser att det är mer tittande på bakdelen, hon flyttar sig också emellanåt. Någon mat har hon inte alls velat ha idag. Vi var bjudna på middag ikväll men jag får så snällt stanna hemma. För även om man tror att det kanske inte blir förräns i natt så kan man aldrig vara säker och lämna en tik som tempen sjunkit så mycket på.
 
Återkommer med vad som händer här senare idag.  Kommer som sagt att både skriva här och på facebook
när nåt händer. Nästa blir när tempen börjar gå upp igen. Sista chansen att gissa på Dells valpkull :-)
 
19.20 Vi väntar....
22.00 Tempen ännu låg. 37 C
24.00 Dell börjar bädda lite smått.
 
Foto
 
 Gissa valpkull så länge.
 
Vinsten blir 2 dagars övernattning ex från fre-sön i Viätt, eget litet Vita huset :-) Med träning på fåren om så önskar eller om man bara vill låna huset för att ha lite semester. Per kull man gissar rätt.
 
 
OM det blir många som har samma gissning så kommer det lottas bland dom så det blir 1 vinnare. Man måste ha rätt på både antal och kön. Men 1 vinst för varje valpkull.
 
 DELL och MC KEOS MICK Planerade valpar 1 september.
Dells första parning.
 
ISA och MICK  planerade valpar den 28 september.
Isas andra parning, förra gången fick hon 8 valpar.
 
 
 Skriv gärna här i bloggen så är det enklare sen när man ska kolla vinnaren. Lycka till.
 
Hur många valpar och vilka kön får Dell resp Isa??
 
Carin : Dell : 7 st 4 h + 3 t                                                Fredrik : Dell : 5 st 2 h + 3 t
            Isa: 10 st 4 h +  6 t                                                              Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt: Dell : 7 st 3 h + 4 t                                                   Peter:  Dell : 6 st 2 h + 4 t
         Isa: 9 st 5 h  + 4 t                                                                Isa : 7 st 2 h  + 5 t ??
 
Ingrid: Dell : 6 st 1 h + 5 t                                                 Thomas : Dell : 7 st 3 h  + 4 t
           Isa : 8 st 3 h + 5 t                                                                   Isa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Dell: 6 st 2 h + 4 t                                            Anette : Dell : 4 st 3 h + 1 t
                  Isa: 8 st 4 h + 4 t                                                           Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika: Dell : 7 st 2 h + 5 t                                             Emil : Dell : 3h + 3 t
                Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Patrik : Dell 7 st 3 h + 4 t                                                   Staffan : Dell : 4 t + 4 h
            Isa : 6 st 2 h + 4 t
 
Mikael : Dell 8 st 5 h + 3 t                                                  Inger : Dell : 5 st 3 h + 2 t
              Isa: 7 st 5 h + 2 t                                                              Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Eva : Dell : 8 st 3 h + 5 t                                                    Lena : Dell : 7 st 2 h + 5 t
                                                                                                      Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Ing-Marie : Dell : 6 st 4 h + 2 t                                            Elin : Dell : 9 st 3 h + 6
                 Isa : 9 st 5 t + 4 h                                                      Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
 Camilla : Dell : 8 st 4 h +5 t                                                 Sussi : Dell : 7 st 3 t + 4 h
               Isa : 6 st 4 h + 2 t                                                               Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Lena : Dell : 7 st 4 t + 3 h                                                     Dokka :Dell : 5 st 2 t +3 h
           Isa : 8 st 5 t + 3 h                                                                   Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Anita : Dell : 7 st 4 h  + 3 t                                                     Lasse : Dell : 9 st 5 h + 4 t
            Isa :5 st 3 h + 2 t                                                                     Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Kaarin K : Dell : 7 st 3 h + 4 t                                            Lars-Börje : Dell : 8 st 3 h + 5 t
                 Isa : 10 st 4 h + 6 t                                                                Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
AnnaKarin : Dell :  6 st 3 h + 3 t                                        Anette : Dell :  6 st 2 h + 4 t
                    Isa : 7 st 5 t + 2 h                                                        Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Maria F : Dell : 6 st 3 h + 3 t                                               Maria A : Dell : 9 st 7 t + 2 h
               Isa : 9 s 6 t + 3 h                                                                 Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Anki : Dell : 7 st 3 t + 4 h                                                    Cicki : Dell : 5 st 3 t + 2 h
          Isa : 9 st 4 t + 5 h                                                                 Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
 Ylva : Dell : 6 st 4 h + 2 t                                                    Weine : Dell: 7st 3 h +4 t
          Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Inger Sjöla : Dell : 6 st 4 h +2 t                                            Cattis W : Dell : 7 st 3 h +4 t    
                                
