Dags att uppdatera.

Kommer att bli 2 bloggar ganska nära inpå varandra nu för i denna vill jag bara ta upp 1 ämne. 
 
Imerslund - Gräsbeck Syndrom
Medfödd oförmåga att uppta B 12 
 
Och för er som läser så vill jag betona så ni förstår. Det jag skriver om är ärftligt på mina hundar och mina hundar är INTE dom enda som bär på detta. Dom har fått det från sina föräldrar i sin tur. Från den ena  eftersom dom är carrier . OCH att ni som läser inte tar förgivet att det är en hanhund i första hand som behöver vara den som bär en sån här gen. 
 
Min beskrivning började med att det föddes en kull hos oss för snart 2 år sen. En fin kull med 6 st glada valpar, friska och fina.
Valparna blev stora och över 1 år. Och då börjar man andas ut som uppfödare. Dom tränade vallning och började se riktigt bra ut. 
 
Då händer det som inte får hända och detta är ur mitt perspektiv som uppfödare till kullen. 
Vid en kurs hos oss i maj så kommenterar jag att den ena ser väldigt tunn ut. Tyckte dessutom att hon inte såg pigg ut. Slö i vallningen mm. Inte riktigt lik mina hundar som dom brukar vara i vallningen.
 
Mamman till valparna har haft 4 kullar så jag har kunnat göra en utvärdering på dom och sett hur dom är i vallning och socialt. 
 
Tiken ovan var precis HD röntgad under våren med fina A höfter, också nåt som man andas ut om som uppfödare och även ägaren. Då vägde hon enligt ägarens uppgift 21 kg. Kraftig och fin. 
Sen i maj så är hon alltså ordentligt tunn. Man såg det runt ögonen framför allt. Tufft för en ägare att få höra det, för alla vill ju sina hundars bästa. Men nåt var fel.
 
 2 veckor efter kursen åker matte in till veterinären och börjar en provtagning mm. Hunden sätts på extra B vitamin, extra mat, blodpudding mm allt som kan stärka upp blodvärdena som var i botten. Hon äter barf mat till vardags i vanliga fall. Barf och kött ger bvitamin.
Hon har också LITE streptocker i urinen. Får antibiotika mot det. Men det finns andra värden i urinen som visar på annat. Hon är då riktigt dålig och det pratas om benmärg och blodtransfusion. Hon är anemisk.
 
Jag har kontakt med veterinär och vi funderar över allt från mat till annat. Man misstänker allt i detta läge och man vill inte som uppfödare inse att det kan finnas en ärftlighet bakom en sån här sak. FEL. Och jag är den första att be om ursäkt för det. Jag jobbar ju hårt för att hålla koll på mina avkommor och det jag fött upp. Och hjälpa dom. 
 
Mitt i all provtagning så får en veterinär på SLU plötsligt upp ett spår. Hon har för övrigt detta som forsknings projekt, dom hade sagt redan innan att dom aldrig sett såna blodprov, dom var helt väck. 
Och dom börjar behandla tiken med B 12. vilket gör att hon återhämtar sig fort. Det skickas även in ett gentest till ett tyskt labratorium som heter Laboklin och där bekräftas att tiken är bärare av den sjukdomen som står ovan. Och kommer att nedärva det till 100% till sina avkommor om hon skulle avlas på. 
 
Hon är vad jag hört idag en piggare hund. Och ska enligt rönen kunna leva ett helt normalt liv men det återstår att se. Och hon får injektioner var 6 vecka nu av sin ägare. Och måste ha det resten av sitt liv och sen kollas upp med vissa intervaller. 
 
Då händer nästa. En hanhund i samma kull insjuknar under sommaren. När den ena börjar hämta sig så blir nästa jättesjuk. Han hade också varit med på samma kurs under våren och vi hade skojat om att båda hundarna var grå i pälsen, jag sa att vi har aldrig fött upp några grå hundar.. Så det var konstigt. 
 
Dessa 2 är kullsyskon.
 
Hans symtom är kladdig i ögon och könsorgan, får en dag plötsligt 40 graders feber. Matte har då tyckt att han gått ner i vikt en tid. 
Hon åker in med honom till veterinär, och får åka hem dan efter, då har han fått antibiotika dropp och med sig hem får han då kortison. På kvällen pratas vi vid. Och ägare säger att han har 38.4, då blir mitt svar, hans feber är på väg upp igen så håll koll på honom. Och tro inte på att det är normalt upp till 39.
 