Karin M R : Dell : 5 st 2 t +3 h                                              Rolf-Rune S : Dell : 11st 5 h + 6 t
 
Mary : Dell : 8 st 4 h +4 t                                                       Anneli A : Dell : 8 st 6 h + 2 t
 
Frida K- J : Dell :7 st 4 h + 3 t                                                Jenny B : Dell : 7 st 5 t + 2 h
                   Isa : 8 st 4 h + 4 t                                                             Isa : 7 st 3 t + 4 h                                           

Snart på gång.

Detta blir sista blogginlägget nu innan Dell ska börja valpar. Skriver för mina valpspekulanter vill gärna följa detta så ni som inte är intresserade behöver väl inte titta :-)
 
Denna vecka har jag tagit tempen på Dell då och då för att se vad hennes normal temp är och för att veta när det börjar bli dags. Varför gör man det då. Dumt finns det dom som säger. Men har man en gång varit med om en valp som sitter fast, och missat tikens första värkarbete, vilket kan hända om det exempelvis sätter igång på natten. Så är tempen det bästa som säger vad som ska hända.
 
Ska försöka förklara det lite här.
Hade en kull med Ronja för några år sen. Hade väntat på att det skulle börja. Hade valplådan brevid mig i vardagsrummet. Någon gång under natten så somnade jag, trött då det varit på gång några dagar.  Ronjas temp hade varit låg när jag somnade. När jag vaknade, kanske någon, timme senare så låg hon och flämtade men inga värkar som jag kunde se. Tempen hade då gått upp till 37,1 och sen steg den. Jag har lärt mig att mina tikar oftast valpar när tempen gått upp till 37,3 ungefär. Men Ronjas gick upp till 37,7 och jag började förstå att nåt var fel.
Jag började känna mig för lite i Ronja och insåg att det låg en valp där som inte kom ut. Och antagligen hade hennes värkarbete satt igång under natten och stannat av för att det var stopp.
Ringde veterinär efter att ha försökt ett bra tag själv. Fick hjälp och lugn över telefonen. Till slut kunde jag ringa till veterinären efter att ha kämpat ett tag och tala om att vi hade fått ut en stor fin tik valp alldeles själva :-) Sen kom dom andra på löpande band. Jag brukar ha is i magen och vänta men ibland säger magkänslan och i högsta grad tempen att nåt är fel. Har varit med om andra gånger då tempen stigit men inget hänt. Inte på mina men andras kullar också. Då har det i dom flesta fall varit ett felläge.
 
Nå det är min erfarenhet och därför tar jag tempen. Mer på nybörjarna som Dell nu än kanske på Isa som redan haft en kull, där kollar jag nog mer sporadiskt. Men den ger även en liten spänning för man vet att nu är det snart på gång :-)
 
Dells temp har denna vecka varit 38 C hela tiden tills igår. Då den hela dagen var 37,6 C. Vanligtvis så går tempen upp och ner när det sätter igång. Idag på morgon och förmiddag så har den varit på 37,5 och 37,8 så nu är vi precis under det första stadiet.
 
Hon har också tidigare vräkt i sig sin mat men idag så åt hon bara lite på morgonen sen lät hon det vara. Hon har legat konstant i valplådan sen igår också. Hon förbereder sig alltså nu.
Maten hon äter är Royal Canin valpfoder, blodpudding och allt annat som vi har som rester också, samma för Isa. Hon har även avmaskats och får lite extra vitaminer. Vet att det sägs att om dom får ett helfoder så behöver dom inte det men det har aldrig skadat mina valpar och tikar innan så varför ändra på ett bra koncept.
Hur många valpar hon har är så svårt att säga. Men jag har i alla fall känt 2 som sparkar, så vi får se om hon bara är jätte tjock eller om det kommer fler :-)
 
Isa sväller också och jag ska klippa magen mm på båda idag, ska se om jag kan lägga in någon bild här sen. Isa äter lite mat i taget, vilket jag skulle säga med kännedom om hennes mamma borde vara ett säkert tecken på att hon har ganska många valpar i sin mage, maten får inte plats. Hon har ju ca 4 veckor kvar nu. Men man vet ju aldrig.
 
Det är allt för denna gång. Nu skriver jag nästa gång när Dell börjar valpa. Vilket kan bli från nu till framåt tis.
 
Återkommer.
 