Dagen efter får han åka in igen med feber. Där får han stanna under en vecka. Dom vet inte vad som är fel men även här pratas det om benmärg och blodtransfusion. Dom tar bort kortisonet. 
Jag säger åt ägaren att kräva att dom skall kolla B12. Och efter att vi kopplat ihop dom med både veterinären på tiken ovan och SLUs veterinär på blod så bestämmer dom sig för att börja ge även honom det. 
 
Även han visar sig ha B 12 brist.
 
Och då vänder det. 
Han får åka hem, och hans enda medicinering under sommaren blir regelbundna B12 injektioner 1 gång i veckan. 
Han har gått upp i vikt ordentligt, fått massor med fin päls, vallar för fullt. Och kommer på besök till jul. Ska bli så roligt att se.
Han får nu B12 injektioner var 4 vecka av sin ägare och ska också kollas upp mellan varven. 
 
DÅ kommer tredje avkomman i kullen. 
Hade försökt få kontakt med ägaren under sommaren och tala om vad som händer. Vi lyckas inte få kontakt och man tänker ju, att dom hör väl av sig om det blir nåt. 
 
Men när jag får samtalet så är tiken redan död. Nu i slutet på hösten strax innan dom ska fylla 2 år den 27/11
 
Hon har enligt uppgift av ägaren. Kräkts och dom har åkt in till veterinär, där dom har funderat över bland annat råttgift.  Förgiftnings symtom alltså. Även vetrinären kommenterar här i sina anteckningar att hunden är tunn. Men man tror ju gärna att det är typiskt ungdomsgänglig.
 
Dom kommer in med henne till veterinär och hon blir bara sämre, blödning ur ändtarm och mun om jag minns rätt. Det blir avlivning. Ägarna och jag är lika lessna. men vad kan man göra. Ingen tror det kan gå så fort. 
Jag ber dom ta ett B 12 test och dom gör det och hon visar en brist på B12 även hon. Veterinären skriver i sina anteckningar att det troligen är en tarmsjukdom. Då flera syskon dött. Han hade förstått fel.
 
Och som ni ser ovan så har vi bara på den första tiken en ordentlig utredning.
 
Men det är inte det. Dom har alltså ett genetiskt anlag för att inte uppta B 12 i tarmen som gör att deras kroppar lägger av. Och symtomen varierar enormt. 
 
 
Jag har i en tidigare kull med samma mamma 2 avkommor som dött av 10. 
 
Den ena en hane dog vid 1 års ålder, hade svårt med vikten och åkte in för olika provtagningar. Hans slut diagnos blev cancer i levern men idag undrar jag om det inte är samma och vi kunde ha räddat honom om dom kollat  B 12. Men jag vet inte. Kan ju vara cancer också men även här var det konstiga blodvärden mm. Återhämtade sig, och blev sen sjuk igen. Avlivad, dock ingen biopsi gjord på levern så det finns ingen diagnos bekräftad. 
 
En syster som också hade problem med vikten men gick upp av husmanskost insjuknar 1 år senare. 
Nästan 2 år gammal. 
Hon sades ha eventuellt ätit i sig nåt på en promenad sommaren före och varit inlagd för det. 
När hon nu insjuknar så tror veterinären på förgiftning eller verkningar av det som varit innan. Hon avlivas på grund av att hon är så dålig. 
 
Ingen egentlig diagnos men har enligt vet blödningar på lever och andra organ i kroppen. Han har aldrig sett nåt liknande. 
 
Av den kullen är nu 3 syskon av dom kvarvarande 8 testade och är alla Carrier för sjukdomen Imerslund - Gräsbeck Syndrom. Dom kommer aldrig att utveckla sjukdomen men är bärare av en gen. 
Alltså vet vi att det finns även in den kullen genom deras mamma. Som var vår älskade Ronja. Död vid 6 års ålder pga att hon blev överkörd när vi hade lånat ut henne till en annan gård. 
 