Ha en härlig helg / Nina
www.viatt.se
 
Gissa valpkull så länge. Senast runt mån- tis är det dags. Men vem vet, kan bli i helgen också.
 
Vinsten blir 2 dagars övernattning ex från fre-sön i Viätt, eget litet Vita huset :-) Med träning på fåren om så önskar eller om man bara vill låna huset för att ha lite semester. Per kull man gissar rätt.
 
 
OM det blir många som har samma gissning så kommer det lottas bland dom så det blir 1 vinnare. Man måste ha rätt på både antal och kön. Men 1 vinst för varje valpkull.
 
 DELL och MC KEOS MICK Planerade valpar 1 september.
Dells första parning.
 
ISA och MICK  planerade valpar den 28 september.
Isas andra parning, förra gången fick hon 8 valpar.
 
 
 Skriv gärna här i bloggen så är det enklare sen när man ska kolla vinnaren. Lycka till.
 
Hur många valpar och vilka kön får Dell resp Isa??
 
Carin : Dell : 7 st 4 h + 3 t                                                Fredrik : Dell : 5 st 2 h + 3 t
            Isa: 10 st 4 h +  6 t                                                              Isa : 9 st 3 h + 6 t
 
Kurt: Dell : 7 st 3 h + 4 t                                                   Peter:  Dell : 6 st 2 h + 4 t
         Isa: 9 st 5 h  + 4 t                                                                Isa : 7 st 2 h  + 5 t ??
 
Ingrid: Dell : 6 st 1 h + 5 t                                                 Thomas : Dell : 7 st 3 h  + 4 t
           Isa : 8 st 3 h + 5 t                                                                   Isa:  7 st 5 t +2 h
 
Charlotte : Dell: 6 st 2 h + 4 t                                            Anette : Dell : 4 st 3 h + 1 t
                  Isa: 8 st 4 h + 4 t                                                           Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
Fredrika: Dell : 7 st 2 h + 5 t                                             Emil : Dell : 5 h + 5 t
                Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Patrik : Dell 7 st 3 h + 4 t                                                   Staffan : Dell : 4 t + 4 h
            Isa : 6 st 2 h + 4 t
 
Mikael : Dell 8 st 5 h + 3 t                                                  Inger : Dell : 5 st 3 h + 2 t
              Isa: 7 st 5 h + 2 t                                                              Isa : 7 st 3 h + 4 t
 
Eva : Dell : 8 st 3 h + 5 t                                                    Lena : Dell : 7 st 2 h + 5 t
                                                                                                      Isa : 7 st 4 h + 2 t
 
Ing-Marie : Dell : 6 st 4 h + 2 t                                            Elin : Dell : 9 st 3 h + 6
                 Isa : 9 st 5 t + 4 h                                                      Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
 Camilla : Dell : 8 st 4 h +5 t                                                 Sussi : Dell : 7 st 3 t + 4 h
               Isa : 6 st 4 h + 2 t                                                               Isa :  9 st 5 t + 4 h
 
Lena : Dell : 7 st 4 t + 3 h                                                     Dokka :Dell : 5 st 2 t +3 h
           Isa : 8 st 5 t + 3 h                                                                   Isa : 6 st 3 t + 3 h
 
Anita : Dell : 7 st 4 h  + 3 t                                                     Lasse : Dell : 9 st 5 h + 4 t
            Isa :5 st 3 h + 2 t                                                                     Isa : 9 st 4 h + 5 t
 
Kaarin K : Dell : 7 st 3 h + 4 t                                            Lars-Börje : Dell : 8 st 3 h + 5 t
                 Isa : 10 st 4 h + 6 t                                                                Isa : 9 st 5 h + 4 t
 
AnnaKarin : Dell :  6 st 3 h + 3 t                                        Anette : Dell :  6 st 2 h + 4 t
                    Isa : 7 st 5 t + 2 h                                                        Isa : 8 st 5 h + 3 t
 
Maria F : Dell : 6 st 3 h + 3 t                                               Maria A : Dell : 9 st 7 t + 2 h
               Isa : 9 s 6 t + 3 h                                                                 Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
Anki : Dell : 7 st 3 t + 4 h                                                    Cicki : Dell : 5 st 3 t + 2 h
          Isa : 9 st 4 t + 5 h                                                                 Isa: 7 st 4 h + 3 t
 
Ylva : Dell : 6 st 4 h + 2 t
          Isa : 9 st 5 t + 4 h
 
 

Om

Min profilbild

Nina

www.viatt.se

RSS 2.0