Hon i sin tur var ju född hos oss och frisk i hela sitt liv. Hade inte en hälta eller halsinfektion ens. Tror man då att hon kan bära på en genetisk sjukdom som gör att avkommorna sen dör. 
 
Hon har dessutom 2 kullar till där alla är äldre och ingen är sjuk eller död. Tur.. Ja. Troligen har inte hanarna sjukdomsanlaget.
 
Ingen av hundarna ovan har enligt uppgift haft diarrer eller varit dåliga i magen. Dock magra. 
 
Efter allt detta så har jag testat 7 av mina egna hundar för denna sjukdom. Vill aldrig någonsin råka ut för nåt liknande igen. Och eftersom båda föräldrarna måste vara bärare för att avkommor ska få sjukdoms anlaget så räknar jag med att Ronja var bärare. 
 
Jag har ju hennes båda föräldrar själv så där var det enkelt. 
Linn 10 år: Carrier, för syndromet. Här har vi alltså ursprungskällan till det. 
Lot 11 år : Normal, Här har jag haft tur. Då man inte ska kunna få sjuka avkommor efter en av varje sort. Dock får dom ju ca 50 % bärare i sina kullar.
 
Emma: 5 år Normal,  även hon dotter till dom 2 ovan. 
Isa: 5 år Normal också hon dotter till Linn och Lot. 
Vittra 1 år: Normal, Dotter till Emma och Sod
Trollie 3 år: Carrier, dotter till Ronja. 
Dell 4 år : Normal. Inte släkt med dom övriga utan en engels import tik. 
 
 
Jag har medvetet inte nämt hanhundarna till kullarna men det går att spåra ganska enkelt om man vill. Ägarna till dom är dock mycket ansvarsfulla och vill göra rätt. INGEN har gjort fel här. Detta är så nytt, INGEN kunde veta. 
 
Och alla ni som jag inte har hunnit prata med som har en av våra hundar efter Linn eller Ronja. Hör av er så berättar jag allt jag vet. Och ni kan testa era hundar för detta. Jag tror också att hundar som är i äldre ålder kan andas ut mer än dom yngsta. Men jag ber till någon högre makt att detta inte ska bli fler av. 
 
Dock ska man komma ihåg att det bakom mina hundar finns många välkända hundar.
Och jag ber er att om ni testar själva. Rapportera in det till Mary Lundgren i Avelsrådet för svenska vallhunds klubben. 
Eller skicka det till mig på nina.me@telia.
Det arbetas nu hos SLU, statens lantbruksuniversitet att ta emot testerna för detta på våra hundar. Så vi slipper skicka till Tyskland. 
 
Vi behöver kunskap om detta. Jag personligen tror att vi har ett antal feldiagnostiserade hundar i Sverige, men jag hoppas att jag har fel.
Länk till Wikipedia
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Imerslund-Gr%C3%A4sbecks_syndrom
 
Och har ni frågor där ute så hör av er och vill ni inte ta kontakt med mig så hör av er till Mary Lundgren i Svenska vallhundsklubbens avelsråd. 
[email protected]
 
 
Jag har inte läst igenom allt nu som jag skrivit men eftersom jag fick ett telefon samtal häromdagen om en annan ras med liknande symtom så vill jag att det nu ska komma ut. Har ju skrivit om det på facebook mm. 
Jag ber om ursäkt till alla mina valpköpare om jag inte hunnit/ fått tag i er alla. Men ni får gärna ringa mig så svarar jag på alla tänkbara frågor. 
Kommer säkert att lägga in mer i denna text eftersom när jag kommer på det. Nu är det skrivet ur minne som jag kommer ihåg. Ni som äger hundarna som det skrivs om får gärna kommentera och skriva mer om symtom och dignoser som ni kommer ihåg på hundarna, eller skicka till mig så lägger jag in det. 
 
Vi jobbar hårt för att  ha så friska bra vallhundar som det går men nog kan man få saker på hundarna. Vi har testat våra hundar för att inte få åtminstone detta igen. 
Jag skriver detta för att jag anser att vi måste informera. Har aldrig varit en speciellt hemlig person av mig. Och kommer aldrig att bli. 
 
Så vi hoppas några vågar köpa hund av oss även i fortsättning.
 
Kram på er alla, ta hand om era hundar
 
Mvh Nina Melin
Viätts Kennel & Fårgård.
 
Ps
 
Detta ska inte läsas som en veterinär diagnos. Som ni ser så har vi i flera fall ingen färdig gentest gjord. Men eftersom jag testat flera själv så vet jag att det finns.
 
 Det börjar höra av sig människor som är oroliga. Vill inte skrämma nån, utan bara upplysa. Man får aldrig tro att det bara är jag som har detta. Eller för att man råkat ut för det så har man det inte. Jag visste inte heller. Men genetiskt så fanns det där som en tickande bomb ända sen första kullen med min älskade tik 2006. Som nu är 10 år gammal och alltid har varit frisk.

Har fött upp ca 100 valpar sen 2005 och det är först nu jag råkat ut för det. Slump, eller ökar chansen nu att träffa en hanhund med samma gen? Jag sörjer med mina valpköpare som råkat ut för detta. 

Och kan också berätta att dolda felförsäkringen täcker inte en sån här sak! Om inte man exempelvis har en avelsförsäkring på sin tik som man köpt, alltså tecknar det på valpen.. Då får ägaren till den sjuka hunden ut det på den på grund av att flera syskon också är drabbade. 

Kram på er.
 
Ds
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ingmarie

Mycket intressant att läsa! Erfarenhet och kunskap som blir fakta!
Kram från Ingmarie och Valle

Svar: Tack Ingmarie. Kan det hjälpa en hund att överleva så är jag glad.
Nina

2013-12-11 @ 22:04:11
Postat av: Eva Karlsson

Jättebra Nina att du delar med dig!

Svar: Tack Eva!
Nina

2013-12-12 @ 11:30:17
URL: http://seglinge.se
Postat av: [Anna]

Tack för att du är öppen och delar med dig av informationen! Genetiska sjukdomar är ingens fel och tyvärr brukar många hundar bli sjuka och i många fall även dö innan man lyckas koppla ihop det. Därför det är så bra att folk är öppna med sjukdomar så man fortare kan lokalisera problemet.
Lycka till med fortsatt avels arbete!

Svar: Tack Anna. Ja detta är för farligt för att man ska ens tänka att inte sprida vetskap om. Veterinärerna vet ju inte ens. Nej genetiska sjukdomar är ingens fel, jag har försökt med att använda äldre hanhundar mm till mina tikar. För då tycker man sig ändå ska kunna veta om det finns nåt. Men en sån här sak. Ja vad säger man.
Nina

2013-12-12 @ 12:39:55
URL: http://svanstippen.blogspot.com
Postat av: Christina

Jag är ingen uppfödare men däremot valpköpare. Inte heller av samma ras men har själv en hane som kommer från en kull där föräldrarna är friska åt alla håll kullen har precis fyllt 1 år och 2 st är avlivade pga av att de hade värre HD än E, som vetrinären hade sagt om den ena: det finns inte ens på skalan. 3 st Har fått HD E och en annan är opererad på båda frambenen. Ingen vet varför det har blivit så här.
Ju mer vi engagerar oss och testar våra hundar, uppfödare som valpköpare ju mer lär vi oss och ju friskare hundar kan vi få fram. Finska Lapphundarna har precis börjat testa för pompes som är en hemsk sjukdom och detta är valpköpare och tyvärr bara en del uppfödare som har gjort. Då min ena ska ut på avel är det en självklarhet för mig att testa och att han paras med en som oxå är testad.

Svar: Ja man kan som uppfödare bara göra sitt bästa. Och ja jag tror på att engagera mig, i allt jag gör! På gott och ont. Blir för mycket för en del ;-)
Nina

2013-12-28 @ 11:34:52
Postat av: Anonym

Så befriande och glädjande att en uppfödare är så ärlig, rak och öppen! Och medkännande med sina valpköpare! Det är inte lätt att vara uppfödare då det är så mycket att ta hänsyn till när man planerar en kull. Och ibland blir det fel trots de bästa intensioner. Att det blev fel i detta fall kunde du som uppfödare inte förutse. Jag har en renrasig hund som har ED 2 på armbågarna, Addisons sjukdom, skottberörd och allergi. Alla dessa åkommor anser jag vara nedärvda men jag får inget stöd eller empati från uppfödaren. Hon fortsätter att avla vidare på linjen tillsynes utan eftertanke. Jag önskar att min uppfödare var som du..

Svar: Tack! Problemet med oss uppfödare är ju att vi faktiskt tycker om våra hundar väldigt, väldigt mycket. Och man vill inte alltid vara realistisk att min fina hund kunde vara bärare av det ena eller andra. Jag fick en chock själv. Att min fina 10 åriga starka tik, kunde vara genbärare av en sån här sjukdom utan att någonsin sett ett symtom. Och dessutom inte på någon av hennes egna 29 avkommor. Och då vill jag ha hållbara hundar i avel! Men så är det. Positivt är att hon och hennes dotter som var mamma till kullarna, båda varit väldigt friska, så man vet att även en genbärande hund, blir inte sjuk, den bär på en gen för en sjukdom. Som om man handskas rätt inte behöver ställa till nåt. När jag läser om din hund så kan det ju vara så att ex addison kanske ger en humörförändring och rädslor mm kommer därför. Man får nog låta en hund med en sjukdom, vara bara hund och försöka hitta ett bättre material nästa gång. Lycka till
Nina

2014-01-10 @ 08:55:43
Postat av: lena nilsson

Hej jag har en rondell,labbe,golden,norsk buhund,rottis,och schäfer står det. Men han har nog rätt mycket border i sig också, med tanke på hur mamman såg ut.
Nu till saken, han har alltid gått ner och upp i vikt. Mest lätt ner dock, han är 7 år nu i vår. I höstas fick han en riktigt illa diarré 2-3 dar. Gick ner på några veckor från 28 kilo till 25.Trots att diarrén inte höll i sig, det är den enda sån episod han haft. Veterinären va förskräckt över att han inte hade någon muskelmassa, fast han har alltid sett slimmad ut.
Prover togs låga nivåer av b 12 och lite bättre av folsyra fast fortfarande lågt. Fick injektioner i 8 veckor och värdena gick upp. Även vikten mycket snabbt till 29,5 har han nog aldrig vägt förut.
Nu är det ca 10 veckor sen senaste injektionen, han har gått ner till 28,6 och killar mycket mer igen överallt. Har någon haft såna symptom också , upplevde att killandet blev mindre efter varje injektion också.
Eftersom jag är orolig, googla jag runt och hitta din blogg. Visserligen är han en blandis, ska inte ha några valpar så han är kastrerad. Men lika älskad som vilken hund som helst.

Svar: Hej Lena! Självklart är han älskad även om han är en blandras. Kul att du hittade min sida. Jag har skrivit 2 bloggar om detta. den andra är FORTSÄTTNING, överskriften. Om din hund har b12 brist så bör han få det var 4 till 6 vecka resten av sitt liv. Du kan kolla med SLU eller Laboklin och dom kan testa även din hund på detta. Det är billigare än att göra undersökningarna och blodprov. Ca 500 kr + blodprovet hos vet. Sen vet man. Går han ner igen så se till att kolla b12 värderna igen och be vet sen sätt honom på det. Dom kan få skador för livet om dom inte får det. Lycka till. Nina
Nina

2014-03-11 @ 20:41:45
URL: http://mollesnutten.bloggplatsen.se
Postat av: alexandra

Hej Nina! Tack för du vågar vara öppen som uppfödare, dig hade man gärna valt om du hade fött upp annan ras (border collie är för mkt vall för mig) tack vare ditt inlägg ska jag testa min bearded collie hane, han har liknande symptomer, och det vore underbart ifall de var så lätt..

Mvh
Alexandra

Svar: Hej, tack för dom orden. Hoppas du kan testa honom. Du får gärna skriva vad du får för svar. Allt är inte B 12 brist, men en hel del kan vara det, avmagring. dålig päls, grå päls mm kan vara tecken mm. Lycka till!
Nina

2014-06-27 @ 07:50:43
Postat av: Marguerithe

Hej
Köpte en BC förra hösten och exakt samma sak florerar i den kullen. Vet inte hur jag ska gå vidare med uppfödaren. Valparna var friska och fick fint betyg av vet när de besiktigade.
Kan uppfödarens doldafelförsäkring täcka mina kostnader. Vi är snart uppe i samma belopp som valpen kostade.
Gite

2019-08-09 @ 18:53:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0